Twan Janssen – Hitlijst

Er is vandaag weer een hitlijst verschenen. Van Nederlandse kunstenaars dit keer, niet toevallig tijdens Art Rotterdam, en niet toevallig rond dezelfde tijd, dat van de hand van de samenstellers een boek verscheen.

Deel de kunstwereld in naar belang, en ingebeelde macht zal je ten deel vallen. Geef er een cursus Kunst Kopen bij en iedereen zal denken, dat je een kenner bent, dat het aan jou is om het allemaal uit te delen. Ik hou dan verder heel even wijselijk mijn mond.

Sorry, ik trap er niet in, ik doorzie het belang van dat soort lijstjes. Ze dienen enkel en alleen om de statuur van de samenstellers aan te scherpen.

‘Er was eens een keizer, die een competitie uitschreef voor een grote muurschildering.

Een groep Griekse en een groep Chinese kunstenaars gingen aan de slag, met een wand tussen hen in, zodat ze niet bij elkaar konden kijken.

Na een aantal weken waren de Chinezen klaar. De keizer zag een prachtige muurschildering, waar hard aan was gewerkt, het was heel mooi geworden.

Toen ook de Grieken zover waren, bleek dat zij hun muur slechts hadden opgepoetst, zodat die het kunstwerk van de Chinezen alleen maar zachtjes reflecteerde.’

De vorige alinea’s zijn bijna helemaal gejat uit een stuk in de Groene Amsterdammer, maar ik heb de tekst naar mijn idee alleen even onherstelbaar verbeterd.

Mijn ego zat me in de weg, ik wilde hun tekst, maar niet hun ritme.

Het is een parabel uit de elfde eeuw, die Daan van Golden graag door vertelde onder het motto: ‘Kunst is geen wedstrijd’, op zijn beurt weer ontleend aan de dichter Adriaan Roland Holst.

We doen het met elkaar, we doen het nooit alleen. Als je de eerste bent, die de finish haalt, dan vang je alle koude wind, ben je daarin misschien eigenlijk zelfs niet te benijden.

We zaten op te lage krukjes en we dronken slappe thee. Een voor een kwamen de werken uit zijn opslag, mijn mond viel telkens weer opnieuw een beetje verder open.

Ik kende die werken, van tentoonstellingen, catalogi, een Biënnale lang geleden, maar ze stonden nog achter bij hem in de opslag en hij liet ze een voor een aandachtig en met uitgebreide uitleg zien.

Hij hing ze aan een schroef of spijker of zette ze tegen de muur. Na een uur of twee had hij een adem benemend overzicht van zijn werk neer gezet en neer gehangen, ik had tranen in mijn ogen.

De tentoonstelling, die ik die middag te zien kreeg op zijn atelier was een van de mooiste, die ik ooit zag, bij Van Golden op zijn atelier in Schiedam, achter de deurbel met het geschilderde gouden vierkant.

Het is een grote opgave om als mens je ego te laten varen. Als kunstenaar misschien nog meer, omdat je aan de ene kant het podium op klimt en tegelijkertijd geen opgedrongen wedstrijd aan wilt gaan.

Een ego opgedrongen krijgen is nog weer een ander ding, vooral als het gebeurt door mensen, die dat alleen doen om daarmee zichzelf op te poetsen, en harder willen glanzen, dan dat ze in dat veld eigenlijk doen.

Dit soort lijstjes zijn voor blinden, die kijken met hun oren.

Iedere wedstrijd in het leven is er een met jezelf, niet zozeer met anderen.

Facebook, 10 februari om 23:54

Reacties:

Kathe Burkhart Ja, en ik bestaat niet..as if! Denk maar van de bron – Parool. Ugh

Martijn Schuppers
Weer raak. Zo is het en niet anders.
Jammer alleen dat het degene die dit zouden moeten weten het niet deert.

Moritz Ebinger
Bedankt

Edith Meijering
Lees dit even David Vijsma David Glitch Vijsma ?!

Dick van Berkum
<3 zowel voor Daan van Golden als voor je tekst!

Kim Habers
“I am not interested in competing with anyone. I hope we all make it.” 🕊

Twan Janssen
Van wie is die? Want ik ben het er hartstochtelijk mee eens

Guus Koenraads
BRAVO Twan!

Marion van Wijk
We are all individuals, no i am not (monthy python)

Jacobien de Rooij
Wat een goede tekst,dank je wel Twan!

Gabrielle De Nijs Bik
Dank Twan, ik betrap mezelf er door deze post op dat ik de genoemde lijst gebruik om anderen te overtuigen van de waarde van de collectie van de provincie Gelderland, waar ik verantwoordelijkheid voor heb. Het lijkt een geobjectiveerde lijst en bij onverschilligen is dat soms toch een ingang om de waarde van kunst te zien…

Xenia Faizoulova
Helemaal mee eens.

Erik Buijs
Weer raak.

Carel Lanters
helemaal mee eens; vreemd om zo’n lijst te gebruiken om anderen te overtuigen.

Gabrielle De Nijs Bik
Zo werkt het soms, helaas. Mensen raken niet altijd overtuigd door wat ze zelf zien, maar door wat anderen ervan vinden.

Carel Lanters
begin dan daar aan te werken; raak overtuigd door wat je zelf ziet!!!

Gabrielle De Nijs Bik
tuurlijk, dat doe ik ook. Door rondleidingen te geven bijvoorbeeld. En de belangstelling groeit. En zo’n lijstje helpt misschien de onverschilligen om aandacht te schenken aan wat er allemaal te zien is.

Carel Lanters
misschien. nee dus, vergeet het maar

Gabrielle De Nijs Bik
we zullen zien.

Lydia van Oosten
Mooi, heel mooi…ook het verhaal over Daan. Dank!

Gerrie Brust Bijmolt
Bijmolt Heel goed verwoord. Toevallig ook nog een bewonderaar van Van Golden. Dus: dubbele dank.

Jeroen Huisman
Goed en mooi gezegd

Wilhelmina Bulhof
Vraag me nu serieus af hoe het stuk er uit had gezien als je op zeg nummer 3 stond van dit lijstje. Ik stel aan jou die vraag gelijk ik deze aan mijzelf (fat chance) stel. Zie dat de mensen die er op staan hier blijkbaar eer in scheppen en het artikel posten. hetgeen ik op mijn beurt dan wel een beetje sneu vind. Feit blijft dat we allemaal gezien /erkend willen worden hoe dan ook. 😘

Twan Janssen
Gezien worden worden staat niet gelijk aan een lijstje

Wilhelmina Bulhof
Twan Janssen dat antwoord is te gemakkelijk en je begrijpt best dat ik het zo niet bedoel. had graag gezien dat iemand uit de top 3 dit zou hebben geschreven

Twan Janssen
Tja en ach, daar moet je toch voor bij hun zijn.

Gabrielle De Nijs Bik
Een reactie van de mensen op het lijstje, dat zou mooi zijn!

Twan Janssen
Wilhelmina, ik heb er even over nagedacht. Als je het stukje goed leest is het niet gericht tegen iemand die al dan niet gewild op dat lijstje staat, het ging mij om de samenstellers, die met geleende autoriteit een ranglijst denken te mogen samenstellen, alsof zij daarover gaan.

Wilhelmina Bulhof
Ja dat begrijp ik ook wel dat je je richt op de samenstellers, echter zou je dit ook doen als je op nummer 1 stond was mijn vraag. Die hoor ik namelijk zich namelijk nooit keren tegen de samenstellers van dit soort lijstjes vandaar.

Hein Eberson
De samenstellers maken er een wedstrijd van, niet de kunstenaars. Die laatsten hebben er geen deel aan en kunnen er ook geen invloed op uitoefenen. Dus je uitgangspunt klopt niet, Wilhelmina en Gabrielle. De kunst is geen wedstrijd en dus zijn er geen deelnemers.

Gabrielle De Nijs Bik
Hein ik ben alleen maar geïnteresseerd wat de genoemde kunstenaars ervan vinden, wat het met ze doet. Meer niet.

Wilhelmina Bulhof
Hein Eberson en wie zegt of bepaald dat het geen wedstrijd is? daarbij zou het stuk van twan anders overkomen indien marlene of rineke het geschreven zou hebben maar ja wie ben ik

Marcel Prins
Bela Bartok: “Les concours c’est pour les chevaux, pas pour les artistes”.

Frank van der Salm
heel mooi geschreven!

Erik Buijs
Over ‘lijstjes’ gesproken. Waar ik wel erg blij van word, zijn de fotoverslagen van mijn facebookvrinden die wel in de gelegenheid waren om de Rotterdam Artweek te bezoeken. Ook vaak heel persoonlijke keuzes, maar zonder pretenties. En door vele verschillen krijg ik, als thuisblijver, toch een mooi beeld van het getoonde werk. Maar er gaat natuurlijk niks boven het echt te zien en voelen..

Lia Stouten
Wat ongelofelijk mooi gezegd en wat een aanvulling op wat ik al over zijn werk wist. Ja en die lijstjes zijn kennelijk nodig. Ik kijk liever zelf.

Lilian Driessen
En daarna de fameuze gastenlijst, zo rol je van lijstje naar lijstje….

Olav van den Brekel
Ga een boek schrijven jij! Je schrijft zo mooi!

Twan Janssen
Lieverd

Olav van den Brekel
Echt, ik meen het!

Twan Janssen
🙏🏼😘

Edith Meijering
Olav heeft gelijk Twan Janssen

Edith Meijering
Of bundel alle korte teksten samen?

Twan Janssen
Ik zoek er nog een vorm voor, maar voor nu gewoon hier, is misschien ook

Edith Meijering
Jazeker is het wat, je ziet aan de reacties dat veel mensen er wat aan hebben,en dat is al heel fijn…😊 👍🏼welterusten.

Ton Zwerver
Nu hier is erg prettig, op onverwachte momenten, een goed en leesbaar stuk.

Twan Janssen
Dan is dit misschien wel een mooie aanleiding Ton om je te zeggen dat ik een bewonderaar van je werk ben.

Jan Willem Maris
Een hitlijst, is dat niet een lijst waar mensen op staan die door andere mensen omgelegd moeten worden?

Twan Janssen
Neen, alleen in het Engels

Jan Willem Maris
O, gelukkig.

Willem Gorter
De Prix de Rome is een wedstrijd.

Willem Gorter
Twan Janssen ohw, sorry hoor

Twan Janssen
Niks aan de hand Willem, maar ik begrijp niet wat je wilt zeggen

Willem Gorter
ja, dan weet ik het ook niet, maar in de reacties valt een aantal keren het woord wedstrijd in relatie tot kunst. De Prix de Rome zou je als een soort wedstrijd kunnen beschouwen, stamt ook uit een tijd waarin de criteria wat eenvoudiger te bedenken waren dan pakweg de laatste honderd jaar.

Twan Janssen
oh, je bent ouder dan honderd? Hoera!

Jan Willem Maris
En dat begrijp ik dan weer niet…

Willem Gorter
Twan Janssen jij bent een jaloers kreng.

Twan Janssen
Willem Gorter best mogelijk! Ik zal er over nadenken.

Twan Janssen
We zijn inmiddels wat verder en ik heb inmiddels begrepen dat ik de schrijvers van het boek (de samenstellers van het lijstje) met mijn tekst gekwetst heb, en dat vind ik jammer.
Over het algemeen zijn mijn stukjes vriendelijk, probeer ik via kunstwerken aan te geven hoe ik in het leven sta.
Dit stukje is daarin uitzonderlijk omdat ik over de rug van twee mensen (die ook maar gewoon hun best doen) een punt maak over het feit dat Kunst wat mij betreft geen wedstrijd is.
Dat had ik aardiger en vriendelijker kunnen doen, dus hopelijk volgende keer beter.
Mijn openlijke excuses aan Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen. Dit was niet mijn bedoeling.

Erik Buijs
Het relativeren van dit soort lijstjes vind ik heel goed. Als je de moed toont om met dit soort lijstjes te komen, dan moet je ook kunnen incasseren, net als kunstenaars dikwijls moeten kunnen. Wellicht had de toon wat anders kunnen zijn, maar was je punt dan overgekomen? Maar over de schrijvers; alles wat de kunst omhoog haalt is natuurlijk top. Dat er nu discussie is over de vorm, lijkt mij alleen maar gezond.

Twan Janssen
Erik, ik denk dat je gelijk hebt, ik vind het alleen niet zo mooi van mezelf dat ik dat over hun rug deed. Mijn mening blijft dezelfde.

Erik Buijs
Een leermoment.

Twan Janssen
Zeker

Gabrielle De Nijs Bik
Wat een mooi Facebookgesprek Erik en Twan. Dankjulliewel!

Hein Eberson
Nou ja. Mensen die een boek schrijven mogen een discussie over de inhoud verwachten. En die discussie kan verschillende toonsoorten hebben. Ik zie niks buitensporigs in je tekst Twan. Excuses zijn een beloning van teerhartigheid, in dit geval. Stuur ze anders maar naar mij.

Twan Janssen
🙏🏼

Twan Janssen
Dat is lief Hein, maar volgens mij is het onder controle. Ik heb mijn zegje gedaan, zij waren daar zwaar door beledigd. Dat was niet mijn bedoeling (ik ben in meningen wel wat gewend) maar zij blijkbaar niet. Ook prima. Excuses kosten niks.

Hein Eberson
Ze gaan ten koste van het niveau van debat. Gepikeerdheid is geen argument. Laten ze maar uitleggen waarom je geen gelijk hebt.

Twan Janssen
Ik wil niet eens meer gelijk hebben, ik wilde het over Daan van Golden

Erik Buijs
Ik kijk nu al uit naar jouw nieuwe stukje over Daan van Golden! 😉

Hein Eberson
Dáár zou ik gepikeerd over zijn. Als ik niet eens het onderwerp ben van een tekst, maar alleen de aanleiding. 😂

Hein Eberson
Het beledigd voelen is verwant aan wat er op de Rietveld gebeurt. Niet een weerwoord formuleren op het scherpst van de snede maar constateren dat je je onveilig voelt. Het doodt de kritische zin en is consumentengedrag in plaats van zin in gelijkwaardigheid. En de watjes zijn aan de winnende hand.

Marc Volger
Laten we praten over wat we heel goed vinden en over wat we het beste vinden . Dat is iets anders dan een lijstje maken.

Twan Janssen
Dat probeer ik over het algemeen ook al te doen

Marc Volger
Hulde.

Twan Janssen
Dank je Marc, maar het is deze keer niet gelukt. Ik wilde het hebben over Daan van Golden, maar ik heb daar twee mensen voor gebruikt. Dat had ik niet moeten doen, dat is niet de manier waarop ik eigenlijk in het leven wil staan.

Marc Volger
Er is niks mis met jouw stuk. Af en toe moeten man en paard genoemd worden. Gebeurd te weinig in de kunsten. Naast het mooie werk onthoud ik Daan van Golden als een man die op zijn knieën mij te woord zat in de tuin van zijn toenmalige zwager, Benny Jo…

Twan Janssen
Marc, wat een mooi verhaal, dank je!

https://www.facebook.com/twan.janssen/posts/10156109858673209

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daan+van+Golden
https://robscholtemuseum.nl/vpro-nooit-meer-slapen-interview-met-oscar-van-gelderen-over-ontroerend-goed/
https://robscholtemuseum.nl/lucie-th-vermij-meulenhoff-komt-met-boek-van-oscar-van-gelderen-en-manuela-klerkx/