Theo Knippenberg – Leugens (22): Would I lie to you

Toen Dyl vijftien jaar oud was bouwde hij, op het bleekveldje middenin het dorp, met vier palen een kleine tent op, de eerste spiegeltent op aarde, en riep dat iedereen er zijn huidige en toekomstige zelf kon zien, net als in een echte spiegel in een mooie lijst.
Aan een dikke monnik, die graag zijn tegenwoordige en toekomstige zelf wilde zien, toonde Dyl zijn eigen buik, zover naar voren gestoken door de lijst als hij maar kon, en zei:
´U bent een hammenton, en u wordt ook een bierkelder, want zoute ham nodigt uit tot drinken, niet waar, dikzak? Geef mij een gulden, omdat ik de waarheid zei.´
´Helaas, mijn zoon´, zei de monnik, ´nooit dragen wij geld op ons´.
´Dat klopt´, zei Dyl, omdat het geld ù op zich draagt, want mij is ’t bekend, dat u het bewaart in uw schoenzool, onder de voet! Geef mij uw schoen.´
Maar de monnik sputterde tegen:
´Mijn zoon, dit geld is het bezit van het klooster. Maar als ’t moet, zal ik u toch twee gulden geven voor uw moeite.´
Dyl nam ze minzaam aan.
Toen een opgeblazen oude rijke dorpeling met zijn jong poezelig wijfje de tent binnenkwam, liet Dyl de lege lijst zakken tot aan zijn knieën, nam een kort dik koord tussen zijn handen en liet dat vanaf zijn kruis tussen zijn benen slap omlaag hangen. Daarna trok hij een lelijk gezicht en zette een koeienschedel met twee hoorns op zijn hoofd.
´En wie zal u die hoorns opzetten, mijnheer?
Dyl toonde in de lijst, met uitgestoken tong, zijn eigen jeugdig gezicht.
Toen de grijsaard dit hoorde, werd hij woedend, maar zijn vrouwtje paaide hem, voerde hem de tent uit en toen ze glimlachend zelf weer binnenkwam vroeg ze:
´En míjn spiegel, wilt u mij die ook tonen?´
´Kom maar dichterbij´, was ’t antwoord. Zij deed het.
´Uw spiegel´, zei Dyl, ´is bloeiende jeugd in schoonheid gehuld´. En hij kuste haar.
Een tijdje later ging de mooie jonge vrouw vergenoegd heen, en vergat niet hem een paar gulden te geven voor zijn juiste voorspelling aan haar echtgenoot.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image