Stichting Straatkunstprijs – De Broertjes Buiten Beeld (1 t/m 10): Gijs & Ruud van de Wint

De Broertjes Buiten Beeld (1)

In deze eerste aflevering sleept Gijs Ruud mee naar het Spui, om een standbeeld van naam en faam te ’testen’. Wéten mensen eigenlijk wel wat voor beeld daar staat ? Wat betekent het voor hen, dát het er überhaupt staat ? En kan zo’n beeld, ruim 50 jaar na plaatsing, gewoon nog blijven staan?

Reacties:
https://youtu.be/obk9lJ4RtLw

De Broertjes Buiten Beeld (2)

In deze tweede aflevering gaan De Broertjes poolshoogte nemen bij een typisch non figuratief jaren 60 beeld diep in Zuid. Miriam Krekel had het beeld op Facebook aangemeld voor acute verwijdering. Gijs en Ruud gaan kijken wat passanten daarvan vinden…

Reacties:
https://youtu.be/Lmzm9KG8i6E

De Broertjes Buiten Beeld (3)

Gijs en Ruud zitten bovenop de actualiteit en togen daarom naar de Maasstraat. Holland Casino heeft daar onlangs, als cadeau aan de buurt, een kunstproject geplaatst, dat dienst zou moeten doen als ‘plek van ontmoeting, spel en inspiratie’. Functionele buitenkunst dus. Helaas moest de buurt er niks van hebben, en heeft afgedwongen, dat de installatie binnenkort alweer verwijderd wordt… Gijs en Ruud gaan de stemming peilen.

Reacties:
https://youtu.be/8kAXSBHOT8s

De Broertjes Buiten Beeld (4)

Gijs en Ruud van de Wint gaan poolshoogte nemen bij het Boomzagertje in het Leidsche bosje. Het beeld is in 1989 met medewerking van de gemeente geplaatst onder voorwaarde, dat de kunstenaar anoniem zou blijven. Al snel ging het gerucht, dat het beeld gemaakt zou zijn door koningin Beatrix. Hoe komt het, dat dit mannetje al jaren zo sympathiek wordt gevonden ? Staat het mannetje nog steeds te zagen, of is hij ondertussen door de tak heen? De Broertjes zijn zeker niet te beroerd om hem een handje te helpen. Wordt hij dan ook echt gemist door de mensen in de buurt?

Reacties:
https://youtu.be/S2ShZebq0Lo

De Broertjes Buiten Beeld (5)

Aflevering 5 gaat over plassende negers en maatvoering. Pascale Marthine Tayou maakte voor de ‘Bijlmer Biënnale’ (Straat van Sculpturen) in 2009 het werk ‘Les Pisseurs d’Amsterdam’. Een ietwat expliciet kunstwerk onder het viaduct van de Groesbeekdreef. Wat vinden de mensen in de Bijlmer hiervan ? En waarom plassen de plassers niet meer ? Gijs en Ruud op de bres voor zindelijkheid in de Bijlmer.

Reacties:
https://youtu.be/clzhNjn6JDo

De Broertjes Buiten Beeld (6)

Gijs en Ruud gaan deze week onderzoeken, of mensen buitenkunst gemakkelijker waarderen naar mate het figuratieve kunst betreft. Als het meteen duidelijk is wat je ziet is het dan minder prikkelende kunst ? Maar als veel mensen, dat nou waarderen in het publieke domein? Is dat dan belangrijk ? Gijs en Ruud gaan nemen de proef op de som bij een braaf kunstwerk met een hoge aaibaarheidsfactor, op het viaduct over het Rembrandtpark in Nieuw West.

Reacties:
https://youtu.be/wEl79RK0F1I

De Broertjes Buiten Beeld (7)

n deze aflevering ontmaskeren De Broertjes een illegale street artist. Waarom doet hij wat hij doet? Is het wel kunst en wat vinden de mensen op straat ervan?

Reacties:
https://youtu.be/qYzGgtnin7E

De Broertjes Buiten Beeld (8)

De Broertjes gaan in het Oosterpark onderzoeken, of een kunstwerk ook geschikt is als monument, en of een monument een geslaagd kunstwerk oplevert.

Reacties:
https://youtu.be/ckHYoQ1wtAU

De Broertjes Buiten Beeld (9)

Omdat veel mensen op de Facebook pagina aangaven moeite te hebben met Alfred Eikelenboom’s kunstwerk De Muur in Noord, gaan Gijs en Ruud poolshoogte nemen ter plekke. Ruud wordt door een buurtbewoner op het lumineuze idee gebracht De Muur een stukje door te trekken…

Reacties:
https://youtu.be/awHW3I111ak

De Broertjes Buiten Beeld (10)

In deze laatste aflevering van dit seizoen 2012 gaan Gijs en Ruud poolshoogte nemen bij het jongste buitenkunstwerk van de stad : The White Cube van Giny Vos, ergens in een pis steeg in het centrum. Terloops verkennen ze dan ook meteen maar even de spanning tussen artistieke autonomie en functionele toepassing, en laten ze zich afleiden door een groepje aantrekkelijke Franse toeristen.

Reacties:
https://youtu.be/etQTNFCEVXA

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gijs+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ruud+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Broers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nollen