Stan Huygens Journaal – ’Gelukkig geen fruitvliegjes meer’

Door een ingrijpende verbouwing was de galerie zeven maanden verplaatst. „Maar nu zijn we weer thuis”, klonk het opgelucht uit de monden van Robbert van Ham en Willy Hoogland. Een complete verdieping onder de galerie is erbij gekomen. Deze brandvrije ruimte wordt gebruikt voor opslag. Ellen Langereis herinnerde zich dat het voor de verbouwing soms wel eens stonk. En wat bleek? Er zat een beerput onder het pand.

„Die is weggehaald. We kunnen er nu weer vele jaren tegenaan”, zei Hoogland. „Gelukkig hebben we nu ook geen last meer van fruitvliegjes. We weten nu waarom dat was”, lachte ze. Op de heropening onder de naam Back home again lieten tal van kunstenaars hun gezicht zien, zoals Jan Cremer, Miriam Slaats en Rob Scholte. De heropening werd gevierd met een groepsexpositie van hedendaagse kunstenaars.

De in Amsterdam wonende Chris Berens vertelde dat zijn werk is gebaseerd op films en sprookjes. „Ik schilder altijd op hele kleine velletjes. Wat bij me opkomt, zet ik op het doek. Door zo min mogelijk tv te kijken en kranten te lezen bevorder ik mijn fantasie”, vertelde hij. Hij zag meteen één van zijn werken verkocht worden.

De Rotterdamse kunstenaar Silas Schletterer zei dat hij zijn inspiratie uit de natuur haalde. „Ik verzamel foto’s en plaats daarin niet bestaande modellen. Nadat ik op een computer de plaatsjes heb gefotoshopt, ga ik schilderen.” Vele gesprekken gingen over het overlijden van restaurateur Joop Braakhekke. „We gaan binnenkort met vrienden in Le Garage eten. We willen zo onze steun demonstreren aan het restaurant. We laten weduwnaar Wim Nijkamp en mede-eigenaar Erwin Walthaus niet vallen.”

De Telegraaf, 12 december 2016

https://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20161212/281904477810753