Securitas – Micky Hoogendijk: ‘Ik ben niet bang’

Op 24 november 1994 werd actrice Micky Hoogendijk in hartje Amsterdam getroffen door een bomaanslag. Haar toenmalige partner, kunstenaar Rob Scholte, verloor daarbij zijn benen. Micky was zwanger en kreeg een miskraam. Wat is haar kijk op veiligheid?
“Ik reis vaak en ben veel in de VS. Hoewel de aandacht voor veiligheid overal enorm is toegenomen, gaat dat daar nog veel verder. Dat komt onder meer door televisiestations als Fox TV. Veiligheid is een bindend element in de samenleving geworden. Het is een complete industrie en door elkaar bang te maken houden ze het land draaiende.”
“Topactrices zoals Meryl Streep, daar heb ik bewondering voor. Die komen en gaan gewoon in hun eigen auto, zonder zich van veiligheid iets aan te trekken. Dit in tegenstelling tot sommige sterren die bij wijze van spreken een compleet leger meenemen als ze uitgaan. Hier is dat allemaal gelukkig veel genuanceerder, wat serieuzer. Wij hebben geen gemeenschappelijke vijand nodig.”
“Toch vind ik wel dat er in Nederland veel veranderd is. Na 9/11 en de moord op Fortuyn en Theo van Gogh waren er BN’ers en politici die bodyguards kregen, zoals Ayaan Hirsi Ali. Ik weet hoe dat voelt, na de bomaanslag heb ik ook maandenlang persoonsbeveiliging gehad. Je verliest daardoor privacy, het belemmert je vrijheid. Toch heb ik veel respect voor mensen die in de beveiliging werken. Ze geven je een veiliger gevoel.” “Die bom was waarschijnlijk niet eens voor ons bedoeld. Maar blijkbaar is dit mijn lot. Ik zou heel graag willen weten wie de dader is. En het recht moet zegevieren! Ondanks alles is mijn kijk op veiligheid niet veranderd. Ik neem het leven zoals het is, ben nog steeds niet zomaar bang. Dat zou ook niet hoeven, want ik heb toch niets verkeerd gedaan?”

http://www.securitas.com/Global/Netherlands/VIEW_0107_DEF.pdf