Trouw – Kinderen kopen zonder ouders kunst in Museum Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is zaterdag en zondag deels het domein van de kinderen en taboe voor volwassenen. De tweedaagse tentoonstelling ‘Kinderen Kopen Kunst’ is alleen toegankelijk voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar.

De tentoonstelling bestaat uit litho’s die zestig kunstenaars uit binnen- en buitenland speciaal voor de expositie hebben gemaakt. De kunstwerken kosten 55 gulden per stuk. Het is de bedoeling, dat de kinderen zonder invloed van hun ouders een keuze maken en een kunstaankoop doen. Pas na de tentoonstelling (zondagmiddag van vier tot vijf) mogen de ouders een korte blik op de tentoonstelling werpen.

Het idee is afkomstig van twee Belgische zusjes. Zij emigreerden met hun ouders naar Nieuw-Zeeland, die daar een galerie en litho-drukkerij begonnen. De twee meisjes, Saskia en Dominiek Baetens, ergerden er zich aan, dat de kunst niet voor kinderen was. In 1987 ging zodoende het Muka Youth Print Project van start, dat inmiddels in Australië, Verenigde Staten en Europa navolging heeft gekregen.

De kunstwerken mogen niet groter zijn dan tien bij twintig centimeter. Er is werk te koop van Nederlandse kunstenaars als Rob Scholte, Lydia Schouten, Martin van Vreeden en Henk Visch en buitenlandse kunstenaars als Jiri Dokoupil, Jan Fabre en Guillaume Bijl.

Trouw, 26 oktober 1999

https://www.trouw.nl/home/kinderen-kopen-zonder-ouders-kunst-in-museum-boijmans~aad13511/

Meer informatie:
http://www.muka.co.nz/