Silence Out Loud (1): Mail van Joost Zwagerman aan Rob Scholte 7 november 2012 om 10.58

Beste Rob, goed om je een tijdje geleden even aan de telefoon te spreken, overr Lucebert. Mag ik je nu iets anders vragen?

Mag ik je nu vervolgens een vraag stellen? Maar. Ik wil je iets vragen. Vanaf 2013 gaat het verbouwde museum Museum Nieuw Kranenburg opnieuw open. Er is maar liefst 2200 vierkante meter tentoonstellingszalen. Alle wanden zijn vier meter hoog, en de grootste zaal is ondergronds maar met daglicht vanaf het dak, een wonderlij ontwerp…. Ik ben deze week wezen kijken en die zalen zijn al vrijwel af. Prima klimaatbeheersing, en drie zalen die groter zijn dan de 2 zalen in het GEM in Den Haag. Echt een geweldige plek, en de directeur wil er een fris en eigentijds museum van maken. Hij polste mij of ik ervoor voelde om de vrije hand te krijgen in 2014 of begin 2015 een tentoonstelling samen te stellen. Dan nu de vraag: zou jij werk willen afstaan voor die tentoonstelling die ik mag samenstellen?k wil een keuze maken uit hedendaagse Nederlandse kunstenaars en ook een aantal kunstenaars van elders. zal ik maar zeggen. Mijn rubriek in de Volkskrant heet ‘Zwagerman leest’ of ‘Zwagerman kijkt’. Dit moet dan de subtitel hebben: ‘Zwagerman kiest.’ Met een hoofd- titel die ik nog moet bedenken. Zoals ik nog zoveel moet bedenken, want ik wil er niet zomaar een vrijblijvende groeps-tentoonstelling van maken… Andere kunstenaars die ik wil vragen: Harald Vlugt , Erwin Olaf, Koos Breukel, Tjebbe Beekman, Marijke van Warmerdam, Rineke Dijkstra, Harald Vlugt, Ronazld Ophuis., Marc Mulders en anderen. Een aantal van de genoemde kunstenaars -Beekman, Dijkstra, Breukel,Beekman, Vlugt- heeft inmiddels toegezegd, en daar ben ik heel blij mee. Eerder stelde ik, op veel kleinere schaal, deze tentoonstelling samen: http://www.meermanno.nl/index/-/g/p-beeld-verplaatst-joost-zwagerman-en-het-werk-van-14-nederlandse-kunstenaars522 enfin, dat weet je misschien nog, jouw werk uit de reeks plug ins was er te zien.,

:Je zou voor de tentoonstelling in 2014 in Kranenburg niet per se nieuw werk hoeven af te staan, het kan ook ouder werk zijn, maar ik hoop op een combinatie van ouder en nieuw werk….. Ik hoop vooral op een project van jou, driedimensionaal waarover je me een keer vertelde.. Verder hoop ik dat je niet schrikt van het trema. Het thema moetworden: het allerhoogste, het verhevene. WerktitelL ‘God, no god’. Of: ‘Silence, out loud.’ Hoe verhouden we ons in de kunst, waar God al lang is doodverklaard, maar waar de Grote Woorden en Grote Gebaren nog steeds kunnen domineren. Geen klein bier, dit thema. Maar ik hoop er wel iets mee neer te zetten.Enfin, ik hoop dat je erov er na wilt denken. Goede groet! Joost