Ruddy Berghmans – Expo ‘The Artist/Knight’ in Kasteel van Gaasbeek

Ridders spreken tot ieders verbeelding. Waar staat dit archetype symbool voor? Hebben de ridderlijke codes en waarden vandaag nog betekenis? Curator Joanna De Vos gaat op verkenning en creëert in het Kasteel van Gaasbeek een internationale groepstentoonstelling rond het hedendaagse kunstenaarschap als ‘erfgenaam’ van de ridderlijke idealen.

De kunstwerken, zowel tekeningen, schilderijen, foto’s als sculpturen, installaties en (performance) films, leiden de bezoeker naar een imaginaire wereld die de ‘ridderziel’ evoceert. Er wordt gewerkt rond thema’s zoals het zelfportret van de kunstenaar als ridder, de uitrusting en inborst, de strijd, het schaak- en steekspel, het humanistische engagement, de overwinning van tijd, …
Het Kasteel van Gaasbeek is met zijn bewogen geschiedenis dé plek bij uitstek voor een onderzoek naar wat een ridder is en hoe dit immer fascinerende beeld met de kunstenaar van vandaag en de wereld kan verbonden worden. ‘The Artist/Knight’ is een eerbetoon aan de poëtische ridder die galant en in galop vanuit de sporen van de romantiek tevoorschijn komt. De tragisch heroïsche strijd(st)er die valt en opstaat, die verslaat, redt, verdedigt, beschermt, zoekt, onderzoekt en voortdurend bezig blijft met de verwachting in het vizier.
‘The Artist/Knight’ definieert de ridder vanuit hoofd, lijf en leden van de hedendaagse kunstenaar. Een aantal kleine werken van moderne meesters (o.a. Lovis Corinth, James Ensor en Lucio Fontana) geven het parcours een historische inbedding. Een aantal in België nooit eerder vertoonde schaakspelen van o.a. Tracey Emin, Damien Hirst en Yoko Ono manifesteren de vooruitstrevendheid van de kunstenaar/ridder: de wil tot beweging en verandering, de genese van een andere visie op de wereld.
Met werk van Marina Abramović, Uldus Bakhtiozina, Robert Devriendt, Davide Dormino, Jan Fabre, Laurent Grasso, Phil Griffin, Oda Jaune, Kubra Khademi, Meiro Koizumi, Pere Llobera, Kris Martin, Jonathan Meese, Fabien Mérelle, Benjamin Moravec, Eleni Mylonas, Luigi Ontani, Antonis Pittas, Quiet Ensemble, Gabriel Roca, Rob Scholte, Nedko Solakov, Adeela Suleman, Hannelore Van Dijck, Hans Van Houwelingen, Marko Velk, Antonello Viola, voorforvaast fanclub en Andy Wauman.
Praktische informatie / van di. 11 juli tot en met zo. 5 november 2017, open van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u), maandag gesloten. Tickets kosten €12, reductie- en groepstarief €10, tot 18 jaar €2, tot 7 jaar gratis. Een combiticket voor een bezoek aan de expo en de museumtuin kost €13. Meer informatie over Joanna De Vos vindt u op http://www.joannadevos.be. De catalogus ‘The Artist/Knight’, uitgegeven door Hannibal, is vanaf 11 juli te koop en kost €24,50.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief via http://www.kasteelvangaasbeek.be

Cartoon-Productions, 5 juni 2017

http://www.cartoon-productions.be/2017/06/05/expo-the-artistknight-in-kasteel-van-gaasbeek/