Theo Knippenberg – Leugens (43): This is a man’s world

Een van Dyl´s kenmerkende ´seks en jaloezie verhalen voor bij het kampvuur´ gaat over een echtgenoot die weet dat zijn vrouw een relatie heeft met een vriend van hem.
De echtgenoot, die niet jaloers wilde zijn, en zelf ook nog graag met zijn vrouw vree, zat er toch wel wat mee en legde de zaak voor aan een vriendin die alle betrokkenen kende. ´Wat is er volgens jou aan de hand? Waar is zij mee bezig? Waar is hij mee bezig?
´Ik kan je wel zeggen waar hij mee bezig is´, antwoordde de vriendin, die psychologie had gestudeerd. ´Hij is jou in je kont aan het neuken. Dat is waar hij mee bezig is!´.
Dyl eindigt dit verhaal meestal met iets als: ´In een flits besefte hij dat zij gelijk had. Vervuld van afschuw besloot hij die seconde dat zijn huwelijk definitief voorbij was´.

Voor mij zitten in dit verhaal twee essentiële elementen van Dyl´s blik op seks en jaloezie.
Ten eerste dat jaloezie veel meer te maken heeft met betekenis dan met feiten. Het was niet het feit dat die andere man zijn vrouw neukte, dat zijn huwelijk beëindigde, maar het was de betekenis daarvan.
Tegelijk schildert het verhaal een gevoel van afschuw over homoseksualiteit, een afschuw die niet past bij een tolerant mens als Dyl, maar die wel karakteristiek is voor de wereld waarin Dyl opgroeide.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens