Thirstypioneer – Een kijkje bij het Korps Mariniers (45 min.) + Arie Booy – Bassin vol met marineschepen

Een kijkje bij het Korps Mariniers (45 min.)

Gepubliceerd op 11 nov. 2016

Het Korps Mariniers. Michael Schaap gaat op onderzoek in de stoere wereld van de mariniers, die stuk voor stuk uit fysieke en mentale sterke mannen bestaat (want vrouwen zijn er niet), met een ongekende niet lullen maar doen – mentaliteit en waar altijd een sterk gevoel van verantwoordelijkheid heerst, zelfs als het bier op tafel komt. Maar pas op met je woorden. Dit zijn mannen, die hun grenzen opzoeken. Niet in de laatste plaats in de gevechtslinie.

Meer informatie:
https://youtu.be/Z0XnOJbaxzg

Bassin vol met marineschepen

Den Helder – De Koninklijke Marine keert op volle sterkte terug in Den Helder dankzij de investeringen in Defensie. Ook het bassin van Willemsoord gaat weer dienen als haven voor diverse marineschepen.

Zodra het kadewerk dat momenteel gaande is op Willemsoord afgerond is, gaan er dingen veranderen in het bassin van de oude rijkswerf. De rechthoekige plas water, ook wel bekend als het Natte Dok, krijgt zijn oude luister terug, meldt kapitein ter zee Jaco de Bruijn.

Thuishaven

De commandant van het Koninklijk Instituut voor de Marine gaat zijn opleidingsschepen een vaste havenplaats geven in het bassin naast de gebouwen van het KIM. De Bruijn: “Zoals vorige week al in de Helderse Courant gemeld werd, hebben we een logementschip gehuurd om zo’n 50 adelborsten een slaap en werkplek te bieden in Den Helder. De boot ligt nu nog aan een kade in de Industriehaven, maar verhuist binnenkort naar het bassin van Willemsoord. Dat water zal ook de thuishaven worden voor Zr.Ms. Van Kinsbergen en het zeiljacht Urania van het KIM. De twee laatstgenoemde vaartuigen liggen nog aan steigers bij de Mijnendienst, maar we willen ze direct bij onze opleidingsgebouwen hebben. Dat was ook de bedoeling met het logementschip, maar door de onvoorziene uitloop van de kadewerkzaamheden is dat tot nu toe niet mogelijk helaas.”

Na de overdracht van Willemsoord aan de gemeente Den Helder is altijd een deel van het grote terrein van Defensie gebleven. Het gaat om dat deel van de werf, waar het Marinemuseum, gebouw De Dukdalf, de Sloepenloods en het KIM gevestigd zijn.

Zeer tegen de zin van directeur Kees Boelema van het Marinemuseum liggen de museumschepen Schorpioen en Abraham Crijnssen al lang aan de overzijde van het bassin, omdat de kade gerestaureerd wordt.

Helderse Courant, 1 april 2019, 16:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190401_32677564/bassin-vol-met-marineschepen

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Korps+Mariniers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine