Theo Knippenberg – Leugens (36): Sisters of mercy

Mijn zusje Will, toen ze vier of vijf was, wist mijn broer Herman, bijna twee jaar ouder, volledig te overmeesteren op een heel eenvoudige manier.
Ze ging huilen en riep dat Herman haar geknepen had, of zelfs gebeten. Het werkte altijd. Wat ie ook zei, Herman kreeg straf.
Dit is voor mij het ´jouw dochter is een hoer´ fenomeen. Zoiets wordt moeiteloos geroepen en is vrijwel onmogelijk te ontkennen of ongedaan te maken. Vandaag de dag, op internet, heeft dit fenomeen de omvang overtroffen van de Pest epidemieën in voorbije eeuwen.
Wolff had een jonger zusje, Berit, die hetzelfde deed. Maar Berit, in tegenstelling tot mijn zusje, hield er niet mee op. Toen ze als tiener zichzelf begon te snijden, beschuldigde ze Wolff of hun broertje Rüdiger van die bloedende wonden.
Voor Wolff hield dit pas op nadat Berit een paar zelfmoordpogingen ondernam.
Annelie, de jongste van het gezin, die toen vier was, speelde het klaar een ambulance te bellen voor Berit die met een overdosis van haar moeders slaappillen op de keukenvloer lag terwijl er verder niemand thuis was.
Dit was niet de laatste zelfmoordpoging van Berit (die nog steeds leeft, trouwens). Maar het aantal wordt zwaar overschaduwd door het aantal arrestaties voor winkeldiefstal, allemaal met exact tijdstip en locatie bijgehouden door haar vader Heinz Günther in zijn dagboeken.
Wat daar niet in wordt beschreven, en Berit pas aan haar oudste broer Wolff ´bekende´ toen ze begin twintig was, was Berit´s verhaal dat ze als kind misbruikt werd door hun vader, seksueel, en veel. Ze werd tweemaal per week geneukt, zei ze, terwijl hun moeder de deur uit was, zei ze.
We hebben hier vaak over gesproken, Dyl ook met Wolff, maar Wolff is er nooit uitgekomen. Natuurlijk wist ie wat voor fenomenale leugenaar Berit was. Maar tegelijk, misschien was dit wel juist de oorzaak van haar gedrag.
Wat de waarheid ook moge zijn, haar ´bekentenis´ was nog meer gif in zijn relatie met zijn vader zowel als met zijn zus. En duidelijkheid kwam er nooit. Op Wolffs as-verstrooiing was zijn vader allang dood en Berit kwam niet opdagen. Ik heb haar ook nooit ontmoet.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens