Sam Trompert – Laagste OZB voor winkeliers op Texel

Nergens in Nederland betalen winkeliers minder OZB (onroerend zaakbelasting) dan op Texel. Detailhandelaren zijn daar gemiddeld € 509,- kwijt. Ter vergelijking: in de gemeente Den Helder betaalt een winkelier bijna vijf keer zoveel. Winkeliers ergeren zich groen en geel aan oplopende gemeentelijke lasten.

Dat stelt Detailhandel Nederland, dat de cijfers bekend maakte. Met name belastingen voor het gebruik van bijvoorbeeld reclameborden, lichtbakken en luifels zijn ondernemers een doorn in het oog, stelt de branchevereniging.

„Voor een simpel reclamebord moeten winkeliers soms al honderden euro’s per jaar afdragen aan de gemeente”, zegt Dolf Kloosterziel. ,,Dat is niet meer van deze tijd.”

Kloosterziel pleit voor het afschaffen van reclame- en precario belasting. Ook de OZB moet op de schop. „Laat de OZB voor winkeliers meebewegen met het economisch tij”, zegt Kloosterziel. „In veel gemeenten is de OZB hoger gestegen dan de inflatie. Dat is niet uit te leggen.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Detailhandel Nederland heeft een handig moment gekozen voor de publicatie van deze cijfers. Rond deze tijd buigen lokale politieke partijen zich over hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En de hoogte van de OZB wordt door de lokale politiek bepaald.

Nederlandse gemeenten hebben grofweg twee inkomstenbronnen: de bijdrage van het Rijk, via het gemeentefonds en lokale belastingen, waarvan de OZB de voornaamste is. De meeste OZB wordt betaald door pandeigenaren: mensen met een eigen huis of verhuurders van bedrijfspanden bijvoorbeeld. Maar ook huurders van winkelpanden betalen belasting over het gebruik van hun zaak.

Hoe hoog de OZB is verschilt per gemeente, de gemeenteraad beslist immers zelf. Kloosterziel denkt dat de OZB voor ondernemers harder stijgt, dan die voor huiseigenaren. „Ondernemers wonen soms niet in de gemeente en zijn dus geen kiezers. Zij worden dus niet gehoord door de lokale politiek.”

NHD, 18 apr. 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/laagste-ozb-voor-winkeliers-op-texel

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image