Trouw – Vassallucci ziet af van biografie Rob Scholte

Van onze kunstredactie

Amsterdam – Uitgeverij Vassallucci ziet af van de publicatie van het boek ‘Copyright’, de vorig jaar aangekondigde (auto)biografie van kunstenaar Rob Scholte.

Het besluit is gezamenlijk genomen. Lex Spaans van de uitgeverij: “Wij hadden een andere vorm in ons hoofd, korter en eenvoudiger. Wij hadden ook liever een schrijver als co-auteur. Daar hadden we overeenstemming over, maar Rob wilde het later toch liever zelf doen. In goede harmonie zijn we uit elkaar gegaan.”

‘De waarheid is geen smaad’

Scholte: de waarheid is geen smaad

“De reden van de breuk met Vassallucci is niet inhoudelijk”, legt Scholte uit. “Ze hebben het materiaal maar zeer beperkt ingezien. Voor mij was het vooral een financieel verhaal. Ze konden mij niet het voorschot betalen dat we hadden afgesproken. Daarnaast hebben ze niet de power die ik nodig heb. In het boek komen ook de resultaten van mijn eigen recherche-onderzoek naar de aanslag op mijn leven. Dagelijks komen nieuwe feiten binnen, die ik tot op het laatste moment wil kunnen meenemen. Ik heb nu een drukker gevonden die potentieel 100 000 boeken in één dag kan drukken.”

“Dat er geen journalisten bij het boek betrokken zijn, klopt niet. Naast mij is een heel team aan het werk, zoals ik dat ook altijd doe bij mijn schilderijen. Wie het zijn, wil ik niet zeggen, omdat ik ze niet bloot wil stellen aan bedreigingen.”

Rob Scholte heeft in diverse interviews aangegeven dat hij in het boek ‘harde feiten’ zal onthullen over de aanslag op zijn auto, waarbij de kunstenaar beide benen verloor. “Wij wilden graag Scholte’s visie hierop”, aldus uitgever Spaans van Vassallucci. “Voor die feiten waren wij niet bang. Juridische overwegingen hebben bij de beslissing geen rol gespeeld. Ook de schrijverskwaliteiten van Rob niet. Zijn stijl is literair, informatief, essayistisch en prikkelend. Het werd echter gewoon te omvangrijk.”

“Het boek is zo omvangrijk”, reageert Scholte, “omdat het de afgelopen twintig jaar beslaat. Mijn leven, de feiten rond de aanslag, mijn seksuele relaties, mijn huwelijk en natuurlijk alle factoren die mij gemaakt hebben tot wat ik ben, kortom de kunstwereld in de jaren tachtig. Het wordt voor mij een lange hete zomer en het boek zal daarvan het resultaat zijn.”

Scholte heeft het afgelopen jaar verschillende mensen aangewezen als dader. In zijn boek zal hij met naar eigen zeggen nieuwe onthullingen komen. Bang voor aanklachten wegens smaad is de kunstenaar niet. “De waarheid is geen smaad. Dat zal in mijn boek ook blijken. Er zal geen materiaal in staan, dat ik niet met informatie kan staven. Het blijkt dat er de afgelopen jaren dingen omhuld moesten blijven en die zal ik onthullen. Het boek wordt geen ‘Ik, Jan Cremer’, maar ‘Wij, Rob Scholte’.”

Trouw, 18/06/98, 00:00

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2548871/1998/06/18/Vassallucci-ziet-af-van-biografie-Rob-Scholte.dhtml