SC – Hoorzittingen Pallas-reactor + Richard Zut – Hoorzitting Pallas naar september + Roel van Leeuwen – Definitief besluit over Pallas pas in 2020

Hoorzittingen Pallas-reactor

Schager Courant, 5 mei 2018

Schager Courant, 5 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Hoorzitting Pallas naar september

Schager Courant, 11 mei 2018

Schager Courant, 11 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Definitief besluit over Pallas pas in 2020

In 2020 moet er een keuze worden gemaakt tussen de komst van de Pallas reactor of het Lighthouse project. Volgens minister Eric Wiebes is het niet verstandig om uiteindelijk beide projecten voort te zetten.

Al jaren wordt er in Petten gewerkt aan de opvolger van de huidige Hoge Flux Reactor, die in 2025 in bedrijf moet zijn. Maar terwijl de Pallas reactor stapje voor stapje steeds dichterbij komt, trekt een ander project steeds meer aandacht.

Het Ligthhouse project – een nieuw type deeltjesversneller, die met behulp van techniek van chipmachinefabrikant ASML wordt ontwikkeld – wordt door velen als een serieus alternatief gezien voor Pallas.

Tijdens een vergadering van een Kamercommissie over nucleaire ontwikkelingen, vroegen verschillende Kamerleden hoe noodzakelijk de komst van Pallas nog is voor de leveringszekerheid van medische isotopen. Het Lighthouse project zou immers ook het belangrijkste isotoop Molybdeen-99 kunnen produceren. Bovendien zouden de private investeerders wel in de rij staan voor Ligthouse en niet voor Pallas.

Volgens Wiebes is Pallas vooralsnog de partij, die gebruik maakt van bewezen techniek, maar is Lighthouse veelbelovend. Hij wil tot 2020 op twee paarden wedden en dan pas de keuze maken.

Bij de afweging, die in 2020 zal worden gemaakt, zal volgens Wiebes worden gekeken welke isotopen Lighthouse kan produceren. CDA-Kamerlid Maurits von Martels benadrukte tijdens het overleg, dat therapeutische isotopen voor de behandeling van patiënten alleen met behulp van een reactor geproduceerd kunnen worden.

Haarlem Dagblad, 17 mei 2018

https://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/definitief-besluit-over-pallas-pas-2020

Meer informatie:
https://www.laka.org/categorie/pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=reactor

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image