Tessa Thepen – Den Helder is de natste stad van heel Nederland

Donkere wolken boven Den Helder (foto Nick Maarsen)

Den Helder is de natste stad van heel Nederland

Den Helder – Hoewel het jaar 2020 wordt gekenmerkt door uitzonderlijke droogte, houdt Den Helder er een neerslag overschot van 47 millimeter op na. Daarmee is de marinestad de natste stad van Nederland.

Februari van dit jaar ging de boeken in als natste februari sinds het begin van de metingen. Vervolgens waren april en mei erg droog. Er viel in deze maanden gemiddeld maar 11 en 15 millimeter regen. Eind mei was het neerslag tekort nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Het was dan ook stralend weer. In de kustplaatsen scheen de zon het meeste. Den Helder kwam deze lente zelfs als winnaar uit de bus met 838 zon uren, het meeste van Nederland.

Daar kwam in juni een einde aan. Met regelmatig buien werd het een bovengemiddeld natte maand. Toch kwam de teller eind september uit op een neerslag tekort van gemiddeld 244 millimeter. Alleen in 2018 en 1976 was het neerslag tekort groter in die tijd van het jaar.

De regionale verschillen zijn groot, in het Limburgse Ell is er een tekort van 331 millimeter, terwijl Den Helder en andere steden juist kampen met een overschot.

Helderse Courant, 14 december 2020, 10:22

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201214_92282335

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Regen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Neerslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Droogte

1 Comment

  1. Net in het nieuws; De gemeente Vijfheerenlanden moet na 42 jaar juridische strijd tachtig miljoen euro schadevergoeding betalen aan een betonfabriek. De burgemeester zegt dat de gevolgen niet zijn te overzien en dat ze daarom (!) in cassatie willen bij de Hoge Raad. Nergens geeft hij aan wat er unfair is in de uitspraak. Dat wordt over een paar jaar 160 miljoen ophoesten.

    “Den Helder is de natste stad van heel Nederland”. En nog steeds voelen de inwoners van het Palermo aan het Marsdiep geen nattigheid.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.