Tjerk L. Helstone – Motortocht + Peter Wouters – Saumokil + Michiel Snik – Molukse motorrijders oogsten veel lof in Den Oever [video’s] + Harry van Bommel @hvbommel

Motortocht (2)

Helderse Courant, 14 april 2018

Helderse Courant, 14 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Motortocht (2) (vervolg) + Saumokil

Helderse Courant, 15 april 2018

Helderse Courant, 14 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Molukse motorrijders oogsten veel lof in Den Oever

’President’ Dany Matulessy van de Peringatan Ride Out 2018 staat breed glimlachend in zijn handen te wrijven op de parkeerplaats van restaurant de Zingende Wielen in Den Oever. “Wat een prachtige dag”, herhaalt hij keer op keer.

De Ride Out 2018 werd zaterdag voor het elfde jaar gehouden om Molukse politieke gevangen in Indonesië te ondersteunen. De duizenden euro’s, die met de rit worden ingezameld, gaan daar heen.

Van alle kanten was er lof voor de organisatie van de rit. Zoals bij het Gulf tankstation, waar honderden motorrijders geduldig op hun beurt moesten wachten en waarbij de organisatie zelf de pomp bediende. “Perfect en alles tot op de cent nauwkeurig afgerekend”, constateert Daan van Dijk van het Gulf tankstation.

Ook ’gastheer’ de Zingende Wielen was uiterst enthousiast. “Die motorrijders mogen terugkomen. Zeldzaam zoals dit verloopt, wat een goede organisatie”, vindt bedrijfsleider Martijn Ott.

Onder de ruim zeshonderd deelnemers ook een grote groep van Satudarah. Deze motorclub wordt door justitie nauwlettend in de gaten gehouden. “Maar bij ons zijn ze welkom”, zegt Matulessy. “Dat geldt voor iedere motorrijder, die een positieve bijdrage levert om deze dag waardig te laten verlopen. Bovendien, wij herdenken op deze dag het feit, dat er in Indonesië Molukkers al sinds 2007 vastzitten, omdat zij onze Molukse vlag hebben getoond. Dat ze daar de vrijheid van mensen, die voor hun mening uitkomen inperken. Satudarah beschouwen wij als mensen, die op hun manier ook hun mening kenbaar maken. Dan past het niet die motorrijders hier te weren. Integendeel.”

Peringatan Ride Out 2018 Den Oever

Gepubliceerd op 14 apr. 2018

Peringatan Ride Out is een initiatief van Molukse motorrijders om aandacht te vragen voor Molukkers die in Indonesië al jaren in de gevangenis zitten omdat zij hun RMS-vlag daar hesen.

Reacties:
https://youtu.be/gvgoGfp5W7A

Gemiste kans

Vice Malessy van Satudarah is zelf ook Molukker. “Wij maken geen onderscheid in ras of afkomst. Wij zijn een vredelievende motorclub, iedereen is bij ons welkom. Wij sluiten niemand uit. Dat doet de burgemeester van Den Helder wel, want wij zijn daar niet welkom. Schandalig.”

Het feit, dat de Ride Out 2018 van de gemeente geen lunchstop mocht maken in Den Helder werd zaterdag door vrijwel alle deelnemers fel bekritiseerd.”,Een gemiste kans voor onze stad”, zegt Nieuwediepse Marion Tokaya. “Er kan daar van alles worden georganiseerd, maar deze Molukse motorrit voor een goed doel wordt door de burgemeester geweerd, omdat het verkeerstechnisch voor problemen zou zorgen. Onzin. Na al die jaren, waarin de Molukkers door Nederland in de kou zijn gezet, doet Den Helder nu precies hetzelfde. Ik schaam mij voor mijn stad.”

De Helderse motorclub Roadrunner reed zaterdag de Molukse motorrijders tegemoet. ,,Als zij niet naar onze stad mogen komen, gaan wij wel naar hun toe’’, aldus voorzitter Marc van Schaik van Roadrunner. Hij overhandigde een enveloppe met een paar honderd euro aan Matulessy om de juridische strijd in Indonesië te steunen.
Bezwaren

Lof was er ook voor de gemeente Hollands Kroon. “Hier zijn wij wel welkom, en was het binnen een week geregeld. Perfect”, zegt Roel Koenoe uit Den Helder, die er onder meer voor zorgde, dat er ruim 600 lunchpakketten klaar lagen voor de deelnemers.

Den Helder is overigens nog niet af van de Peringatan Ride Out 2018. Honderden deelnemers hebben bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van de gemeente om daar een lunchstop te houden. Al die bezwaren moet de gemeente nog ambtelijk verwerken. “Ik verwacht niet dat we de zaak winnen, maar de Nederlandse overheid heeft onze grootouders en ouders voor de gek gehouden. Wij laten ons niet voor de gek houden”, zegt Molukker Sonny Jansen. Zijn puur Hollandse naam wil hij wel toelichten. “Dat is het gevolg van het koloniale verleden van Nederland.”

Peringatan Ride Out 2018. Maluku Oosterwolde op viaduct Donkerbroek

Gepubliceerd op 14 apr. 2018

Mena Muria!

Reacties:
https://youtu.be/uegWOQ3_QUA

Er was overigens ook een positief geluid te horen over het feit, dat de motorrijders in Den Helder niet welkom waren.”,Ik ben gek op motorrijden, maar mijn gezondheid laat het niet meer toe”, zegt Leo Zeinstra (72), leunend op zijn fiets. Hij is een van de honderden toeschouwers, die het spektakel gadeslaan. “Ik woon in Den Oever en ben blij dat het in Den Helder is verboden, want dat was te ver fietsen.”

Noordhollands Dagblad, 15 april 2018, 18:51

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/molukse-motorrijders-oogsten-veel-lof-den-oever-video

Harry van Bommel @hvbommel

De Peringatan Ride Out 2018 begon vanochtend in Assen en loopt via Molukse wijken naar Lelystad. Doel: geld ophalen voor verdediging Molukse politieke gevangenen.

Twitter, 14 apr. 2018 – 11:40

https://twitter.com/hvbommel/status/985090339932459008

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harry+van+Bommel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peringatan+Ride+Out