NOS Nieuwsuur | Rudy Bouma – Complotdenkers hebben het gemunt op Gedenkstenen Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen

Bloemen bij de gedenksteen voor Marianne Vaatstra (foto Nieuwsuur)

Complotdenkers hebben het gemunt op Gedenkstenen Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen

Complotdenkers hebben bloemen gelegd bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van nabestaanden. Ook wordt een begraafplaats in Bodegraven al weken bedolven onder tientallen boeketten.

De complotdenkers, die verwijzen naar samenzweringstheorie Qanon, leggen bloemen op graven van mensen die op jonge leeftijd zijn gestorven. Ze claimen, dat de kinderen zijn vermoord door satanisten. Nieuwsuur las de afgelopen weken mee in hun Telegram groep en sprak met betrokkenen.

De familie van Nicky kijkt hier met enorme verwondering naar. Ze begrijpen er niets van“, zegt Peter R de Vries, woordvoerder van de familie van Nicky Verstappen. De Vries werd al eerder op de hoogte gesteld van de bloemlegging die afgelopen weekend plaatsvond. “Ik heb de politie gewaarschuwd, maar het gaat om een openbare gedenksteen. Er is dus niets tegen te doen.”


Bloemen bij de gedenksteen voor Nicky Verstappen
Nieuwsuur (foto NOS)

Christiaan van der Kamp, burgemeester van de gemeente Bodegraven Reeuwijk, reageert geschokt. “Dit is een enorme inbreuk op de privacy en de grafrust. Het is niet te geloven wat het met de nabestaanden doet. Er heerst boosheid, verdriet en ongeloof.”

De begraafplaats wordt inmiddels beveiligd, maar Van der Kamp dringt aan op meer actie vanuit het Openbaar Ministerie. “We moeten onszelf weerbaar maken. Deze mensen moeten we als samenleving niet serieus nemen.”

Ook het gemeentehuis van Bodegraven wordt bestookt met telefoontjes. Complotdenkers bellen en mailen onder valse namen, gesprekken worden opgenomen en gepubliceerd op internet. “Sommigen van hen zijn oprecht bezorgd, anderen zijn zeer agressief.

Jaap van Dissel

De acties zijn gestart door een voormalige Bodegravenaar. Hij claimt op grond van “hervonden herinneringen,” dat RIVM baas Jaap van Dissel samen met de lokale huisarts op gruwelijke wijze zeker twee kindjes heeft vermoord. Bij de politie is daarvan geen aangifte bekend. Jaap van Dissel en de huisarts zeggen elkaar niet te kennen.

De inwoner van Bodegraven – die een crimineel verleden heeft – zegt op Telegram, dat hij begin jaren 80 als peuter met drie andere kinderen getuige was van de “satanische kindermoorden“. Ook op het graf van een van deze vermeende mede getuigen – een man, die in 2007 overleed na een ongeluk – zijn boeketten en briefjes gelegd. De bloemen zijn op verzoek van de familie verwijderd door de gemeente.

De complotdenkers betrekken ook prominente ex Bodegravenaren bij hun verhaal, zoals voormalig Defensieminister Jeanine Hennis Plasschaert en Volkskrant journalist Natalie Righton. Ze worden “elitekinderen” genoemd en zouden zijn “gehypnotiseerd en gehersenspoeld” als onderdeel van een oud CIA programma. Righton noemt de beschuldigingen verschrikkelijk. “Het is de grootst mogelijke onzin, die mensen moeten zich kapot schamen.”

De actie in Bodegraven wordt aangevoerd door ex journalist Micha Kat, die Jaap van Dissel een “sado pedo moordenaar” noemt en ook veel andere prominenten ongefundeerd beschuldigt van pedofilie. Het RIVM heeft aangifte tegen Kat gedaan voor smaad en laster. Ook de gemeente Bodegraven doet aangifte, voor smaad en laster en voor opruiing. De gemeente bereidt ook aangiften tegen andere complotdenkers voor.

Kat hangt al ruim een half jaar een gevangenisstraf boven het hoofd voor smaad, laster en bedreiging van journalisten. Hij ontloopt zijn straf in Noord Ierland, waar hij in december werd aangehouden op grond van een opsporingsbevel. Kat werd op borgtocht vrijgelaten en is in afwachting van een beslissing over uitlevering aan Nederland.

Verslaggever Rudy Bouma volgt al jaren het nieuws over desinformatie. In deze video legt hij uit waarom QAnon niet zo maar een complottheorie is.

Nieuwsuur – Waarom Qanon niet zomaar een complottheorie is

Published 17 okt. 2020

Facebook en YouTube hebben besloten, dat het genoeg is. De samenzweringstheorieën van QAnon worden vanaf nu van de platforms verwijderd.

#desinformatie

Reacties
https://youtu.be/oo3g6-JXGKk

NOS Nieuwsuur,

Ga naar het Twitter account van Rudy Bouma

7 Comments

 1. Micha je bent wel heel laag afgegleden!
  Je had met de zaak demmink absoluut een punt. Daarna ben je mijn inziens redelijk verdwaald.

  Het verstoren en bezoedelen van kindergraven, en daarmee herhaaldelijk het leven van hun ouders en nabestaanden overhoop trekken getuigt van een enorme verstoorde psychotische geest. Ik hoop en wens je de weg na boven weer terug. Ooit was je een uitstekend journalist.

 2. Ik ben het helemaal met Jacques eens! Ook ik heb het afschuwelijke gevoel, dat er rondom kindermisbruik en erger iets afgrijselijk fout zit in dit land, maar als je niet uitkijkt dan bedrijf je zelf zwaar onrecht als je afgrijselijke misstanden te fanatiek wil bestrijden. Niets is erger dan het verliezen van een kind. Kindergraven ongevraagd voorzien van allerlei dubieuze boodschappen -al dan niet in de vorm van bloemen- vind ik VOLSTREKT onaanvaardbaar. En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit.

 3. Ooit werd er aan een Rabbi gevraagd: “Rabbi, wat zouden we moeten doen, als het hele volk Israel in de hemel opgenomen zou kunnen worden, als we een enkel onschuldig kind zouden onthoofden”. Rabbi: “Het koninkrijk der hemelen kan nooit gebaseerd zijn op het vermoorden van een onschuldig kind”.

  Tegen Micha Kat zou ik willen zeggen; Je kunt niet aan een betere wereld werken door onrecht te bedrijven.

  In de trend van Micha zou ik hem nu tot pedo moeten bestempelen (waar ik niet het geringste bewijs voor heb), want Micha helpt de pedo’s. Actie voeren op de graven van kleine kinderen maakt het voor de pedo’s immers mogelijk om pedo jagers tot idioten te bestempelen. En dat is een ramp, want er zit iets afgrijselijk fout op dat gebied…..

 4. Geheel los van de vraag of het moreel ‘juist’ is deze bloemen op de graven neet te leggen (ik vind van wel): ik heb met die bloemen-leggerij helemaal NIETS te maken! Jullie trappen volledig in de spin/demonisering van de NOS! Ik ben ‘slechts’ de boodschapper van het verhaal van Joost Knevel over het sado-pedo-misbruiknetwerk in Bodegraven dat mede onder ‘leiding’ stond van Jaap van Dissel. Dick Berts, je bent wat mij betreft het spoor flink bijster! Too much lockdown?

 5. Volgens artikel 47 van het wetboek van Strafrecht wordt de uitlokker van een strafbaar feit als dader gestraft en dat is terecht.

 6. Die ‘journalisten’ van Nieuwsuur zijn natuurlijk ook afgrijselijk dom. Zodra ze aangetoond hebben dat er complotgekken bestaan, menen ze klaar te zijn. Dat is het digitale denken, voor zover je deze versimpelde hersenactiviteit denken kunt noemen. In werkelijkheid wemelt het van de complotgekken EN wemelt het van de complotten. Zie dat maar eens uit elkaar te houden. Daar is langdurig en gedegen onderzoek voor nodig, maar dat wordt niet meer gedaan in dit land. Niet door justitie en niet door de journalistiek. Doodeng, want een maatschappij die zijn zelfreinigend vermogen kwijt is geraakt, is ten dode opgeschreven….

 7. Het 19:35-comment van Berts is verbijsterend -en dat is nog a fortiori het geval als we ons realiseren dat dit afkomstig is van een journalist. Berts wil journalisten STRAFRECHTERLIJK AANSPRAKELIJK STELLEN voor alles wat anderen doen al of niet als gevolg van hun publicaties. Dus als je een artikel zou schrijven dat Rutte -ik noem maar wat- heeft gehandeld met voorkennis op de beurs en Rutte wordt door iemand aangevallen die hem daarvoor wil ‘straffen’, is dat volgens Berts de schuld van….. DE JOURNALIST! Way too much lockdown Dick!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.