Sietske Bergsma – Goed, dat Doutzen Kroes laat zien wat een land vol kleingeestige volgelingen we zijn

Doutzen Kroes (foto TPO)

Goed, dat Doutzen Kroes laat zien wat een land vol kleingeestige volgelingen we zijn

Fuck nieuwsgierigheid en diepte!

In 2018 ging BNer Tim Hofman de straat op voor de Kinderpardon actie. Het betekende uiteindelijk, dat zo N 600 uitgeprocedeerde asielgezinnen konden blijven. Daar stond dan wel tegenover, dat het Kinderpardon voor nieuwe gevallen zou verdwijnen. Maar het voelde wel lekker natuurlijk. Een dozijn BNers sloten zich er bij aan. Peter R De Vries en rapper Boef, Katja Schuurman en nog zo wat. In 2017 was er deoproep tot beschaving’ in een paginagrote advertentie van BNers, waaronder Hedy D Ancona, Job Cohen en Maarten van Rossem. “Maak je los uit de traditie van Brexit en Donald Trump“, stond er in die oproep. Dat er ooit een beschaving bestond vóór Maarten van Rossem, of een veilige haven voor kinderen vóór Tim Hofman is mij een raadsel. Gelukkig houden zij en vele anderen voor ons jaar in jaar uitde boel bij elkaar’. Goed, dat ze hun invloed gebruiken.

Tien jaar geleden stond er op de voorpagina van Trouw een oproep van prominente Nederlanders omtolerantie en respect’. Ook daarin was de zorg, dat 1933 om de hoek lag vanwege “de neerwaartse spiraal van intolerantie en onverschilligheid”. BNers, waaronder Erica Terpstra, gingen hoogst persoonlijk het maatschappelijke slagveld op tegen mensen, die niet verschillig waren, zoals zij. Zonder Erica hadden we nu allemaal een Duits soort rechts gesproken. Of Minervaans. Goed, dat ze haar invloed gebruikte.

Ook de onbekendere Bekende Nederlanders roerden zich in het maatschappelijk debat de afgelopen jaren. Na de moedigste coming out ooit van transgender Nikkie de Jager in 2019, U weet wel die dragqueen make up instructeur, werd heel Nederland getrakteerd op een dagen lange (weken lange?) bewieroking van het spiksplinternieuwe, nog nooit eerder uitgevonden idee van ‘jezelf kunnen zijn‘. Alsof de jaren 80 en 90 nooit waren gebeurd, bleef het daar niet bij. Nikkie werd ambassadeur van de Verenigde Naties om meer transgenders uit de kast te trekken’. Ondanks haar miljoenen YouTube volgers dient Nikkie verder wel gevrijwaard te blijven van alle kritiek, omdat ze ‘een kwetsbare groep is.  Zo kan ze ongehinderdkleine Nikkies inspireren,’ die misschien gewoon klein willen zijn, nog even. Maar goed, geen opvatting of verkleedpartij te dol. Goed, dat ze haar invloed gebruikt. Zegt men dan. Schoorvoetend.

Dan hebben we natuurlijk nog de meningen van Nederlands moeder Linda de Mol,influencer onder vrouwen van boven de veertig. De taboes, die onder deze categorie pittige kapsels doorbroken worden, gaan over wel of geen bikini op de foto als je buik lubbert, wel of niet vreemdgaan met een gigolo en nog meer dingen, waar we van de Mediaover moeten praten‘. Zoals racisme‘,seksisme ofvlieg schaamte‘. Van die laatste emotie hebben BNers zelf geen last overigens. Influencer en auteur Saskia Noort riep onlangs vanaf haar terras op Kretaiedereen‘ op naar Griekenland te komen, omdat de mensen daar veel zieliger zijn dan onze boeren. Weg met onze boze boeren,’ is overigens onder alle BNers behalve Yvonne Jaspers de boodschap, waarmee zij het volk verder wil inspireren om meer als hen te worden. Nou ja, mag allemaal, dat ze hun invloed gebruiken. Zo heb ik tenminste ook nog iets om over te schrijven.

Niét je invloed gebruiken is dus eigenlijk een soort carrièremutilatie. Het gewone werk van presentator zijn, acteur of sportschoolhouder loont blijkbaar niet de moeite. Wie tegenwoordig bekend wil worden of bekend wil blijven moet af en toe een steen in de vijver gooien, zijn invloed laten blijken op een opvallende manier. Er gaat dus ook geen week voorbij waarin Anouk, Arie Boomsma of Sander Schimmelpennick niet hele groepen mensen moreel de maat nemen, zoals Anouk Johan Derksen om te kotsen noemde en Schimmelpennick Dave Roelvink (de zoon van Dries) aan de TV tafeljullie soort.” Het wegzet buffet is altijd geopend voor ons soort, daar komt het op neer. En waarom niet steeds een schepje er bovenop doen om op te vallen, net even wat meer polariserend doen of laag bij de gronds? Fuck nieuwsgierigheid en diepte. Liever net wat slaafser aan overheid en EU beleid en net dat kleine beetje meer kruiperigheid richting de agressieve huurlingen van de macht, de activisten, zelfverklaarde slachtoffers en de (Media)elite zelf.Staat de spanning in de samenleving nog niet genoeg op de boog? BNers weten er wel raad mee. De pijlen schiet je er lekker ver mee.

Maatschappelijk engagement eninfluencing lijken wel een collectieve wraakoefening te zijn op alles, waar de onvrijen in hun selecte groepjes geen toegang meer toe hebben: vrijheid van geest, om te beginnen. Friedrich Nietzsche zei daarover in 1886.

Het moreel oordelen en veroordelen is de favoriete wraak van geestelijk bekrompen mensen op hen, die minder bekrompen zijn, voorts een soort van schadevergoeding, omdat de natuur hen slecht bedacht heeft, en ten slotte een gelegenheid om zich geest te verwerven en subtiel te wórden: boosaardigheid vergeestelijkt.”

Om dit verrotte systeem te kunnen laten functioneren is zelf nadenken onder BNers ten strengste verboden. Kijk naar pro Piet Marga Bult, die de wind van voren kreeg, omdat ze van Akwasi een hele nare bijsmaak kreeg. Kijk naar Doutzen Kroes. Die stelde onlangs open vragen op haar Instagram account over de rol van overheid en Media in de behandeling van het Corona Virus. Ze liet weten, dat ze zich had verdiept en dat ze zich oprecht afvroeg, of onze gezondheid wel in goede handen is. Reactie: wat afschuwelijk, dat ze haar invloed zó gebruikt!

De afwezigheid van een voorgekookte mening of officieel goedgekeurde controverse was al in zichzelf al een rode lap op een stier. Maar het zelfs maar suggereren van een onontdekte, andere denkrichting is al helemaal, alsof je een emmer water voor de boze heks uit het Oosten houdt (daar ging ze in de Wizard of Oz van smelten).

Een schande, dat ze met haar zes miljoen volgers haar platform misbruikt, klonk het uit alle hoeken en gaten, vanuit links en rechts. Jan Dijkgraaf vond, dat ze moest gaan koken (Pim Fortuyn draaide zich voor de duizendste keer om in zijn graf), De Telegraaf columnist Rob Hoogland schreef, dat ze moest stoppen met het delen van “ondraaglijk domme berichten”. Publiekelijk ontving ze geen enkele lof, in ieder geval niet, zoals de zojuist genoemde figuren alle krediet en ruimte krijgen om hun feitenvrije zorgen, vragen en meningen te ventileren, alsof onze levens er vanaf hangen. Nee, ‘snapt Doutzen niet welke verantwoordelijkheid ze heeft?

Waarom zij wél, vraag ik me dan af. Waarom moet zij wel mega super deskundig en alwetend zijn op wetenschappelijk gebied (een voorwaarde, die anders niet geldt). Het wordt zo een bijna onmenselijke opgave om ermee door te gaan. Met je stem gebruiken voor iets anders dan je volgers van je eisen. Er werd in De Telegraaf zelfs een psycholoog bijgehaald, die het onverstandig vond wat Kroes hier deed.

Die medicalisering en consequenties zijn er publiekelijk niet voor het Cuckoo S nest van Nikkie de Jager, Tim Hofman, rapper Boef, Arie Boomsma, Anouk of Schimmelpennick. En het ironische is, dat als Doutzen een keer niét politiek correct is, opzichtig wil deugen of haar uiterlijk gebruikt voor likes, dat het ook voor rechts niet geaccepteerd is. Werkelijk het hele land was te klein.

Wat goed, dat Doutzen haar invloed gebruikt, zeg ik dus maar. Schoorvoetend, maar dit keer gemeend. Om te laten zien, dat we uiteindelijk dus allemaal kleine geestelijke slaafse volgelingen van de overheid (willen) zijn. Want let wel, in geen enkel normaal land is het een heilig huisje of een taboe om de overheid en Media te wantrouwen. Dat in Nederland, waar iedereen een grote mond heeft, uitgerekend en alleen dat huisje overeind moet blijven betekent maar één ding: waag het niet om je invloed écht te gebruiken.

The Post Online, 30 juli 2020, 15:08

https://TPO.nl/2020/07/30/SietskeBergsmaGoed,datDoutzenKroeslaatzienwateenlandvolkleingeestigevolgelingenwezijn/?meprs=b000b6e86700300050800f00000

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sietske+Bergsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Doutzen+Kroes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+R+De+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rapper+Boef
https://robscholtemuseum.nl/?s=Katja+Schuurman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hedy+D+Ancona
https://robscholtemuseum.nl/?s=Job+Cohen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maarten+van+Rossem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Erica+Terpstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nikkie+de+Jager
https://robscholtemuseum.nl/?s=Linda+de+Mol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Yvonne+Jasper
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anouk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johan+Derksen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arie+Boomsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sander+Schimmelpennick
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dave+Roelvink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dries+Roelvink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedrich+Nietzsche
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marga+Bult
https://robscholtemuseum.nl/?s=Akwasi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Dijkgraaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pim+Fortuyn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Hoogland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wizard+of+Oz