Sophie Kuitens – Standpunten duingebied + ‘Andere visie’ + Staatsbosbeheer onderzoek + ‘Stuk schaadt reputatie’ + C. Pauw – Grijsduin of stuifduin + Sea Side Locals – Schoorlse Duinen

Overzicht politieke standpunten over duingebied

Alkmaarse Courant, 12 december 2017

Alkmaarse Courant, 12 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

‘Totaal andere visie’

Alkmaarse Courant, 14 december 2017

Alkmaarse Courant, 14 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Staatsbosbeheer onderzoek herstelmaatregelen

Alkmaarse Courant, 22 december 2017

Alkmaarse Courant, 22 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

‘Stuk schaadt onze reputatie’

Alkmaarse Courant, 22 december 2017

Alkmaarse Courant, 22 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Grijsduin of stuifduin

Alkmaarse Courant, 29 december 2017

Alkmaarse Courant, 22 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Schoorlse Duinen (Documentaire)

Gepubliceerd op 12 feb. 2017

De Schoorlse duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland. Jaarlijks trekken veel mensen naar het gebied om zichzelf te recreëren. In deze korte documentatie over het duin word verteld over het gebied, wat er te doen is, wat Staatsbosbeheer doet en laat vooral de schoonheid van het duin zien. De documentaire word afgesloten met een documentatie van het gebied door middel van een timelapse.

Geschreven, gefilmd en gemonteerd door Dominic Mulder.
Met dank aan John van Dieken en Bart Korver voor de drone beelden.Muziek in volgorde: Huma-Huma – Eureka, Puddle of Infinity – Porches and Universes, Jingle Punks – Stale Mate, Silent Partner – Midnight.
Camera: Canon 750D, Canon 1100D, GoPro Hero 3+, DJI Phantom 3
Lenzen: Canon 18-55 mm, Canon 50 mm, Canon 70-300 mm
Geluid: Zoom H1
Monoloog: Dominic Mulder
Montage software: Adobe Premiere Pro

Monoloog:
“Honderd jaar geleden was het hier nog één grote zandvlakte. Het zand was vrij om te gaan, waar het wilde, wat een heel dynamisch landschap als gevolg had. Hedendaags broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met al het groen, wat het duin te bieden heeft.
Het natuurgebied van 1900 hectare grenst in het Noorden aan de Hondsbossche zeewering, in het Zuiden aan het PWN gebied, in het Oosten Schoorl en in het Westen aan de Noordzee. De duinen zijn hier het hoogst en breedst van heel Nederland.
Wandelen en fietsen in het gebied is, waarom veel mensen naar het gebied toe komen. Het telt zo’n 60 kilometer aan wandelpaden met verschillende routes, die het gebied doorkruisen. Op aangewezen plekken is het mogelijk om de paden te verlaten en de natuur op je eigen manier te bewonderen. Het Schoorlse MTB parcours is door z’n vele klimmetjes een parcours, wat in de categorie zwaar valt. Op het parcours heb je 15 kilometer aan schitterende natuur.
Het duin heeft hier veel verschillende fasen moeten doorstaan, waardoor het z’n huidige vorm heeft. Traditiegetrouw stond het kustbeheer in Nederland voornamelijk om veiligheid. Daarom werden er grote hoeveelheden zand gestort in de duinvalleien en beplant met helmgras. De ervaring leerde, dat het weinig zin had, omdat de kustlijn evengoed landinwaarts schoof. Daarnaast leed de natuur en het landschap onder de aanpassingen. De kerf was het eerste project, waarbij er een nieuwe manier van kustbeheer werd toegepast. Er werd een gat gegraven in de eerste duinenrij. Bij gunstige stormen kon op die manier het zeewater de achtergelegen duinvalleien binnenstromen. Het resultaat was een gebied waar veel nieuwe planten en diersoorten zich vestigde. De kerf was hiermee een succesvol voorbeeld voor andere gebieden.
Vrij recent zijn er vele hectare aan duin in vlammen opgegaan door vermoedelijke brandstichting. Op de meeste plaatsen, waar de brand zich heeft voorgedaan, is de vegetatie terug gekeerd.
De Schoorlse Duinen behoren tot Natura2000-gebieden, die beschermd zijn binnen Europa. Natura2000 heeft als doel de achteruitgang in biodiversiteit te keren. De meest recent aangekondigde maatregelen in het gebied is het kappen van gezond bos. De maatregelen zorgen voor veel ophef bij natuurliefhebbers. De reden voor het kappen is overigens juist om te voorkomen, dat het gehele gebied verandert in bos. Als dit gebeurt zullen kenmerkende planten en dieren, die thuis horen in het duingebied verdwijnen en niet meer terug komen. Om de biodiversiteit in stand te houden is het noodzakelijk om in te grijpen. Voor een doorsnee bezoeker zullen de maatregelen niet zo maar zichtbaar zijn, omdat Staatsbosbeheer in langdurige fasen kleine, zorgvuldig over nagedachte, stukken bos zullen kappen.
Het gebied zal altijd ruimte houden voor mensen om zich te kunnen recreëren. Ook dat is één van de doelen van Natura2000. De maatregelen zullen ervoor zorgen, dat iedereen de wonderschone natuur van de Schoorlse Duinen kan blijven bewonderen.”

Staatsbosbeheer, De Berenkuil, De Kerf, Noordzee, Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee, Hargen aan Sail, Bergen aan Zee, Jazz en Sail, Petten, Groet, Camperduin, Struin, Paal 29, Strandpaviljoen, Heide, Bloesem, Vos, Konijn, Uitkijkpunt, Zandspoor, Bezoekerscentrum, Longboard, Zeeweg, Hargerpad, Bunker, Bunkers, Boswachter, Traktor, Graafmachine, Plaggen, Boomrijen, Natuurbescherming, Dennenbomen, loofbomen, Warmehuizen, Tuitjehoorn, Gemeente Bergen, Taverne, Ruïne kerk, Sea Side Locals, SeaSideLocals.

Reacties:
https://youtu.be/IAgpXklYFL8