scholieren.com – Boekverslag- Gimmick! van Joost Zwagerman (3)

Titel Gimmick!
Auteur Joost Zwagerman
Uitgegeven 1989
Pagina’s 240
Punten 1 uit 5
Oorspronkelijke taal Nederlands
Niveau bovenbouw havo/vwo
Genre roman, avonturenroman
Onderwerpen Verslavingen, Kunstwereld

6.2 / 10
gemiddelde cijfer van 17 scholieren

Harmen Oenema
Nederlands
944 woorden
10678 keer
4 deze maand
28 juli 1999

Titel
Gimmick!

Over het boek

Uitgever: Uitgeverijen Singel uit Amsterdam.

Druk/Jaartal: 12e druk uit 1995.

Aantal bladzijden: 283 bladzijden.

Over de schrijver
Joost Zwagerman. Joost Zwagerman is in 1963 geboren. Het eerste boek schreef hij in 1986 en heet De Houdgreep.

Andere boeken van Joost Zwagerman:
1986 – De Houdgreep

1987 – Langs de doofpot

1987 – Kroondomein

1988 – De ziekte van jij

1991 – Vals licht

1993 – Collega’s van God

1994 – De buitenvrouw

1996 – Tomaatsj

1996 – In het wild

1997 – Chaos en rumoer

Titelverklaring
De Gimmick is een bekende discotheek in Amsterdam waar iedereen die een beetje in wil zijn, naar toe gaat. Verder is een gimmick een middel om aandacht te trekken en daarmee zijn de personen die in dit boek staat ook constant mee bezig.

Samenvatting
Het boek bestaat uit drie delen en een proloog.

In de loop van deel 1 wordt duidelijk dat Raam lijdt aan liefdesverdriet om zijn ex-vriendin Sammie. Hij doet daardoor bijna niks meer. Hij kijkt videofilms (meestal porno), MTV en draait muziek. ’s Nachts gaat hij naar de Gimmick niet omdat hij daar zin in heeft maar om de gewoonte. Hij belt een keer bij Sammie aan. Ze praten kort, maar het is duidelijk dat ze niks meer van hem wil weten.

In deel 2 gaat Raam op reis. Eerst bezoekt hij in Florence zijn teinerliefde Pet, hij vindt haar een tutje geworden, en hij gaat weer aan Sammie denken, hoe leuk het altijd met haar was.

Daarna gaat Raam met Groen en Eckhardt naar Tenerife. Daar hebben veel kunstenaars zich gevestigd. De kunstenaars hebben het niet over kunst, maar over seks, drugs en geld. Raam slaapt met een meisje (Rosita), maar denkt aan Sammie. Hij denkt dat Groen ooit met Sammie naar bed is geweest.

Nadat Raam op Tenerife was gingen Groen en Raam naar New York. In het vliegtuig verzekerd Groen Raam ervan dat hij niet met Sammie naar bed is geweest, maar Sammie dat wel graag wou. Groen spoort Raam erop aan om Sammie eindelijk eens te vergeten.

In deel 3 gaat Raam met Groen naar New York. Groen gaat op pad om contacten met kunstenaars te leggen. Raam ontmoet een gescheiden vrouw en trekt bij haar in. De vrouw denkt dat Raam homo is. Terwijl de vrouw werkt doet Raam het huishouden en kijkt hij TV, hij leeft als een kamerplant. Na een tijdje besluit Raam om weer te vertrekken.

Als hij thuis komt bezoekt hij een feestje bij zijn ouders. Zijn moeder zegt dat hij niet moet treuren om Sammie. De Raad van Kunst wil hem een subsidie van fl. 40.000,– geven, maar dan komen ze eerst even bij hem langs om werk van hem te zien. Omdat hij geen nieuw werk heeft laat hij drie schilderijen van een vriend zien. Hij krijgt de 40.000 gulden.

Als hij bij een vriend thuiskomt is Sammie daar toevallig ook. Ze gaan samen naar een café. Raam zegt dat hij nog steeds verliefd op haar is. Maar Sammie zegt dat ze Raam echt niet meer wil. Ze vertelt dat Groen haar wou versieren. Ze heeft Alex, een vriend van Raam, ontmoet. Misschien wordt het wel wat.

Raam gaat naar een opening van een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum, waar werk van hem en zijn vrienden hangt. Hij vindt steeds meer dat zijn vrienden opgeblazen kunstenaars zijn en alleen maar aan geld denken. Raam vindt de opening maar één grote poppenkast, iedereen zit onder drugs en loert naar mooie vrouwen. Raam neemt te veel drugs, en wordt onwel. Op het laatst komt Raam in de Gimmick terecht, voor het eerst sinds tijden. De Gimmick is niet meer trendy en is overgenomen door student en een ander volkje. Als Raam coke gaat snuiven op de WC wordt hij eruit gegooid. Raam gaat met een meisje mee naar huis. Hij voelt zich vreemd en in bed is hij heel wild. Zij wordt boos. Hij gaat video’s van haar kijken. Het meisje vraagt wat hij wil. Geen gekke vraag denkt Raam, en hij besluit om naar huis te gaan.

Tijd
Het boek speelt eind jaren tachtig van de twintigste eeuw, in de moderne tijd dus.

Ruimte
Het boek speelt zich af op verschillende plaatsen; Amsterdam, New York, Florence en Tenerife. Dat zijn allemaal plaatsen waar het gebeurd.

Personen
De hoofdpersoon is Walter van Raamsdonk, in het boek wordt hij met zijn bijnaam Raam aangesproken. Raam is 25 jaar en hij is schilder. Hij behoort samen met Groen en Eckhardt tot de top drie van jonge invloedrijke schilders in Nederland. Raam is er niet, zoals Groen en Eckhardt, echt op uit om geld te verdienen met kunst. Hij is hopeloos verliefd op zijn ex-vriendin Sammie.

Groen is een collega-kunstenaar van Raam. Groen is 29 jaar en ook schilder, hij is een vriend van Raam. Groen denkt maar aan twee dingen, aan geld verdienen met kunst en aan neukdoosjes (vrouwen).

Suzan Fortuyn, bijgenaamd Sammie, is de ex-vriendin van Raam. Zij hadden eerst een goede relatie, maar Sammie kreeg er genoeg. Raam blijft maar steeds kontakt met haar zoeken, maar zij houdt de boot af.

Thema
Het thema van boek is liefdesverdriet. De hoofdpersoon Walter van Raamsdonk (Raam). Raam is zo geobsedeerd door zijn vroegere vriendinnetje Sammie. Omdat hij zoveel van haar houdt kan hij eigenlijk niet meer normaal leven en werken. Er zijn verder ook nog een paar andere thema’s zoals de sfeer in de kunstwereld: alleen maar geld verdien en succes proberen te hebben. Nog een ander thema is seks, seks komt constant in het boek terug.

Mening
Het boek is eigenlijk een probleemboek, want Raam heeft alleen maar problemen, met zichzelf en over Sammie. Het was een beetje eentonig, want er gebeurde niks opmerkelijks of onverwachts. Ik kon me wel aardig inleven met de hoofdpersoon, maar ik zou niet alles hetzelfde doen als hij, ik zou Sammie uit mijn hoofd zetten.

http://www.scholieren.com/boekverslag/42397