NTR Caribisch Netwerk – Mass protest Curaçao against government + Dick Drayer – Op Curaçao heerst uitzichtloosheid + Jandino Asporaat CS – Aan MP Mark Rutte, 28 juni 2020

Mass protest Curaçao against government

Gepubliceerd op 24 jun. 2020

Hundreds protest against the government measures due to the financial crisis on Curaçao, They want the government to step down.

https://www.NU.nl/281592/video/betogers-op-Curaçaobestormenregeringsgebouw.html

https://www.VRT.be/VRTnieuws/nl/2020/06/26/wat-is-er-aan-de-hand-op-het-Caraibische-eilandCuraçao/

Reacties
https://youtu.be/AIy-A0RQ-2g

Op Curaçao heerst de uitzichtloosheid

Jongeren gaan S nachts de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid: Velen van ons hebben hun werk verloren; steun van de overheid krijgen ze niet, terwijl vriendjes van de regering, die wel krijgen” (foto Dick Drayer)

De helft van de inwoners van Curaçao is sinds de lockdown afhankelijk van voedselhulp. Demonstranten pikken de maatregelen niet langer.

Curaçao werd deze week opgeschrikt door wegblokkades en brandende barricades van autobanden en afval. Zelfs de bekende en hoge Julianabrug in Willemstad moest het ontgelden. Een groep van zo N twintig jongeren sloten de brug aan beide kanten af uit protest tegen de Corona Virus maatregelen van de regering Rhuggenaath. De brandweer moest talloze malen uitrukken om brandende barricades op straat te blussen. De politie wist drie mannen aan te houden, die met een vrachtwagen vol autobanden door de stad reden om nieuwe barricades van brandstof te voorzien.

We willen met onze protesten een signaal afgeven”, zegt actievoerder Lon Mutueel. Hij is een van de demonstranten, die woensdagavond op sociale Media aankondigde, dat de jongeren het zat zijn. Zijn medestanders droegen protestborden met de tekstBasta Awor (het is genoeg nu) en sommigen droegen een T shirt met de tekst ‘Kòrsou ta di mi tambe’ (Curaçao is ook van mij). “Velen van ons hebben hun werk verloren, nadat de grenzen dicht gingen vanwege het Corona Virus en steun van de overheid krijgen ze niet. Terwijl vriendjes van de regering, die wel krijgen. Dat moet afgelopen zijn.”

Curaçao is zwaar getroffen door de Corona Virus crisis. De autoriteiten gooiden in maart vrijwel meteen de grenzen dicht om besmettingen te voorkomen, maar moest daarvoor een hoge prijs betalen. Het toerisme zakte totaal in, waardoor in die sector alleen al 16.000 mensen hun baan verloren. Winkels gingen dicht en de bevolking mocht de straat niet meer op, behalve om boodschappen te doen. De lockdown van het eiland was ook dramatisch voor de tienduizenden Venezolaanse illegalen op het eiland, die werkzaam zijn in de informele economie en als dagloner proberen elke dag geld bij elkaar te schrapen. Naar schatting 85.000 mensen op een totaal van 160.000 inwoners werd afhankelijk van voedselhulp en is dat nog steeds. De grenzen gaan vanaf juli weer langzaam open, maar deskundigen verwachten, dat het nog maanden, misschien zelfs jaren duurt voor dat het toerisme weer op het peil van voor de Corona Virus crisis is.

Nederland helpt, maar wel onder voorwaarden

Brandstichting op straat, uit protest tegen het regeringsbeleid van Curaçao: de brandweer moest talloze malen uitrukken om brandende barricades op straat te blussen (foto Dick Drayer)

Om die tijd te kunnen overbruggen, klopte Curaçao aan bij Nederland. Net als Aruba en Sint Maarten. De drie eilanden zijn weliswaar autonome eilanden, die hun eigen broek moeten ophouden, maar zijn wel onderdeel van het Koninkrijk. Daarin is ooit afgesproken, dat die landen en Nederland elkaar helpen in tijden van nood. Maar Nederland stoort zich al jaren aan de houding en het gebrek aan de daadkracht van de eilanden en stelt daarom harde eisen aan de hulp, die ze geeft.

Curaçao alleen al heeft bijna een half miljard EUro nodig om de economie overeind te houden en om dat geld te krijgen eist Nederland flinke hervormingen. Zo moeten ministers en parlementsleden 25 procent van hun salaris inleveren en het te grote ambtenarenapparaat 12,5 procent. Nederland eiste ook, dat de private sector twintig procent in zou moeten leveren als bedrijven loonsubsidie wilden krijgen. Maar veel bedrijven komen daarvoor niet in aanmerking, omdat ze hun belastingen niet op Orde hebben.

De oliecrisis maakt het erger

Bovenop de Corona Virus crisis heeft Curaçao ook te maken met een instortende olie industrie. De oude Shell raffinaderij, nu in handen van de Curaçaose overheid, zag eind vorig jaar zijn Venezolaanse exploitant vertrekken. De beoogde opvolger, de Duitse Klesch Group, moest door de Corona Virus crisis en de moeilijke oliemarkt pas op de plaats maken en komt pas in december, als het überhaupt nog komt. De 900 werknemers worden tot eind deze maand doorbetaald, maar op 30 juni worden 400 van hen op straat gezet. Nog los van de 4.000 banen, die indirect afhankelijk zijn de raffinaderij, zoals aannemers en toeleveranciers.

Het protest tegen de regering Eugene Rhuggenaath komt niet alleen van Lon Mutueel en zijn groep, maar is veel breder. Amado Rojer, een politicus, die al jaren probeert met zijn partij gekozen te worden in de Staten, toog donderdag naar de gouverneur met een brief om het aftreden van Rhuggenaath te eisen. Armoede is er altijd geweest, maar mensen overleven normaal gesproken door steun van die tante of die oom of de vriendin van die oom, of gewoon bij de buurvrouw. Zo is Curaçao. Maar nu kun je ook niet meer bij hun terecht. Iedereen is nu werkloos, niemand heeft nog geld. Wat overblijft is voedselhulp. De situatie is vooral voor jonge mensen uitzichtloos. Ik begrijp heel goed, dat zij nu de straat opgaan en laten merken, dat het genoeg is.”

Lees ook 
Het wegblijven van toeristen stort Curaçao in een diepe crisis
Ook aan de andere kant van het Koninkrijk slaat de Corona Virus crisis ongenadig hard toe.
Het toerisme is geheel stilgevallen, een ramp voor de Caribische eilanden.

Knipselkrant Curaçao,

Reacties

Curaçao revisited
22 juni 2020 om 00:57
Wanneer gaat Ennia zijn jaarverslagen publiceren?

Curaçao revisited
22 juni 2020 om 00:54
Situatie Curaçao lijkt veel op die bij Ennia: zelfverrijking aan de top, geen transparantie (jaarverslagen) en het aanstellen van vriendjes en familieleden.

Ook dat nog
21 juni 2020 om 21:21
@Gio
100% eens.
Probeer deze @#$%^& dat maar eens duidelijk te maken.

kaat
21 juni 2020 om 17:43
Allemaal meteen flink aan moeten pakken, vanaf 2010 regeringen. Wilden heer en meester zijn, dus graaien, wel met gevolgen van dien. Echt niet normaal wat die lui maandelijks in zakken stoppen en jij hebt geen kans. Maar wat jullie doen, helpt geen flikker.

kaat
21 juni 2020 om 17:36
Uitzichtloosheid, kan je wel zeggen ja. Eiland is toch in handen van YDK met schorum als Rojer Santos Cooper Const Pisas. Waarom? Dan we willen ons eiland terug. Nederland zit niet op de Troon, dat zijn de Cova S Sluis lasten Martis en de dievenbende Wiels kartel echt te veel om te noemen, die plukken het leeg voor jou.

Gio
21 juni 2020 om 17:04
Merendeel van de bevolking daar, die kiest incompetente bestuurders met alle gevolgen van dien. Wil je in Cura gekozen worden als politicus moet je voor alles Nederland de schuld geven, corrupt zijn, schelden en slaan op TV en dan ben je helemaal geweldig. Er is geen diversificatie van de economie. Alles draait om toerisme en een beetje olie. Alleen oude incompetente lullen in het bestuur daar, je komt er alleen binnen via vriendjespolitiek. Daarnaast is het gedeelte cultuur je mag geen kritiek uiten over de prijzen in de supermarkt bijvoorbeeld, want anders ben je druk en “moet je teruggaan naar Nederland”, het is daar een groot taboe om over armoede en problemen, die onder de bevolking heersen, te praten. Ik zie de toekomst voorlopig nog somber in voor Curaçao zeker gezien de braindrain, die er al lang aan de gang is. Hoog opgeleide Antillianen, die blijven weg en terecht ook, jongeren, krijgt toch geen kans daar. Kleding, schoenen en status zijn daar belangrijker dan een gevulde maag.

Pelican
21 juni 2020 om 15:23
@lapas
Eens, opleiding en opvoeding. Daar mankeert het aan. Daardoor zijn deze jongeren bij voorbaat kansloos in de samenleving.

ericlapas
21 juni 2020 om 14:17
Helaas hoor ik niemand deze jongeren toespreken, helaas proberen steeds meer politieke partijen een graantje mee te pikken.
Hoewel ik geen model burger ben, wij hebben allemaal onze zwakheden, wil ik deze jongeren toch een advies geven: leren, leren, leren en blijven leren. Onderwijs is de enige oplossing uit de malaise.

Brian S
21 juni 2020 om 08:20
Bovenop de Corona Virus crisis heeft Curaçao ook te maken met een instortende olie industrie. De oude Shell raffinaderij, nu in handen van de Curaçaose overheid, zag eind vorig jaar zijn Venezuelaanse exploitant vertrekken. De beoogde opvolger, de Duitse Klesch Group, moest door de Corona Virus crisis en de moeilijke oliemarkt pas op de plaats maken en komt pas in december, als het überhaupt nog komt.
Jammer, dat Draaier hier niet het verhaal verteld.
Dat PdvSa contract afliep was al 10 jaar bekend. Echter niemand, die wat deed.

Dislect
20 juni 2020 om 17:02
Het blijft heel bijzonder, dat er onder een deel van de bevolking leeft, dat Nederland en Nederlanders verantwoordelijk zijn voor de economische wantoestand op het eiland. Er moet toch wel sprake zijn van een enorme Mind fuck, de regering van het eiland bestaat sinds mei 1969 uit een groep van personen, die niets met Nederland te doen willen hebben, behalve dat ze geld van Nederland wil, en Nederland geeft. Daarna krijgen ze letterlijk voor een paar gulden ook nog de controle over de grote bedrijven. Ook hier heeft Nederland niets mee van doen.
En het bestuur gaat zichzelf verrijken, wat niet anders kan gaan, dan ten koste van de bevolking. Het gaat zelfs zo ver, dat 25% van de bevolking afhankelijk wordt van voedselhulp, uit het buitenland, en het bestuur? Gaat gewoon door met het bestelen van de bevolking.
En dan nog serieus denken en zeggen, dat de schuld ligt bij Nederland en Nederlanders.
Wat een Mind fuck, is Victor misschien ook een van de consultants?

ericlapas
20 juni 2020 om 16:35
Het probleem hier op Curaçao is de tweedeling, die in de maatschappij bestaat, the haves and the haves not”.
Hetzelfde zien we bij de jeugd, nu al wordt een groep jongeren getraind en geconditioneerd, dat zij beter zijn dan de rest. Die groep zien we niet bij deze jongeren, want zij voelen zich ver verheven boven deze jongeren.
Wat het allemaal griezelig maakt is, dat het met de Bijbel in de hand gebeurt en deze jongeren krijgen een forum via TeleCuracao. Het is de vraag natuurlijk wie de zendtijd betaalt. Hoe heet die groep? Youth Experience.

Bululu
20 juni 2020 om 16:30
Ericaplas,
Zo werd eind jaren zestig ook gedacht.
Het resultaat is bekend!!!
Of gaan jullie Militairen op ons afsturen???

Commentpolis
20 juni 2020 om 16:27
Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.
Luister FF Bululu. Dit was de laatste keer, dat je hier loopt te SCHREEUWEN.
Misschien is je niet duidelijk wat schreeuwen is.
Je kunt hiet bijna alles zeggen zolang het niet over EOA gat van EOA moeder gaat. MAAR WAT HIER NIET GEBEURT IS, DAT JE COMPLETE EPISTELS IN HOOFDLETTERS SCHRIJFT. Dat recht is aan mij voorbehouden.

Bolivar
20 juni 2020 om 13:42
@Martin: “Jammer, dat dit bericht zo overdreven en tendentieus is. Waar komt die 50% vandaan.
Heb jij door. dat de olie raffinage en de toeristische sector aan het verdwijnen zijn en hoeveel werkeloosheid, dat met zich meeneemt ?
Besef jij, dat met het vervallen van deze sectoren de koopkracht op het eiland ook daalt ? En dat het leidt tot faillissement in handelssector en nog meer werkloosheid?

William
20 juni 2020 om 12:45
Ik kan mij hun uitzichtloosheid goed begrijpen, omdat ik de afgelopen twee maanden met veel jeugdigen heb gesproken toen wij voedselpakketten in Oost rond brachten.
Het is shameful, dat de regering maar zit te bakkeleien over 25%, terwijl 40.000+ niks te eten heeft en leeft van pakket naar pakket.
Schoften zijn het!

Django
20 juni 2020 om 12:11
@DickDrayer 20 mensen is nog geen volksoproer à la Trinta di mei”. Nuanceren en duidelijke journalistiek is een schone zaak. De Gevolmachtigd Minister meldde via de televisie in april nog, dat er geen honger was op Curaçao. Er is altijd al honger geweest op het eiland. Nu zou er al sprake zijn van 70% werkeloosheid, grote armoede en honger. Dan is het weer 50% werkeloosheid. Wat is nu de echte waarheid? Daar zijn journalisten voor. Feit is, dat er een opstootje was ter grootte van een straatruzie, maar zeker geenvolksprotest”. Vriendjes van de regering waren er altijd al. Het behoort tot onze cultuur, swah. Zo doen we dat hier al 50 jaar.

Martin
20 juni 2020 om 11:05
Jammer, dat dit bericht zo overdreven en tendentieus is. Waar komt die 50% vandaan? En doen alsof er her en der brand is? Is niet zo, onzinnig. Is Draaier een beetje doorgedraaid? Waar is deze journalist mee bezig? Goedkope roddelblad journalistiek. Niet goed, niet doen. Hij maakt zichzelf ongeloofwaardig en doet niemand daar een dienst mee. Volgende keer beter graag.

Trui
20 juni 2020 om 11:00
Curaçao is niet van jullie.
Curaçao is van sushi Suzy en Aal-vin Daal.

ericlapas
20 juni 2020 om 10:54
Deze jongeren hebben waarschijnlijk niet op school geleerd, dat je het dak met mooi weer moet repareren. Deze jongeren gaan de straat op, maar hebben zelfs geen alternatief.
Vroeg of laat zal de politie hard moeten ingrijpen en dan is ook dit brandje geblust.

Pumpkineater
20 juni 2020 om 10:33
@ mama korsow
Geheel eens met inhoud .
Zag foto van de aangehouden truck met vier vijf banden.
Dick spreekt van een truck vol banden!??
Dick blijf genuanceerd Berichten! Anders verlies je je geloofwaardigheid!

Dislect
20 juni 2020 om 10:09
Volgens Dick is al 50% van de bevolking afhankelijk van de voedselhulp. En er zijn amper initiatieven om te voldoen aan de voorwaarden voor hulp.
Er wordt niets gedaan om de economie een impuls te geven. Dan is er ook geen uitzicht. Dus wat moet of kan je doen? Gewoon verder met de orde van de dag en doorgaan met overleven.

Mama Korsou
20 juni 2020 om 10:05
Dit was een klein incidentje. Dick zoekt hier wel breed de publiciteit en dit helpt natuurlijk ook het toerisme niet. Ik ben meestal eens met Dick. Maar beetje genuanceerder mocht deze keer wel een beetje.
Hij noemt feiten. Maar als je ver weg van Curaçao in Nederland woont, denk je met dit soort plaatjes, dat het hel en vuur op Curaçao was en ik heb hier helemaal niks van gemerkt, terwijl ik hier woon.

Curaçao revisited
20 juni 2020 om 09:56
Uitspraak Lon Mutueel slaat de spijker op de kop

https://www.KnipselkrantCuraçao.com/trouw-op-Curaçao-heerst-de-uitzichtloosheid/

Brief aan Minister President Mark Rutte, 28 juni 2020

Jandino Aporaat cum suis - Brief aan Minister President Mark Rutte (foto Twitter)Brief aan Minister President Mark Rutte (foto Twitter)

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dick+Drayer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemstad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Curaçao
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aruba
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sint+Maarten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Venezuela
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eugene+Rhuggenaath
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jandino+Asporaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Rutte