Tommy Wieringa – Een controverse + NU.nl – ‘Schrijver Tommy Wieringa vertrekt bij uitgeverij Bezige Bij’

Een controverse

Niet lang geleden tekende Dyab Abou Jahjah een contract bij De Bezige Bij. Sindsdien is het stof niet meer gaan liggen.
De Libanees-Vlaamse activist is een fanatiek antizionist, die de staat Israël niet erkent. Dat is legitiem, ik deel soms zijn kritiek, zij het zonder de wens die staat te willen beëindigen. De Israëlkritiek van Abou Jahjah is echter nogal dubbelzinnig. Er kiert geregeld antisemitisme doorheen. Abou Jahjah weet dat openlijke Jodenhaat onfatsoenlijk gevonden wordt, zodat hij zijn opvatting over Joden achter antizionisme verbergt.
In 2014 pleegde een teruggekeerde Syriëstrijder een aanslag in het Joods Museum in Brussel. Toen de Antwerpse burgemeester daarop Joodse instellingen extra wilde beveiligen, noemde Abou Jahjah hem een ‘zionistenpijper’. Zo werd duidelijk dat het woord ‘Jood’ in het vocabulaire van Abou Jahjah is vervangen door ‘zionist’. Hij bedoelde ‘Jodenpijper’, en niks anders.
Dat hij maandag in het programma Pauw zei dat hij in de Tweede Wereldoorlog Joden zou hebben verborgen, is niet alleen een beetje simpel maar ook tamelijk schaamteloos, wanneer je je bedenkt dat hij Marcel Möring onlangs nog een ‘boekverbrander’ noemde omdat die bezwaren had geuit tegen zijn komst naar de Bij. Noem een Jood een boekverbrander en de Gazastrook het getto van Warschau, en je weet uit welke bron deze vergelijkingen worden opgediept. De drekpoel van het eeuwige antisemitisme, waar de Jood het uiterste kwaad vertegenwoordigt, elke tweede complottheorie op internet een Joods complot is waarin de Holocaust door Joden zelf is georkestreerd, evenals 9/11 en de bankencrisis.
In één van de cartoons die de Arabisch-Europese Liga in 2009 onder leiding van Abou Jahjah produceerde, staan twee Joodse mannen bij een stapel lijken in Auschwitz en zeggen tegen elkaar dat de doden weliswaar geen Joden zijn, maar dat ze die zes miljoen moeten halen.
Abou Jahjah wilde zo de dubbele moraal rond de vrijheid van meningsuiting aantonen: Mohammed-cartoons mogen wel, antisemitische cartoons niet. Het recht om te kwetsen hoorde evenredig te zijn. Maar juist degenen die hij met de negationistische cartoons het pijnlijkst trof, moeten zich op hun gemak voelen bij De Bezige Bij.
Vandaar het verzet tegen zijn komst. Met ‘monddood maken’ en ‘het zwijgen opleggen’, zoals hij bij Pauw zei, heeft dat niks te maken. Daar poseert hij iets te gretig als de martelaar van het vrije woord. Er is in de wereld plaats genoeg waar Abou Jahjah zijn troebele denken kan openbaren; om dat bij De Bezige Bij te doen zou een interessante vergissing betekenen. Al zou ik hem tijdens de zomerborrel graag eens horen kouten over de triomf die hij zei te ervaren na de aanslagen op de Twin Towers en het diepe verdriet waarover hij schreef na de dood van Saddam Hussein.

Reacties:

Rina Leuning-Carsouw
Goed geschreven Tommy Wieringa.
14 mei om 13:20

Corrie van der Hart
http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2016/05/kwaadwillend-of-oerdom-frits-barend-zit.html
14 mei om 18:57

Marco Mout
Jahjah maakte furore in, vooral, Borgerhout, de wijk in Antwerpen waar ik woonde en die, toepasselijk, Borgerrocco wordt genoemd. Ik heb hem verschillende malen horen oreren. Binnen mijn werk daar had ik veel met jonge Marokkanen te maken, die in zijn giftige teksten maar al te zeer bevestiging vonden in hun zelfbeleefde slachtofferschap. Jahjah, een wolf in Broederschaapskleren. Hij zal telkens zijn onaangenaam riekende gereutel debiteren, modieus aangepast aan de heersende policor mores. En dat is in België weer een heel ander verhaal..
15 mei om 0:43

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1203194803026777&id=596887573657506&comment_id=1203530639659860&comment_tracking={%22tn%22%3A%22R%22}

‘Schrijver Tommy Wieringa vertrekt bij uitgeverij Bezige Bij’

Auteur Tommy Wieringa vertrekt bij zijn vaste uitgeverij De Bezige Bij. De belangrijkste oorzaak is onvrede over het publiceren van een boek van de omstreden Dyan Abou Jahjah door de uitgeverij.

Meerdere schrijvers, zoals Leon de Winter en Jessica Durlacher, dreigden om die reden al op te stappen. Maar Wieringa is de eerste die het ook echt doet, stelt de Volkskrant zaterdag.

Wieringa publiceerde bij De Bezige Bij grote hits als Joe Speedboot, Dit zijn de namen en Caesarion. Zijn volgende boek, dat volgend jaar verschijnt, komt uit uitgeverij Hollands Diep.

Abou Jahjah schrijft als columnist stukken voor de Belgische krant De Standaard. Het boek dat in september van hem uit moet komen, heet Pleidooi voor radicalisering.

Vrije meningsuiting

De Belgische schrijver was in het verleden de voorman van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die opkwam voor de belangen van Arabische immigranten in Europa.

Het steekt de schrijvers dat Abou Jahjah, die omstreden uitspraken heeft gedaan over Israël en het westen, wordt uitgegeven door een uitgeverij die voortkwam uit het verzet tegen de Duitsers. Zo haalde Theodor Holman in een column in Het Parool zijn in 2004 vermoorde vriend Theo van Gogh aan die Jahjah “de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting noemde”.

NU.nl, 04 juni 2016 05:23

http://www.nu.nl/overig/4272639/schrijver-tommy-wieringa-vertrekt-bij-uitgeverij-bezige-bij.html