Sander Geelen, Jessy de Cooker & Björn Beerthuizen – Rob Scholte ontruimd: boze reacties uit de kunstwereld + Kevin van Vliet – Rob Scholte: ‘Dit heeft giga-consequenties voor mijn leven’

Rob Scholte ontruimd: boze reacties uit de kunstwereld

Rob Scholte is vanmiddag rond 15u00 hoogstpersoonlijk uit zijn museum in Den Helder gezet. De kunstenaar moest het pand uiterlijk afgelopen vrijdag verlaten, maar gaf geen strobreed toe. De kunstwereld reageert geschokt op de ontruiming. “Het is schandalig dat Den Helder zo omgaat met iemand die op artistiek en cultureel vlak zoveel voor de gemeente doet.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Helder is een deurwaarder samen met de politie aanwezig bij het museum. “De heer Scholte krijgt de tijd om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen,” stelt de gemeente in een persbericht. “De sloten van het pand worden vervangen. De deurwaarder gaat het pand nu ontruimen.”

“Het is een ramp,” zei Scholte afgelopen vrijdag over zijn op handen zijnde onvrijwillige vertrek. “Ik heb vele jaren van mijn leven in dit museum gestoken. En het is jammer dat al dit gedoe afleidt van waar het eigenlijk allemaal om gaat: de kunst zelf.”

Voormalig SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelt op Twitter dat de ontruiming ‘met harde hand’ uitgevoerd wordt.

De ontruiming van Scholte is een unicum voor de gemeente Den Helder. “We hebben naar mijn herinnering nooit eerder ervaringen met iets degelijks gehad,” stelt een woordvoerder. “We kijken met een gemengd gevoel terug. De gemeente heeft oprecht een poging gedaan er met Scholte uit te komen. We hebben alles uit de kast getrokken.”

Buiten de hekken van zijn museum reageert Scholte boos. Hij mag niet binnen een straal van tweehonderd meter van het pand komen. “In Den Helder is geen recht,” zegt hij. “Burgemeester Koen Schuiling is de dictator van deze stad. Shame on Den Helder.”

Het Noord-Hollands Dagblad was aanwezig bij de ontruiming, sprak Scholte kort en maakte er onderstaand verslag van. De tekst loopt hieronder door.

“Het gaat hier om puur machtsvertoon van de gemeente,” stelt Benno Friedberg, de advocaat van Rob Scholte. Tijdens een kort geding tussen Scholte en de gemeente afgelopen oktober is namelijk bepaald dat Den Helder bevoegd is om de kunstenaar uit te zetten, maar volgens Friedberg loopt er ‘op dit moment nog een bodemprocedure’.

“De bodemrechter kan heel anders besluiten,” stelt hij. “Ik wil niet op de zaken vooruitlopen, maar je zou dan kunnen denken dat dit een schadevergoeding voor Scholte kan opleveren.”
Verantwoordelijkheid

De gemeente Den Helder neemt vooralsnog de verantwoordelijkheid voor de kunst over, stelt het in een persbericht. Het wordt daarbij geholpen door een deurwaarder. Alle kunstobjecten worden gearchiveerd en opgeslagen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten om beslag te leggen op de collectie van Scholte, om zeker te zijn dat een openstaande schuld en gemaakte kosten voor de ontruiming verrekend kunnen worden.

De kunstenaar woonde ook in het museum, waar hij na de ontruiming gaat wonen is nog niet bekend. Judith Osborn, collega-kunstenares en goede vriendin van Scholte, hoopt dan ook dat de kunstenaar snel onderdak vindt. “Een jaar geleden heb ik het er nog met hem over gehad. Ik was zelf allang vertrokken, want deze uitzetting zat eraan te komen, maar hij was erg koppig en te trots op wat hij met het Rob Scholte Museum had opgebouwd.”

Daarnaast verdienen zijn kunstwerken een beter lot dan te worden opgeslagen in een loods, vindt de in Den Helder geboren Osborn. “Er zitten prachtige werken tussen die het verdienen om in een museum of atelier te staan. Het is schandalig dat de gemeente zo omgaat met iemand die op artistiek en cultureel vlak zoveel voor Den Helder doet.”

“Als gemeente heb je een cultuurtaak,” stelt Friedberg, die zelfs suggereert dat het Den Helder om commercieel gewin gaat. “De gemeente wil het pand verkopen, that’s it. Ik houd wel van een juridisch gevecht, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Rob Malasch, galeriehouder in Amsterdam, heeft zich in februari nog ingezet voor een terugkeer van Beatrix Ruf naar het Stedelijk Museum. Van het bieden van een helpende hand aan Rob Scholte wil hij echter niks weten. ‘’Ik mag Rob heel erg, maar als jij je water- en energierekeningen zo lang niet betaalt, dan kan je dit soort toestanden verwachten,” stelt Malasch.
Rudi Fuchs: ‘Het is een grof schandaal’

“Ik vind het dan ook een grof schandaal dat de Nederlandse overheid een kunstenaar uitzet,” stelt Rudi Fuchs, de voormalige directeur van het Stedelijk Museum. “Hij heeft voor de kunstwereld betekend.”

Fuchs trekt een vergelijking met Jean-Paul Sartre. Toen de Parijse politie de Franse filosoof en schrijver wilde arresteren, hield Charles de Gaulle dat hoogstpersoonlijk tegen. “Ik weet dat Scholte soms lastig kan zijn, maar daar ben je kunstenaar voor,” stelt Fuchs. “Hij heeft iets voor de kunstwereld bewezen en daar blijf je als overheid van af.”

Desondanks heeft galeriehouder Malasch er alle vertrouwen in dat Scholte zich wel redt. “Rob is niet op zijn mondje gevallen en heeft de strijd en wilskracht om dit te boven te komen.”

HP/De Tijd, 17 april 2018 15:07

https://www.hpdetijd.nl/2018-04-17/rob-scholte-ontruimd-rob-scholte-museum/

Rob Scholte: ‘Dit heeft giga-consequenties voor mijn hele leven’

Hoe nu verder met Rob Scholte, de kunstenaar die dinsdag zijn museum, woning en kunstverzameling verloor? De gemeente Den Helder legde beslag op het oude postkantoor waaruit hij weigerde te vertrekken. Wanneer Scholte zijn collectie terugziet is, en hoeveel ervan, is nog maar de vraag.

“We werden weggesleept als joden,” laat Scholte weten vanaf een ‘vertrouwd adres’ buiten Den Helder, waar hij nu met vrouw en kinderen verblijft. “Ze stonden de keuken al af te breken. Mijn vrouw kon nog net wat schoolboeken bij elkaar grijpen. Ik heb mijn computer kunnen meenemen. Verder heb ik alleen de kleren die ik aanhad. Zelfs mijn rolstoelspullen heb ik niet kunnen pakken, voor het geval ik een lekke band krijg.”

Scholte kreeg het oude postkantoor in Den Helder in 2008 van de gemeente, in bruikleen. In 2013 opende Scholte er zijn Rob Scholte Museum voor het publiek, waarna er een slepende juridische procedure volgde tussen Scholte en gemeente, onder meer over de gesloten overeenkomst. In hoger beroep oordeelde het hof van Amsterdam in maart dat Scholte uiterlijk vrijdag 13 april zijn woon- en werkruimte moest verlaten. Dat deed hij, zoals aangekondigd, niet.

Dinsdagmiddag om drie uur ‘s middags stond de deurwaarder met de politie bij Scholte op de stoep. Twee keer werd hij naar eigen zeggen gevorderd het pand te verlaten. De derde keer werd hij weggevoerd. Scholte kreeg een gebiedsverbod van tweehonderd meter; de sloten zijn inmiddels vervangen. Het pand wordt nog ontruimd en klaargemaakt voor de nieuwe koper.

De collectie van Scholte is nu, met hulp van kunsttransporteur Imming Logistics, ondergebracht in een depot. Met de verzameling wil de gemeente Scholte’s achterstallige betaling en de ontruimingskosten verrekenen. De betalingsachterstand van Scholte (water- en energiekosten) bedraagt 19.000 euro. De rekening van de ontruimingskosten heeft Scholte zojuist ontvangen. Een enorm bedrag dat hij niet kan betalen zolang hij niet bij zijn kunst kan, meldt hij telefonisch. “Op deze manier kan de burgemeester mij failliet laten verklaren.”

Benno Friedberg, de advocaat van Scholte, stelt dat de collectie veel meer waard is dan de totale vordering. “Maar het kan niet zo zijn dat hij van zijn levenswerk beroofd wordt.”

Scholte houdt de gemeente op zijn beurt aansprakelijk voor materiële en immateriële schade. Hij wil geld zien voor alle kosten die hij tot nu toe heeft gemaakt en houdt de burgemeester van Den Helder persoonlijk aansprakelijk. “Zelfs als achteraf zou blijken dat deze ontruiming geoorloofd was, dan is de manier waarop het is gebeurd ongeoorloofd,” stelt hij. “Er is nooit aangegeven dat de ontruiming zou plaatsvinden en er is met overmacht ontruimd, wat een enorme hoeveelheid kosten met zich meebrengt.”

“Ik heb begin mei een tentoonstelling in de de Antwerpse galerie Keteleer,” vertelt Scholte. “Ik had een selectie moeten maken van tekeningen uit de afgelopen veertig jaar. Dat wordt wel moeilijk nu. Dit heeft giga-consequenties voor mijn hele leven.”

Er lopen nog twee bodemprocedures. Eén vanuit Scholte, één vanuit de gemeente Den Helder. Er zijn nog geen zittingsdata vastgesteld.

HP / De Tijd, 20 april 2018 13:26

https://www.hpdetijd.nl/2018-04-20/rob-scholte-consequenties/