Theo Knippenberg – Leugens (5): That’s what friends are for

In ´onze kringen´ is de erecode van vriendschap tussen mannen dat jouw vriend met z`n poten afblijft van jouw vrouw. Een vriend moet je immers volledig kunnen vertrouwen.
En hoewel we allemaal een hoop mannen kennen die ´het doen´ met de vrouw van hun beste vriend, en terwijl we allemaal weten dat wij zelf niet te vertrouwen zouden zijn als het gaat om de vrouw van onze beste vriend, willen we onze beste vriend in dat opzicht blind kunnen vertrouwen.
Daarom zijn wij zo onthutsend simpel te belazeren.
Tegelijk is het een verplichting die vriendschap oplegt, dat je ´afdekt´ voor een vriend.
Zijn vriend, zijn allerbeste vriend, vroeg hem te dekken. Dat deed hij, en het ging goed.
Pas toen zijn vrouw hem verliet om met diezelfde vriend te gaan samenwonen, realiseerde hij zich dat hij naar de vrouw van zijn vriend toe een affaire had afgedekt van zijn vriend met zijn eigen vrouw.
Hij was helemaal kapot van dit dubbele verraad.

(Wolff bracht dit in. Dyl voegde er een element aan toe “als nare verrassing voor de bedrieger die triomfantelijke verachting voelt voor de bedrogene, of zelfgenoegzame superioriteit, of schuld en spijt, tot hij ontdekt zelf bedrogen te zijn door de bedrogene”).
Nu eindigt het zo:
Hij was helemaal kapot van dit dubbele verraad. Z`n enige troost was de herinnering aan al die keren dat hij zijn vriend had afgedekt door het aan te leggen met zijn vrouw.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens