Sjaak Bral – Kunstmuseum? Volgens mij zitten er twee letters te veel in dat woord

Gemeentemuseum is geen hippe naam, dat is waar. Bovendien hebben we al een Gemeentemuseum – op het Spui. Waar thans opgravingen worden verricht in de hoop nog wat verloren ambtenaren aan te treffen. Maar de nieuwe naam voor ons museum klinkt even kinderlijk als gekunsteld: Kunstmuseum.

Sinds het begin, in 1866, heeft het Gemeentemuseum diverse namen gekend. Directeur Benno Tempel leidt daaruit af – en gebruikt als excuus – dat alle namen nooit gefunctioneerd hebben. Wat impliceert, dat ook de nieuw gekozen naam over een paar jaar niet meer voldoet.

Zolang als ik leef heet het ‘Gemeentemuseum’, dus dit argument gaat in rook op. Wat zijn nog meer de redenen om een nieuwe naam te kiezen? De naam dekt de lading niet – namelijk een museum in Nederland voor moderne en toegepaste kunst. Daar kan ik inkomen. Maar om dan meteen je naam overboord te gooien? Een afkorting had ook gekund: GM. Klinkt kort, stoer en je hoeft je briefpapier niet te veranderen.

Wás het alleen maar briefpapier; we praten hier over een schadepost van vele tienduizenden euro’s. Alles moet op de schop, behalve het gebouw zelf. Volgens directeur Tempel is de naam Gemeentemuseum ‘stoffig en regionaal’. Leuk om te horen, als inwoner van deze stad. Je voelt je meteen geschoffeerd. ‘De huidige naam werkt niet. De internationale ambities staan het museum in de weg met zo’n naam’. Omdat een Chinees het niet kan uitspreken, moeten wij veranderen? Dan heb je toch de ruggengraat van een kwal.

Het zou allemaal niet zo erg zijn als er een fatsoenlijke nieuwe naam tevoorschijn was gekomen. Maar nee, waar zitten we straks mee opgezadeld: Kunstmuseum. Zelden zo’n zouteloze naam gehoord. ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan’, zegt Benno. Dat klopt. Je bent helemaal niet over ijs gegaan. De nieuwe naam is niet aan ons voorgelegd of getoetst, maar wordt ons simpelweg door de strot geduwd.

Vergeet niet: dit is óns museum. Niet van de Chinezen. Toegegeven, met de naam Kunstmuseum zet Den Haag zich wél meteen in het rijtje van andere toonaangevende kunstinstellingen. Te weten: kunstknie, kunstheup en kunstgebit. Een misser van de bovenste plank, dát is het. Kunstmuseum? Volgens mij zitten er twee letters te veel in dat woord.

Lees meer:
Gemeentemuseum krijgt een andere naam: Kunstmuseum Den Haag
https://www.ad.nl/den-haag/gemeentemuseum-krijgt-een-andere-naam-kunstmuseum-den-haag~a58e5314/
Naamsverandering museum valt niet bij iedereen in de smaak: ‘Zonde!
https://www.ad.nl/den-haag/naamsverandering-museum-valt-niet-bij-iedereen-in-de-smaak-zonde~a0853a15/

AD, 19-12-18, 06:06

https://www.ad.nl/den-haag/kunstmuseum-volgens-mij-zitten-er-twee-letters-te-veel-in-dat-woord~a87aa678/?fbclid=IwAR1-6JM8GRQT-ThesoYxas151RyoCQO94CwAHrxb2Qdn8Kc4odQ0d9VMWKk

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Benno+Tempel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemeentemuseum+Den+Haag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunstmuseum+Den+Haag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kutmuseum+Den+Haag

1 Comment

  1. Het GEMMU
    Leuk internassant

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.