Suzanne Rijnja – Handhavers Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast + Ronald Boutkan – Stadspartij wil containertuintjes + Proef met containertuintjes, maar deels met plastic planten
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
Den Helder – “Nee, niks“, zegt Joël (20), handhaver bij de gemeente Den Helder. Hij grabbelt in een volle vuilniszak. “Dit keer geen adres gevonden, maar misschien heeft de eigenaar volgende keer minder geluk.” Hij trekt zijn handschoenen uit en zet de vuilniszak terug, naast een kapotte computer en een gesloopte fauteuil. “Er wordt van alles naast de afvalcontainers geplaatst. Soms zetten mensen hun hele interieur neer.”
Samen met zijn collega Kirsten (21), die niet met haar echte naam in de krant wil, maakt hij een ronde langs alle ’hotspots’ van Den Helder: containers, waar regelmatig misplaatst en gedumpt afval ligt. “Vooral in Nieuw Den Helder en de Visbuurt hebben ze daar last van. En in de Schooten valt het wel mee.” De ronde wordt ’gewoon’ op de fiets gemaakt. Want dat is efficiënter. Joël: “Je bent snel ter plaatse, aanspreekbaar en ook nog eens milieubewust.”
De eerste stop is bij het Koggeschip, waar een zak plastic afval en wat kartonnen dozen rondom de container liggen. “Dat valt weer mee. Wanneer er niks ligt, checken we alleen of de deur van de container het nog doet. Als er meer aan de hand is, doen we een buurtonderzoek. Dan bellen we bij wat buren aan om te vragen, of zij gezien hebben wie het heeft neergelegd en of het van misschien hen is. We moeten wel opletten, dat we een verdachte duidelijk maken, dat ze niet verplicht zijn om te antwoorden, omdat we dan strafrechtelijk bezig zijn.”
Handhaving aan het werk (foto Suzanne Rijnja)
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
Aanbellen is vandaag in de meeste gevallen niet nodig: buren komen zelf naar buiten of inwoners worden op straat even snel aangeschoten. “Voordeel van de fiets.” Joël loopt naar een voorbijganger toe. “Weet u wat meer over dit afval?” De buurtbewoner heeft niks gezien. “Maar niet alleen hier ligt het naast de container hoor. Ook aan de andere kant van het Koggeschip. Mijn buurvrouw heeft het al gemeld.”
Spaghetti
“Hier hebben we weer een heel ander probleem”, vertelt Joël terwijl hij langs het Fregathof fietst. “De laatste tijd worden er hele maaltijden van het balkon gegooid. Gewoon complete pannen spaghetti en macaroni.” Kirsten: “Daarom is hier nu een meeuwenplaag. We hebben het onderzocht en binnenkort gaan we hier flyers door de bus gooien over afval.”
Zo’n tien minuten later staan de handhavers op de Slingerbeekstraat. “Hier is het altijd raak“, weet Kirsten. En ja hoor, vandaag ligt er een stapel kartonnen dozen en vier matrassen. De kartonnen dozen zijn al gemeld: er zit keurig een ’gesignaleerd’ sticker op. Een sticker, die de handhavers op het afval plakken, om te laten zien, dat de plaatsing bekend is bij de huisvuilcentrale, die het afval afvoert.
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
De sticker, die op gesignaleerd afval wordt geplakt ((foto Suzanne Rijnja))
Prioriteit
De matrassen lagen er eerder nog niet. Kirsten tovert een apparaatje tevoorschijn. “Kijk, zo geef ik aan HVC door dat hier afval staat.” Ze klikt op de optie grof afval. “Daarna moeten we bij de melding aangeven of wat de prioriteit is. Bij afval is die altijd hoog, want afval is echt een speerpunt in Den Helder“, vult Joël haar aan. Snel maken ze nog even een foto van de stapel matrassen. Kirsten: “Zo kunnen we beter zien wat er gebeurt in de wijk.” Binnen enkele minuten is het afval gemeld bij HVC. “Zij komen het zo snel mogelijk ophalen, want het nodigt natuurlijk wel uit om er ook wat bij te zetten.”
“Hallo“, klinkt het ineens. Joël en Kirsten werpen hun blik omhoog. Een man roept naar ze vanaf zijn balkon. “Ik heb gezien wie die matrassen heeft neergelegd. Het was iemand, die langskwam met een aanhanger en daarna gelijk wegreed.” De dader is onbekend: hij komt waarschijnlijk niet uit de buurt, maar kwam alleen afval dumpen.
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’.
Kartonnen dozen en matrassen bij de afvalcontainer (foto Suzanne Rijnja)
De volgende stop, geen vijftig meter verder, wordt Joël herkend. “Hé, nog even over afgelopen week, ik wil wel duidelijk maken dat het dus niet mijn schuld was“, roept een inwoner. Afgelopen week stond Joël aan de deur van deze meneer. “We hadden tijdschriften met zijn adres tussen het afval gevonden, dus ik wilde met hem in praten. Dat gesprek duurde best wel even, zo’n dertig minuten.”
De man vervolgt zijn verhaal. “Ja, ik wil wel duidelijk hebben dat het dus de bovenbuurman was.” Hij geeft aan, dat hij verhaal is gaan halen bij zijn bovenbuurman, die toegaf, dat hij degene was, die het afval had geplaatst. De post van de man, en dus ook de tijdschriften, was verkeerd bezorgd. “Wij hebben de buurman ook gesproken en zijn op de hoogte meneer, de zaak is afgehandeld“, vertelt Joël. “Dat we deze man niet gelijk bekeurd hebben, is ook een verschil met vroeger. Wij zijn goed opgeleid en denken echt wel verder. Als ze zijn adres dertig jaar geleden in zo’n zak zouden vinden, zou het misschien anders zijn gelopen.”
Win win
De ronde eindigt op het Julianaplein in het centrum. Een ouder echtpaar stapt op de handhavers af. “Ik ben blij, dat ik jullie zie, anders had ik even gebeld. Sinds de bakken aan de andere kant weg zijn, is de ellende hier begonnen,” vertelt de vrouw. “Nu zit er weer eentje te pikken.” Ze wijst naar de vogel bij een gescheurde vuilniszak. Kirsten maakt een notitie van het verhaal. “Als mensen de overlast doorgeven, is dat een win win situatie. Wij kunnen niet elke dag overal kijken, dus zijn blij als mensen een melding maken. Bij veel meldingen van een bepaalde container, wordt dat een hotspot.”
“Laatst lag er ergens zoveel afval, dat we de container niet eens meer konden zien. We hebben hier en daar wat daders achterhaald en mensen aangesproken, dat heeft wel effect, in ieder geval tijdelijk. Buren praten ook weer met elkaar, spreken elkaar aan of waarschuwen voor het uitschrijven van bonnen.”
“Vandaag viel de overlast gelukkig wel mee“, zegt Joël op de weg terug naar het gemeentehuis. Hij lacht. “Mijn collega zegt wel eens, nog even en we gaan ten onder aan ons eigen succes.”
Aantal meldingen afvaloverlast stijgt
Het aantal meldingen over afval en vervuiling stijgt. Voornamelijk in de gemeenten Hollands Kroon en Den Helder is afvaloverlast een probleem.
In 2018 kreeg de gemeente Hollands Kroon 1319 klachten. Sinds 1 januari 2019 zijn er 527 meldingen gemaakt. In de gemeente Den Helder werden in 2018 in totaal 1122 meldingen gedaan, in 2019 zijn er tot nu toe 349 meldingen binnengekomen, voornamelijk over gedumpt afval, zwerfvuil en volle afvalbakken.
De gemeente Schagen geeft aan, dat er in 2018 121 meldingen zijn gedaan over rondzwervend afval. Sinds het begin van dit jaar staat de teller op 163. Deze stijging heeft volgens de gemeente voornamelijk te maken met een betere registratie via Fixi, telefoon en website. Op Texel is er geen exact aantal meldingen bekend van afval naast de bak, maar de inschatting is, dat het om zo’n twintig meldingen per jaar gaat.
Via Twitter de overlast bestrijden
“Wat is er zó veranderd in de samenleving? Ben ík zo raar? Ligt het aan mij?” Een paar maanden geleden maakte een bezorgde inwoner van de Havenbuurt in Den Helder het Twitteraccount ’ligt_het_aanmij’ aan. Daarop plaatst hij anoniem foto’s van de afvalcontainer in zijn buurt, die regelmatig omringd wordt door kapotte bankstellen, stoelen, computers of gescheurde vuilniszakken.
“Ik zag de noodzaak omdat dit wat mij betreft alleen verholpen kan worden door bewustwording te creëren bij mensen. Ik was begonnen met het continu melden van overlast, maar besefte, dat dat het probleem niet oplost. Het probleem wordt niet opgelost, wanneer de gemeente, of ik, elke dag het afval opruimt. Sterker nog: het wordt de mensen nog makkelijker gemaakt, aangezien ze denken, dat het toch wel wordt opgeruimd.”
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
Een van de foto’s, die de anonieme inwoner op Twitter heeft geplaatst 1 (foto ligt_het_aanmij/Twitter)
Bang
“Soms durven mensen voorzichtig een gesprek te beginnen. Meestal gaat dat over hoe triest het is, dat het afval er ligt en wie het heeft achterlaten. Opvallend is, dat iedereen, die langsloopt op het moment, dat er afval gedumpt wordt, zegt zo snel mogelijk uit angst door te lopen. Er komen niet alleen buurtbewoners langs die afval dumpen. Ook mensen, die niet in de buurt komen, dumpen hun afval, dus ik snap het wel, dat je je pas versnelt als je iemand iets ziet uitladen.”
Soms zelfs met aanhangwagens komt men van alles dumpen, Meestal ’s avonds. Ze brengen dan bijvoorbeeld kapotte wasmachines, bankstellen, pedaalemmers inclusief vuil, oude computers, televisies, autobanden, tassen vol flessen, oude fietsen of tuinafval. De container is een bekende dumpplek geworden.”
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
Een van de foto’s, die de anonieme inwoner op Twitter heeft geplaatst 2 (foto ligt_het_aanmij/Twitter)
Normaal
„Het afvalprobleem is een typisch beeld van de huidige samenleving, dat voorkomt uit desinteresse en gebrek aan educatie. Het inzicht van mensen gaat tegenwoordig tot aan de voordeur: iedereen begrijpt, dat je afval niet onder je bed bewaart en dat je niet tussen het vuil moet slapen, maar het zo maar buiten de deur dumpen van je oude rotzooi vindt men tegenwoordig heel normaal. Met dit account hoop ik mensen een spiegel voor te houden.”
De Twitteraar is bang, dat het generaties gaat duren voordat de afvaloverlast voorbij is. “Ik denk niet, dat in Nederland de sancties, handhaving en educatie door ouders en omgeving zo snel zal veranderen, dat dit probleem snel opgelost zal worden. Wat mij betreft mogen er meer maatregelen getroffen worden. Er is hoop, maar op dit moment vooral een hoop afval.”
Handhavers in Den Helder hebben de handen vol aan afvaloverlast: ’Hier hebben we een nieuw probleem, er worden hele pannen spaghetti van het balkon gegooid’
Een van de foto’s, die de anonieme inwoner op Twitter heeft geplaatst 3 (foto ligt_het_aanmij/Twitter)
Helderse Courant, 22 mei 2019, 11:35
Stadspartij wil containertuintjes
Den Helder – Ondergrondse containers voorzien van een containertuin, dat zou weleens de oplossing kunnen zijn voor afval naast de ondergrondse vuilcontainer, wat voor velen een ergernis is. De Stadspartij dient maandag tijdens de gemeenteraad een motie in om de mogelijkheid hiervoor te onderzoeken.
Rond de containers is vaak sprake van zwerfafval en illegale afval dumpingen. Veel gemeenten, waaronder Den Helder, vinden er nog niet de oplossing voor. Er zijn echter ook gemeenten, waar rond de containers kleine tuintjes zijn aangelegd en het resultaat is, dat daar fors minder afval naast de containers wordt geplaatst.
Het realiseren van een tuintje rondom een ondergrondse container kan dus een oplossing bieden om ‘bij plaatsingen’ van grofvuil en andere spullen te ontmoedigen en wat de Stadspartij betreft zouden buurtbewoners zelf een rol kunnen spelen bij het onderhoud van de tuintjes. De aangekondigde motie verzoekt het college van burgemeester en wethouders te onderzoeken, of het mogelijk is een proef te organiseren, waarbij ondergrondse containers worden voorzien van een containertuin, of een soortgelijk alternatief.
Den Helder Actueel, 24 mei 2019 – 16:14
Reacties:
Albertha Postma
24 mei 2019 at 16:35
https://www.facebook.com/640638519354800/posts/2275408262544476?sfns=mo Stadspartij bedoelt deze tuintjes.
RB
24 mei 2019 at 18:10
geinig en goed initiatief, hoop dat ze het erdoor krijgen
Dick Berts
24 mei 2019 at 18:11
Tsja, lastig communiceren dit. Natuurlijk zijn dit soort tuintjes een goede zaak. En natuurlijk moeten we het milieu beschermen. Maar er is een andere kant; De almaar groeiende kloof tussen burgers en politiek zorgt er ook voor, dat de overheid de burger (die eigenlijk zijn baas is) alleen maar ziet als een lastige rotzooi trapper. Terwijl de overheid moordende tarieven in rekening brengt voor afvalinzameling die steeds minder plaatsvindt. In de IJsselmeerstraat vond ik ondergrondse afvalcontainers voor restafval, met een piepklein brievenbusje waar vrijwel niets doorheen past. Wat nodig is; Een integraal beleid, waarbij burgers en overheid kritisch zijn op zichzelf en niet alleen maar op de ander. Bovendien moet afvalvermindering vooral bij het bedrijfsleven beginnen. Nu stikt de burger bijna in zijn afval, dat hij niet of niet tijdig meer kwijt kan. Ooit had Urbanus een sketch. Voor zijn deur stonden 60 verschillende rol emmers. Hij werd door de milieupolitie gearresteerd, omdat hij per ongeluk een stukje tricot in de katoenbak had gegooid….
e
24 mei 2019 at 18:28
Al het vuil , wat nu naast de containers gezet wordt , zetten ze nu naast de tuintjes. Het is leuk bedacht , maar het lost het probleem niet op . Sterker nog , men krijgt er een probleem bij . Wie onderhoudt deze container tuintjes HVC ? ( die zijn nog niet eens in staat , het werk waarvoor ze zijn ingehuurd goed uit te voeren ) Of staat het onkruid in die tuintjes straks zo hoog , dat men de container niet mee kan vinden of worden het openbare kattenbakken. Maar ja … Stadspartij, die weten het !!.
RB
24 mei 2019 at 19:01
kom zelf eens met een oplossing aandragen dan?
Bert de Jong
24 mei 2019 at 22:36
Altijd is er wel een stage tuinier supsidie xD .Houd Den Helder Helder …
Judge X
24 mei 2019 at 19:49
Tiny Forests zie ik hier nog wel werken, maar Tiny Gardens ….. 😛
Een gejat idee van de Tiny Stadspartij.
Rasjutter
24 mei 2019 at 22:16
Een handhaver die een verkeerd geplaatste zak onderzoekt of er nog iets van een naam of adres in zit is een goede zaak, maar laat hij hem ook even meenemen, laten we daar eens mee beginnen. Auto’s van de HVC die grof vuil ophalen zullen echt niet op het idee komen om een stukgescheurde vuilnis zak mee te nemen. Ik denk dat het beleid van de HVC maar eens flink moet worden bijgesteld, en ja mensen blijven mensen die zul je dat gedrag echt niet met een tuintje verhelpen helaas.
SVB
25 mei 2019 at 09:38
Laat ze nou maar eerst is beginnen met handhaven… zelfde met containers die dagen aan de weg staan en plasticzakken die er een week hangen.
Albertha Postma
25 mei 2019 at 10:06
Wie zijn ze? Het is de verantwoordelijkheid van elke burger om onze stad netjes te houden. Wilt u dat de kosten nog hoger worden? Blijf dan vooral wijzen naar gemeente en laat hen de troep die de burgers dumpen opruimen. Maar daar hangt echt een kostenplaatje aan. Een telefoontje naar HVC doet wonderen. Pak die telefoon als u zich zo ergert. Doe ik ook. Dan wordt het vaak nog dezelfde dag of een dag erna opgeruimd. Het gezeur van iedereen helpt nogal. En vooral dat eraan voorbij lopen ( en dat bedoel ik letterlijk), dat schiet op. U klaagt, u ziet. Onderneem dan ook actie. Dit is niet tegen u persoonlijk bedoeld maar aan iedereen die geen actie onderneemt.
SVB
25 mei 2019 at 12:52
HVC hoef je niet te bellen hoor, handhaving vind plaats door de gemeente, niet door de HVC en bellen en de buren aanspreken doe ik hoor, in mijn buurt… niet die van anderen. Dus niet te snel conclusies trekken.
Ferry
25 mei 2019 at 11:15
Harry denkt simpel aan zijn eigen toekomst,bij de volgende verkiezing wordt de stadspartij geliquideerd,wordt Harry vrijwilliger onderhoud container parkjes.
Burger
25 mei 2019 at 18:18
Voorheen hadden met onze grijze bak nooit zwerfvuil…zon container betekent voor sommige ongelimiteerd dumpen ..zo dat de container snel volraakt…wat bij veel mensen fustraties en ergenis oplevert…ook is er een rekenfout gemaakt… ( h,b,l x inw per straal)..en als de gemeente hierop aanspreekt ligt t nooit bij hen..nee ..je krijgt een brief waar men en aanmoedigd dat je iemand maar moet gaan aangeven…( ga toch geen burenruzie zoeken…ben niet van de politie)
https://denhelderactueel.nl/2019/05/stadspartij-wil-containertuintjes/
Proef met containertuintjes, maar deels met plastic planten
Wethouder Peter de Vrij als lid college B&W Den Helder te gast op de Jac. P. Thijsseschool voor het nationaal schoolontbijt (foto Peter de Vrij/Twitter)
Den Helder – De door de Stadspartij gewenste proef met containertuintjes komt er, maar de precieze invulling deed enkele raadsleden toch wel de wenkbrauwen fronzen. Wethouder Peter de Vrij gaf aan, dat deels gebruik wordt gemaakt van plastic beplanting.
Zwerfafval bij de containers is ook het college een doorn in het oog, meldde De Vrij. “We vinden het gedrag buitengewoon verwerpelijk en dat is ook reden, dat we de handhavers hebben gevraagd nog intensiever te controleren.”
De wethouder gaf aan, dat het college heel sympathiek staat tegenover het verzoek van de Stadspartij en op korte termijn zullen er enkele proeven worden gedaan. “Een met kunststof en een met echte beplanting.” “Kunststof beplanting?”, reageerde CDA-raadslid Sacha Houtveen. “Ik kan me niet voorstellen, dat we in deze tijd nog iets van plastic willen toevoegen.” De Vrij had echter goed nieuws: “Die vraag stelde ik ook, maar het is gerecycled plastic.”
Verantwoordelijkheid
De VVD vond het een leuke motie, maar raadslid Rogier Bruin benadrukte wel, dat het niet de oplossing voor het echte probleem is. “Dat is een gebrek aan verantwoordelijkheid en een bepaalde mentaliteit bij sommige mensen. Als we een gedragsverandering willen realiseren dan is er meer voor nodig dan tuintjes rond een container, dan moeten we mensen blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid.” Het schoot Pieter Blank (PvdA) ietwat in het verkeerde keelgat: “De VVD geeft een bepaalde context aan een hele vriendelijke motie waarvan ik denk: nee! Het gaat er om de buurt wat vriendelijker en groener te maken en u wilt een agent om de buurt aan te spreken en weer inzetten op handhaving. Nee!”
De motie werd overigens niet in stemming gebracht, omdat het college dus al had aangegeven een proef met de speciale tuintjes te houden.
Den Helder Actueel, 28 mei 2019 – 08:01
Reacties:
‘t kan erger
28 mei 2019 at 08:40
Natuurlijk ligt het aan de mentaliteit van de mensen en is dat de oorsprong van het probleem. Plastic plantjes naast de container zetten is toch geen gezicht!
Ik denk dat mensen die geen zin hebben om HVC te bellen voor hun grofvuil, hun spullen dan naast de plastic plantjes neer gaan zetten. Die tuintjes zullen in ieder geval geen oplossing zijn om asociale mensen te leren hun handelswijze te verbeteren.
Judge X
28 mei 2019 at 09:28
Zonder camerabewaking, schat ik de levensverwachting van deze ‘plantjes’ erg laag in ….
SW
28 mei 2019 at 10:11
Het is al in diverse andere steden geprobeerd. Dus echt nieuw is het niet. Soms met echte en soms met echte planten. In Den Haag hebben ze het bijvoorbeeld met echte makkelijke te onderhouden planten geprobeerd. Ik kan alleen nergens vinden of de proef daadwerkelijk geslaagd is.
bron: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/gemeente-plaatst-containertuintjes-in-3-stadsdelen.htm
Judge X
28 mei 2019 at 12:10
19 juli 2018 Rotterdam:
https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/minder-afval-naast-containers-door-fleurige-proef/
Judge X
28 mei 2019 at 12:35
Maar als je het volgende verhaal leest, dan weet je dat de zogenaamde “containeradoptanten” (900 stuks) en zij die in direct contact staan met de gemeentereiniging het verschil maken, om de ‘Fleurige Container Pilot” als ‘geslaagd’ te verklaren.
Vrijwilligers en stadsreiniging worden dus ingezet, om illegaal gedumpt afval rond de containers ‘gratis’ op te ruimen.
Ja, dat werkt …. 😉
–
Rotterdam een half jaar later:
https://komieuitrotterdamdan.nu/2019/01/31/meer-fleurige-containers-in-rotterdam/
https://denhelderactueel.nl/2019/05/proef-met-containertuintjes-maar-deels-met-plastic-planten/
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afval
https://robscholtemuseum.nl/?s=Handhaving
https://robscholtemuseum.nl/?s=HVC
https://twitter.com/ligt_het_aanmij
https://robscholtemuseum.nl/niels-markus-dankzij-gras-en-bloemetjes-gooien-mensen-hun-rotzooi-wel-in-de-container/
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-advies-rivm-aan-kinderen-na-voetballen-douchen-onrust-om-kunstgras-redactie-dha-tweede-kunstgrasveld-overgedragen-aan-fc-den-helder/
Volgend jaar een artikel in de Schuilingbode over zwaar criminele burgers die hun afval thuis stiekem tot poeder vermalen en dan via een ingenieus stortsysteem via hun broekspijpen in het plantsoen uitstrooien. Uiteraard geen woord over voormalige Helderse wethouders die een top-salaris verdienen bij HVC. Een monopolist die alleen geld, maar geen afval wil inzamelen. Dit bedrijf heeft geen klanten, maar gegijzelden die omkomen in hun afval. De klanten moeten HVC via de gemeente een vermogen betalen voor steeds verder afnemende diensten. Via dezelfde gemeente worden de klanten ook nog eens beboet als ze ontevreden zijn over de dienstverlening van HVC en hun afval naast de vrijwel niet meer toegankelijke containers zetten (piepkleine brievenbusjes die met strenge toegangspassen zo dicht mogelijk worden gehouden). Wat een schoften toch die burgers!