Top 100 Internationaal Bekende Nederlanders

1. Anne Frank
De jury had geen enkele twijfel bij deze Internationaal Bekende Nederlander nummer één. Hoewel geboren in Duitsland, op 12 juni 1929 in Frankfurt, en illegaal aanwezig in Amsterdam, schreef zij het bekendste boek uit de Nederlandstalige literatuur.

2. Johan Cruijff
Ook hier geen interne strijd in de jury. Het voetbalgenie uit Betondorp deelt niet voor niets zijn initialen met de Verlosser. Sinds kort ook actief als filosoof, met aforismen als: ‘Italianen kunnen nooit van je winnen. Maar je kunt wel tegen ze verliezen.’

3. Mata Hari
Artiestennaam voor de Friese danseuse casu quo vermeende dubbel spionne uit de Eerste Wereldoorlog Margreetha Geertruida Zelle. Stierf op 15 oktober 1917 in Vincennes voor een Frans executie peloton. Ooit op het witte doek vertolkt door Jeanne Moreau. Ook door Silvia Kristel (zie aldaar).

4. Jan de Hartog
Schrijver van Gods geuzen. Best verkochte Internationaal Bekende Nederlander op literair gebied, nog beter dan Harry Mulisch (zie aldaar).

5. Pieter Mondriaan
Duur verkochte schilder, operatief in New York. Haalde postuum de voorpagina met de illegale aankoop door Kok II van de Victory Boogie Woogie, een onaf schilderij.

6. Marinus van der Lubbe
Leids metselaar, kreeg in 1932 de schuld in de schoenen geschoven van de Rijksdag brand in Berlijn, die door Hitler cum suis werd gebruikt als excuus voor de vestiging van de nazi dictatuur. Werd na showproces het hoofd afgehakt. Geniet nu bij zowel links als rechts nieuwe heldenstatus.

7. George Blake
Superspion voor de Sovjet Unie in Nederland, opgegroeid in Rotterdam. Maakte deel uit van de spionage kring rond Philby en MacLean in Oxford. Verblijft te Moskou, dromend van de Coolsingel en de Blaak.

8. Anthony Fokker
Luchtvaartpionier. Collaboreerde met Goering, maar bleef nationale trots.

9. Leo Fuld
Zonder twijfel de grootste Nederlandse zanger van de twintigste eeuw. Rotterdammer. Ontdekker van Charles Aznavour en Edith Piaf, en goede vriend van Frank Sinatra. Zijn My Jidische mama is de Jiddische klassieker. Maakte kort voor zijn dood nog een adembenemende comeback. Composeur van de hymne God zegen Nederland.

10. Henk Sneevliet
Internationaal communist. Bracht de Blijde Revolutionaire Tijding in het Verre Oosten.

11. Johnny Jordaan
Nederlands best verkochte platenartiest aller tijden. Bijzonder geliefd in Canada, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

12. John de Mol
Tycoon van het tv tijdperk sinds gewonnen broederstrijd met Joop van den Ende (zie aldaar). Heerst over de gehele commerciële Russische tv markt, alsmede Latijns Amerika, Afrika en het Iberisch schiereiland.

13. Linda de Mol
Zus van John. Profiteerde van het pionierswerk van Rudi Carrell (zie aldaar) en van de Germaans Hollandse Frau Antje cultus (zie aldaar).

14. Rudi Carrell
Profiteerde van het pionierswerk van Lou van Burg op de Duitse tv markt, voor het Linda de Mol tijdperk (zie aldaar). Veroorzaakte bijna inter Arische oorlog tussen Duitsland en Iran met onderbroeken sketch. Werd net geen Rushdie.

15. Hendrik van Loon
Populair geschiedschrijver uit Zeeland. Zijn History of the World verscheen in miljoenen oplage in de Verenigde Staten. Week uit naar Amerika, waar hij op goede voet stond met president Roosevelt en Leo Fuld (zie aldaar). Maakte zich in de oorlogsjaren sterk voor modernisering van de Nederlandse monarchie, zonder succes.

16. Louis Couperus
Markeert eigenlijk de vorige eeuwwisseling. Dankzij vele smakelijke seksschandalen in de jaren twintig aan de zijde van prins Hendrik, verdient hij toch een notering.

17. Edith Stein
Karmelitesser non van joodse huize, in een Duits kamp vermoord. Eerste joodse Rooms Katholieke heilige.

18. Koningin Juliana
Enige Internationaal Bekende Nederlandse koningin in de top honderd van de twintigste eeuw. Tot ver in haar eigenhandig gedekolonialiseerde rijk wordt ze nog steeds aanbeden als een godin.

19. Prins Bernhard
Helemaal terug als Internationaal Bekende Nederlander sinds de conspiracy sites van internet. Grondlegger Bilderberg conferentie.

20. Pieter Menten
Internationaal kunstverzamelaar en oorlogsmisdadiger. Had in 1936 Koningin Juliana en Prins Bernhard te gast op hun huwelijksreis.

21. Malando
Keizer van de tango. Zijn Tango ole guapa weerklinkt nog in iedere Argentijnse tearoom.

22. Freddy Heineken
Hoog qua naamsbekendheid, minder actief als Internationaal Bekende Nederlander. Laf van smaak.

23. Anton de Kom
Strijder voor Surinaamse onafhankelijkheid. Verzetsheld in Nederland. Stierf in Neuengamme. Enige Nederlander, die vermeld wordt in Kroniek van het Vuur van Eduard Culiano.

24. Frau Antje
Duitse verzinnebeelding van de ideale Nederlandse vrouw: blond, klompen en kaas. Viel laatstelijk van voetstuk door voorpagina van Der Spiegel, waar ze werd afgebeeld met joint.

25. Rutger Hauer
Nederlandse acteur (Floris!) in Hollywood. Vooral ingehuurd als enge KGB agent, SS generaal of schizofrene moordenaar (zie ook Jeroen Krabbé).

26. Jeroen Krabbé
Schitterde als eerste Nederlander in Amerikaanse soap, Dynasty, aan de zijde van Joan Collins. Speelde net als collega Hauer veel maniakken, maar legt zich nu toe op zachtmoediger werk uit de chassidische school.

27. Friedrich Weinreb
Wijsgeer uit chassidische school van Jeroen Krabbé. Probeerde in de oorlog te knoeien met lijsten voor deportaties uit Westerbork. Verguisd, geëerd en weer verguisd. Stierf in 1988 als internationaal gevierd New Age auteur.

28. Willem Oltmans
Enige Nederlandse journalist, die zowel bij Soekarno, de beide Kennedys als Desi Bouterse (zie aldaar) binnen kon komen. Speelde als eerste Internationaal Bekende Nederlander in film van Oliver Stone.

29. Joseph Luns
Katholiek Volks Partij politicus uit de beste jezuïtische traditie. Dreigde Washington aan te vallen ter handhaving van het rood wit blauw in Iryan Papua. Ook bekend door NSB broer.

30. E.F.E. Douwes Dekker
Voorvechter van de verzelfstandiging van Nederlands Indië. Achterneef van Multatuli. Schreef Simon den Javaan als vervolg op de Max Havelaar. Was mentor van Soekarno, de toekomstige Indonesische president. Werd in 1940 1945 gedeporteerd en opgesloten in Paramaribo.

31. Vader Abraham
Geestelijk vader en uitvoerder van Het smurfenlied, startschot van het punktijdperk.

32. Anton Geesink
Eerste Internationaal Bekende Nederlander, die in Japan Japanse judoka’s tegen de mat drukte. Sindsdien levende legende. Lid van IOC (zie ook Willem Alexander).

33. Willem Alexander
Prins, IOC lid en aanstormend watermanager. In de Duitse roddelpers ‘Prinz Bier‘ genaamd.

34. Rob Scholte
De ‘Jeroen Bosch’ van het POMO tijdperk. Schiep meesterwerk in Nagasaki, Japan, en werd vervolgens in Amsterdam opgeblazen. Verloor benen, maar zag wereldfaam snel groeien. Woont en werkt op Tenerife.

35. Mathilde Willink
Levend kunstwerk van Zeeuws exotisme. In 1978 vermoord. Muze van Carel Willink (zie aldaar).

36. Han van Meegeren
Meester vervalser.

37. Michel van Rijn
Meester kunst zwendelaar, als ook dief. Schreef zijn geniale listen op in Hot art, cold cash. Gaf zich in Japan uit voor achterkleinzoon van Rembrandt van Rijn. Lukte altijd.

38. Anton Corbijn
Hoffotograaf van alle rock ‘n’ roll goden. Beste vriend van Erik van Bruggen (zie aldaar).

39. Hans van Mierlo
Staatsman in ruste. Enige Nederlandse politicus. die de voorkant van de New York Times haalde. Wordt nog steeds getipt als eerste president van de Tweede Bataafse Republiek, zodra de junta Pierre Vinken (zie aldaar) is aangetreden.

40. Simon Vinkenoog
Verkoopt niets in buitenland, maar is wel gevierd als Internationaal Bekende Nederlander. Boezemvriend van Allen Ginsberg en de andere Beat Poets, alsmede van Jimmy Hendrix, Timothy Leary en Jim Morrison.

41. Kolonel Parker
Of te wel Dries van Cuijk, wereldberoemd als manager van Elvis Presley. Zwendelde zich naar de top van Las Vegas, waar hij zijn pupil jaren lang opsloot uit vrees, dat hij de Verenigde Staten zou verlaten.

42. Heintje
Vertederend Limburgs jongetje. Kreeg alle Duitse oma’s plat. Eerste generatie kindersterretjes, vaak geïmiteerd, maar nooit overtroffen.

43. Kolonel Karremans
Het nieuwe gezicht van de Nederlandse strijdkrachten sinds Van Heutsz (zie aldaar) en Westerling (zie aldaar). Auteur van Srebrenica Who Cares?

44. Klaas de Jonge
Bommenkoerier van het ANC. Verschanste zich evenals Willem Oltmans (zie aldaar) in de Nederlandse ambassade, met meer succes.

45. Herman Brood
Internationaal Bekend Nederlandse rocklegende met als topjaar 1978. Trouwde met Nina Hagen.

46. Professor Buck
Eén dag wereldnieuws als uitvinder van het medicijn tegen aids. De volgende dag moest hij zijn vergissing toegeven. Scoort hoog in de subcategorie Valse Hoop.

47. Candy Dulfer
Begenadigd saxofoniste. Speelde met Prince. Dochter van Hans Dulfer, begenadigd tenorsaxofonist.

48. Dick Bruna
Tekenaar van Nijntje, dat nog steeds in miljoenen oplagen over de toonbank gaat in Tokio en New York.

49. Marten Toonder
Schepper van Ollie B. Bommel. Zat naar eigen zeggen in de oorlog in het verzet. De Duitsers waren niettemin gek op Bommel, die zij beschouwden als een NSB beer, terwijl Tom Poes kennelijk als Ariër werd gezien.

50. Mellie Uyldert
Occult schrijfster. Schreef in de jaren dertig over de superioriteit van het blanke ras in periodieken van de NSB. De deportatie van joden was een ‘noodzakelijke schoonmaak van de samenleving‘. Immens populair als schrijfster over kruidengeneeskunde.

51. Herman Felix Wirth
Studeerde filologie, Duits, geschiedenis en muziek in Utrecht. Werd in 1909 lector in Berlijn en in 1918 hoogleraar muziekgeschiedenis in Brussel. Stichtte in 1932 de Forschungsanstalt fur Geistesgeschichte, die dankzij protectie van Heinrich Himmler werd omgezet in Das Ahenerbe, het grootste wetenschappelijk instituut van de SS, waar hij chef van werd (zie ook Mellie Uyldert).

52. Sylvia Kristel
Nederlandse soft seksbom uit de jaren zeventig met hoog kunst en muze gehalte. Veroorzaakte jarenlang files voor de bioscopen op de Champs Elysées met het zinnenprikkelende epos Emanuelle. Maakt tegenwoordig kunst.

53. Paul Verhoeven
Maker van Floris (zie Rutger Hauer). Nu big in Los Angeles met apocalyptische robotfilms uit het post atomaire tijdperk en studies van het kruis van Sharon Stone. Verlegde grenzen met Showgirls.

54. Xaviera Hollander
Alias The Happy Hooker. Bekendste representante van de seksuele bevrijding vanuit de lage landen. Jaren zeventig ster. Te koop op ieder vliegveld.

55. Gerard Croiset
Nederlands beroemdste paragnost, over wie in de VS diverse biografieën verschenen. Lieveling paranormaal van prins Bernhard. Helaas werden zijn paranormale prestaties later doorgeprikt, wat hem er niet van weerhield in 1956 in Utrecht een centrum voor paranormale geneeswijzen te beginnen.

56. Jules Croiset
Groot acteur. Veroorzaakte mondiale commotie door een antisemitische ontvoering van zichzelf in scène te zetten.

57. Peter Hurkos
De huisschilder Peter van der Hurk viel in 1941 van zijn trap en was sindsdien paranormaal begaafd. Hurkos werkte, helaas onsuccesvol, mee aan de opsporing van de Boston Strangler en de bende van Charles Manson.

58. Herman Marie Benelot Moens
Beroemd onderzoeker naar de missing link in de evolutie van aap naar mens. Kon dankzij de financiële steun van Koningin Wilhelmina promoveren. Zijn ideeën over rasvermenging waren zeker in de vooroorlogse periode revolutionair: een supermens kon alleen ontstaan door rasvermenging en zeker niet door raszuiverheid.

59. Anthonie Cornelis Oudemans
Wereldvermaard expert op het gebied van de acarologie, de studie van mijten. Bij een breed publiek vooral bekend als cryptozoöloog, onder meer door zijn studie naar de dodo (1917). Zijn studies naar de legendarische zeeslang betekenden een doorbraak in de cryptozoölogie.

60. Christiaan Lindemans
Beter bekend als King Kong. Dubbelagent met voorliefde voor het betere wurgwerk. Secondant van Prins Bernhard (zie aldaar) in 1944 1945. Wordt vaak beschuldigd van het verraad van Arnhem. Pleegde zelfmoord voordat waarheid boven water kwam.

61. Ria Lodders
Dochter van Haarlemse groenteboer schopte het tot Miss World en huwde met twistkoning Chubby Checker, die zijn nummer ‘Heyloddyloddylo‘, op de plaat gebracht met ZZ en de Maskers, aan haar opdroeg.

62. Joop Zoetemelk
Archetypische wielrenheld. Werd legendarisch als eeuwige tweede. Doorbrak dat in 1980 en veroorzaakte een Internationaal conflict.

63. Peter Hans Kolvenbach
Sinds jaar en dag generaal van de Orde der Jezuïeten, machtige tegenspeler van de paus.

64. Corry Brokken
Zingende rechter. Veroverde het Eurovision Songfestival als eerste Nederlandse vocaliste op overtuigende wijze.

65. Ferdie E.
Eerste Nederlandse ontvoerder en moordenaar, die de voorpagina van de International Herald Tribune haalde.

66. Professor Buikhuijsen
Internationaal gevierd bio criminoloog tot aan eerste politiek correcte golf.

67. André Rieu
Keizer van de Weense wals à la Limburgeuse. Gaf Stradivarius weer terug toen het om een Liro exemplaar bleek te gaan.

68. Bernard Haitink
Meester dirigent. Komt binnenkort vrij.

69. Aletta Jacobs
Feministe van de eerste feministische golf.

70. Joke Kool-Smit
Feministe van de tweede feministische golf.

71. Anja Meulenbelt
Feministe van de derde feministische golf. Onverbiddelijke bestseller: De schaamte voorbij.

72. Richard Krajicek
Eerste Nederlandse Wimbledon winnaar, verbrak het Tom Okker trauma (op deze lijst hier niet vermeld, op nr. 202). Vooral bekend door Daphne Deckers, tweede Nederlandse Bond girl sinds Femke Janssen (zie aldaar).

73. Simon Carmiggelt
Best gelezen Nederlandse schrijver in leesgrage voormalige Sovjet Unie. Daar de nieuwe Tsjechov, hier slechts columnist.

74. Robbie van Leeuwen
Zanger gitarist van Shocking Blue, van de Amerikaanse nummer één hit ‘Venus‘.

75. George Kooijmans
Zanger gitarist van de Golden Earring. Enige Internationaal Bekende Nederlander, die naar Tamla Motown kan met zijn gitaar onder de arm en vertrekt met een vette cheque.

76. Ida Peerdeman
Kerkelijk goedgekeurd Maria zieneres uit Amsterdam Zuid.

77. Joop van den Ende
Terugtrekkende tv tycoon, nu gericht op Broadway.

78. Desi Bouterse
Was formeel nog Nederlander toen hij de decembermoorden pleegde. Verdient daarom een notering als Internationaal Beruchte Nederlander.

78. 2 Unlimited
Oftewel Ray en Anita, het eerste house duo van de Dutch Wave.

79. George Baker
Makelaar in hasj en geweren voor Ronnie Brunswijks Jungle Commando. Is eigenlijk Sjors Bakker uit de Zaanstreek. Componeerde voor zijn George Baker Selection het onsterfelijke Una paloma blanca.

80. Pierre Vinken
Mega uitgever. Voorman van de Nieuwe Bataafsche Republikeinse beweging.

81. Johnny Meijer
Legende op de accordeon. Deed volwassen mannen huilen.

82. Raymond Westerling
Opvolger van Gouverneur Generaal Jo B van Heutsz in het politionele tijdperk. Bloedhond van Celebes. Ook in Nederland actiever dan men mocht hopen.

83. Eddie van Halen
Naar Amerika geëmigreerde hardrock gitarist. Vernieuwde het genre.

84. Rik Smits
Weergaloze Internationaal Bekende Nederlander op Amerikaans basketbalveld.

85. Raymond Barneveld
Alias Barney. De eerste Internationaal Bekende Nederlander, die het schopte tot wereldkampioen pijltjes gooien

86. Max van der Stoel
Mensenrechtenactivist, vooral bekend in Griekenland, waar een plein naar hem is vernoemd.

87. Max Euwe
Schaakgrootmeester.

88. Joop van Daele
Invallende en scorende reserve in de finale om de wereldcup tussen Feyenoord en Estudiantes de la Plata, een doodseskader uit Argentinië. Bekend van het brilletje van Joop van Daele.

89. Willem de Kooning
Schildersroem in Amerika.

90. Anton Pieck
Nog meer schildersroem.

91. Karel Appel
Idem.

92. Jan Tinbergen
Nobelprijswinnaar en mondiaal geweten.

93. Henriëtte Roland Holst
De koningin van het bevlogen vers, geliefd door Lenin en vele anderen.

94. Sebald Rutgers
Oprichter van de Amerikaanse Communistische Partij.

95. Johan Riemens
Oprichter Derde Weg, geestelijk voorvader van Blair, Clinton en Schröder

96. Mr. Arthur Docters van Leeuwen
Nederlandse J. Edgar Hoover. Internationaal Meesterspion. Verbaasde door in EUropa te pleiten voor liberalisering van drugs. Waakt nu over de effectenbeurs.

97. Henri Deterding
Oprichter van de Koninklijke Shell. Financierde Hitler. Maakt postume comeback als oer liberaal.

98. Harry Mulisch
Veelbelovende nieuwe Internationaal Bekende Nederlander. Wordt al vergeleken met Homerus en Dante.

99. Sjoukje Dijkstra
Hoogblonde kunstschaats legende, vooral geliefd in het Midden Oosten.

100. Erik van Bruggen
Nieuwe leider van de sociaal democratische beweging. Niet te verwarren met Docters van Leeuwen (zie aldaar).

De Groene Amsterdammer, nr. 51, 16 december 1998

http://www.groene.nl/artikel/top-100

6 Comments

  1. Wrm geen martijn garritsen ( martin garrix)

  2. Volgens mij is Vincent van Gogh wereldwijd de meest bekende Nederlander.

  3. milo vd goorberg 20 oktober 2018 op 01:04

    Martin Garrix, Max Verstappen?

  4. Waar is Willem Holleeder

  5. Rembrandt en van Gogh?

  6. Martin Garrix, Vincent van Gogh en Rembrandt zijn echt de allerberoemdste.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.