Sherman De Jesus – Jan Schoonhoven: Beambte 18977

“Ademloos gekeken naar een prachtige documentaire.”
– Robert Smit –

ZERO ART FILMS

Regie: Sherman De Jesus
Jaar: 2005
Duur: 53 min
Taal: Nederlands, Duits en Engels
Ondertiteling: Nederlands en Engels

Synopsis
De legendarische kunstenaar uit Delft Jan Schoonhoven (1914 – 1994) werd bij zijn leven al vergeleken met Vermeer en Mondriaan. Zijn mysterieuze, witte reliëfs gemaakt van karton en papier marché worden nu voor tonnen geveild in Sotheby’s en Christie’s. Jan Schoonhoven zelf leefde als een sobere en bescheiden PTT ambtenaar.

Wie was deze man die zich in het openbaar spontaan naakt liet beschilderen door de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama, om de volgende dag weer bedaard op tijd op kantoor te verschijnen?

In 1967 wordt hij bekroond op de Biënnale van Sao Paulo en is daarmee in één klap internationaal bekend. Hij wordt sindsdien beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw, en is van invloed voor een geheel nieuwe generatie.

Tijdens de research ontdekken de filmmakers dat één van de belangrijkste werken van Jan Schoonhoven is verdwenen uit het postkantoor in Delft. In de film gaat zijn vriend, kunstenaar Jan Henderikse op zoek naar dit verloren gewaande werk. Gaandeweg ontstaat er een beeld van Schoonhoven’s leven, zijn raadselachtige persoonlijkheid en de betekenis van zijn werk.

Jan Schoonhoven beschouwde gotische kerken en zijn geboortestad Delft als zijn grote inspiratiebronnen. Hij was ook diep onder de indruk van de imposante kathedralen van Chartres, Parijs en Keulen. Begin jaren zestig vormde Schoonhoven samen met Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters de ‘Nul-groep’ die zich keerde tegen de spontaniteit, het persoonlijke en de gevoelsexpressie in de kunst.

Pers / Media inlichtingen
Voor persberichten, high-res afbeeldingen en interviews aanvragen, neem contact met ons op via info@memphisfilm.net.

Over ZERO ART FILMS
Memphis Film & Television presenteert ZERO ART FILMS: het platform met inspirerende films over de ZERO beweging. Elke film vertelt het verhaal van het leven en werk van een ZERO kunstenaar. De films zijn geregisseerd door Sherman De Jesus en geproduceerd door het bekroonde productiebedrijf Memphis Film & Television.

Over het productiebedrijf
In haar 18-jarig bestaan van Memphis Film & Television heeft een groot aantal films voor televisie en bioscoopvertoning geproduceerd. Zij hebben gewerkt met alle grote omroepen in Nederland en met coproductie partners in Europa. Hun lijst zakelijke klant omvat een aantal van de meest prestigieuze bedrijven en creatieve organisaties.

Contact
Memphis Film & Television
Maliebaan 24-26
3581 CP Utrecht
Tel: +31 (0) 30 233 20 23
Fax. +31 (0) 30 231 04 09

E-mail: info@memphisfilm.net
Website: http://www.memphisfilm.net

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image