Suzanne Rijnja – Helderse gasleidingen toe aan vervanging: hoger risico op scheuren

Den Helder – In Den Helder liggen nog veel gasleidingen van grijs gietijzer of asbestcement onder de grond. Deze leidingen worden tegenwoordig niet meer gelegd, omdat ze minder veilig zijn.

Het Openbaar Ministerie en toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen maakten gisteren bekend, dat een gasexplosie, die afgelopen januari in Den Haag plaatsvond was ontstaan door een gescheurde gietijzeren gasleiding.

In Nieuw Den Helder en De Schooten liggen de meeste verouderde leidingen, maar ook zitten er korte verouderde stukken door de stad verspreid, bijvoorbeeld op de Van Galenstraat in het centrum.

Door netbeheerder Liander worden de gasleidingen omschreven als ’grondroeringsgevoelig’. “Het zijn gevoeligere leidingen, die in uitzonderlijke gevallen kunnen scheuren bij trillingen door zwaar verkeer of bouw“, zegt Peter Hofland, woordvoerder van Liander.

We hebben de leidingen in kaart gebracht en houden hier extra toezicht op.” Al het grijs gietijzer en asbestcement moet voor 2040 vervangen zijn door veiligere leidingen van bijvoorbeeld staal of kunststof. Wanneer de werkzaamheden gaan plaatsvinden, is nog niet bekend.

Op de website van Liander staat een interactieve landkaart (https://alliander.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=06b9a9d844ff4a1e9c159e1dd778c036re), waarin de status van de leidingen per straat te vinden is.

Helderse Courant, 6 juni 2019, 11:59

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190606_99677690/helderse-gasleidingen-toe-aan-vervanging-hoger-risico-op-scheuren

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gasleiding
https://robscholtemuseum.nl/?s=Liander
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Ministerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staatstoezicht+op+de+Mijnen