tintin – Multimiljonair Jacob Gelt Dekker is te gast: eerst tandarts, nu succesvol zakenman, ere-voorzitter van ChildRight en vriend van de Dalai Lama

Bij Vara’s De Wereld Draait Door.
En dat was genieten! Heerlijk zo’n vent, die hoewel rijker dan rijk, zich voortdurend boos zit te maken over de ongebreidelde decadentie waar we ons met zijn allen hier in het Westen aan lijken te hebben overgegeven.
Een heel continent (Afrika) wordt aan haar lot overgelaten, we dansen op de vulkaan, elke 3 seconden sterft er ergens iemand van de honger, kortom alle cliche’s passeerden de revue, maar worden er niet minder waar van.
Zeer enthousiast en gedreven gaf de man antwoord op de kritische vragen van interviewer Matthijs van Nieuwkerk, die zich naarmate de tijd vorderde steeds meer leek af te gaan vragen of ie echt hoorde wat ie hoorde.
Zelfs op de suggestieve vraag of Gelt (what’s in a name!) Dekker de 911-affaire goedkeurde kreeg hij antwoord; het was i.d.d. te begrijpen; nl. een wanhoopsdaad.
The Haves en The Havenots; daar zit hem de kneep. Wij in het Westen verbazen ons over een paar bommen, terwijl we in datzelfde Westen onze gruwelijke welvaart danken aan onze onvoorstelbaar wrede, nietsontziende honger naar meer, meer, meer.
Van Nieuwkerk, niet snel van zijn stuk gebracht, zat zich toch naar mijn indruk ernstig te verbazen en stelde als laatste wanhopige poging de man te laten wankelen de vraag of Gelt Dekker niet erg ijdel was door op een door hem gefinancierd hotelcomplex op Curacao een standbeeld van zichzelf te hebben staan.
Ontnuchterend antwoord; het is een beeldje van zo’n 30 cm, dat ik van de gemeenschap geschonken heb gekregen en het bevindt zich op een achterafplekje in het resort.
Ik vond het adembenemende televisie; naast Van Nieuwkerk zat het exje van Rob Scholte, de Beenloze. Zij fungeerde als tafeldame van de presentator en leek ook enigszins verbaasd; Gelt Dekker meldde nl. dat hij, wanneer in Nederland aanwezig, zich met het openbaar vervoer verplaatste.
Maar je kunt (met al dat geld) je toch wel een auto permitteren? vroeg ze bijna-schuldig, waarop Gelt Dekker heel simpel stelde: wat moet ik met een auto in Nederland als ik daar maar een paar maanden van het jaar ben?
Kijk, dat vind ik nou inspirationeel!

aaaaa3m, just another jealous guy, not a working class hero, wednesday, December 14, 2005 at 11:31 PM

http://aaaaa3m.blogspot.nl/2005_12_01_archive.html