Trouw – Arrestatie na bomaanslag: Onderzoek of niet kunstenaar, maar advocaat doelwit had moeten zijn

Amsterdam – De Amsterdamse politie heeft gistermiddag een man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op kunstenaar Rob Scholte.

De aanslag op de auto van Scholte werd donderdagochtend rond 9 uur in de Amsterdamse Jordaan gepleegd met een onder de bestuurdersplaats vastgemaakte handgranaat. De kunstenaar raakte zwaar gewond en moet beide benen missen. Zijn vrouw, die naast hem zat, bleef ongedeerd. De politie wil over de aanhouding verder geen mededelingen doen.

De recherche onderzoekt momenteel ook de mogelijkheid, dat de aanslag op Scholte feitelijk was gericht tegen de Amsterdamse advocaat O. Hammerstein. Hammerstein, die ervan wordt verdacht te hebben samengewerkt met een grote hasj bende, heeft een auto van precies het zelfde merk, type en kleur als Scholte en parkeert zijn voertuig doorgaans in dezelfde buurt. De kentekens van beide wagens beginnen zelfs met eenzelfde letter. Volgens de advocaat is hij de afgelopen tijd meerdere malen telefonisch met de dood bedreigd en heeft hij dat via zijn raadsman, mr G. Spong, aan de justitie gemeld. De politie doet over de mogelijkheid, dat de aanslag is gepleegd op een verkeerde persoon, geen mededelingen.

De toestand van Scholte is stabiel.

Trouw, 26 november 1994

https://www.trouw.nl/home/arrestatie-na-bomaanslag-onderzoek-of-niet-kunstenaar-maar-advocaat-doelwit-had-moeten-zijn~a3dc25ea/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hammerstein