Theo Knippenberg – Leugens (32): Don’t look now

Veel overspelplegers, heb ik me laten vertellen, halen een extra bevrediging uit het bewust spelen met het risico om betrapt te worden, en daarmee weg te komen.
Dyl was gefascineerd door een fenomeen dat we ´gaslighting´, noemen, omdat het bij gedimde gaslampen, die een beetje flakkeren, het best schijnt te werken. Net als bij de oliepitjes en het kaarslicht, waarmee Dyl is opgegroeid.
Het is een vorm van manipulatie met als doel om mensen te laten twijfelen aan hun eigen gezonde verstand door de werkelijkheid glashard te ontkennen zonder een spier te vertrekken.
Een verhaal dat Dyl vertelde ging over een vrouw en haar minnaar in een vorige eeuw die dit soort doortrapt spel speelden voor haar echtgenoot. Een fractie van een seconde lag haar hand op zijn kruis, terwijl de echtgenoot toekeek. Meteen daarna stonden ze weer op armslengte van elkaar, beschaafd converserend. Had ze nu zonet echt haar tong in de keel van mijn vriend? Begin ik spoken te zien?
Ze slaagden er volledig in om haar echtgenoot gek te maken, zei Dyl, door hem zijn eigen geloof in de werkelijkheid te laten vernietigen. Want onze hersens moeten geloven wat ze verteld wordt, of ze willen of niet, en nu wordt ze verteld dat ze niet mogen geloven wat ze verteld wordt.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens