Sophie Kuitens – Zandvlakte als schatkaart voor detector + Frank Muntjewerf – ‘Duizend bommen en granaten’ + NH – Opgraven begint dinsdag + NHD – Zoektocht naar tientallen explosieven

Zandvlakte als schatkaart voor detector

Helderse Courant, 8 augustus 2018

Helderse Courant, 8 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘Duizend bommen en granaten’

Helderse Courant, 11 augustus 2018

Helderse Courant, 11 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Opgraven verdachte objecten strand begint dinsdag

Er zijn tientallen 'verdachte objecten' gedetecteerd op het strand van Den Helder (foto DHFOTO)

Den Helder – Er zijn tientallen ‘verdachte objecten’ gedetecteerd op het strand van Den Helder, zo laat explosievenexpert Ad van Riel van REASeuro weten aan NH Nieuws. Afgelopen week heeft hij onderzoek gedaan op het strand tussen Huisduinen en Julianadorp. “We weten pas of het echt explosieven zijn, als het eenmaal is opgegraven.”

Het onderzoek naar explosieven op het strand van Den Helder volgt naar aanleiding van meerdere vondsten van explosieven. Strandzoeker Ed Mallekoote heeft sinds begin dit jaar bijna tweehonderd explosieven opgegraven, variërend van kogels en granaten tot een landmijn en zelfs een vliegtuigbom vorige week maandag. Mallekoote is blij met het onderzoek. Hij heeft meerdere malen bij de gemeente aangedrongen op onderzoek uit vrees voor ongelukken met badgasten. Veel explosieven liggen op minder dan 30 centimeter onder het zand.

Dinsdagochtend start het bedrijf REASeuro met het opgraven van de verdachte objecten. De EOD zal zo nodig de gevonden explosieven tot ontploffing brengen.

Den Helder Actueel, 13 aug 18 – 17:52

Reacties;

wat
13 augustus 2018 at 20:07
Vroeger ging mijn broertje met vriendjes de duinen in en kwam hij terug met hulzen, kogels, klein en groot, en ook witte pijpjes van kalk met een lange dunne steel en…(maar ik weet het niet zeker of dat ook zo was hoor)hij had ook een kleine handgranaat op zijn kamer staan.(en die was niet verroest). En meneer Mallekoote doet prima werk !!

ed mallekoote
14 augustus 2018 at 00:28
@wat… ik mag hopen dat hij de handgranaat inmiddels niet meer in bezit heeft. voor zijn eigen veiligheid. en bedankt voor je reactie. Ed

RB
13 augustus 2018 at 20:24
komt Eddie nog klapjes uitdelen met de schep, beetje zoals in Schagen de dikbillen en in Alkmaar de kazen gekeurd worden kennen wij het “oude bommen keuren”…..

ed mallekoote
14 augustus 2018 at 00:31
@RB het is niet kennen, maar kunnen. en wat mij betreft mag jij de eerste klap uit delen. hopelijk hard genoeg om je domme opmerkingen teniet te doen. maar ja die mazzel zal wel niet bestaan.

https://denhelderactueel.nl/2018/08/opgraven-verdachte-objecten-strand-begint-dinsdag/

Zoektocht naar tientallen explosieven op strand Den Helder

Een explosievenexpert is sinds dinsdagochtend op zoek naar tientallen ’verdachten objecten’ op het strand van Den Helder. Hij graaft de mogelijke explosieven op en onderzoekt deze.

Dat meldde omroep NH. De objecten werden met speciale instrumenten opgespoord. Vandaag moet de expert uitwijzen of het daadwerkelijk om explosieven gaat.

De explosieven worden uiteindelijk onschadelijk gemaakt door een speciale eenheid van het ministerie van defensie

Noordhollands Dagblad, 14 augustus 2916, 10:08

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/zoektocht-naar-tientallen-explosieven-op-strand-den-helder