Ruby Nefkens – M.C. Escher

Twee dagen geleden werd bekend dat de Escher tentoonstelling die dit weekend geopend zou worden in de Kunsthal Citroën te Amsterdam, de voormalig Citroën garage aan het Olympisch plein, niet doorgaat vanwege ruzie met de auteursrechthebbenden.

Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal te Rotterdam en het Gemeentemuseum Den Haag, zou geen toestemming hebben gekregen van de Escher Foundation, die de rechten op de werken van Escher beheert.

De vraag rijst onmiddellijk hoe dit zover heeft kunnen komen. De werken waar het hier om gaat zijn zogenaamde facsimilés. Dat zijn hoogwaardige reproducties die musea soms gebruiken om originele werken te beschermen. Deze facsimilés waren afkomstig van het Gemeentemuseum Den Haag.

Het werk van Escher is auteursrechtelijk beschermd. Auteursrecht geeft aan de auteursrechthebbenden het exclusieve recht tot openbaarmaking en reproductie. De Auteurswet geeft echter aan eigenaren, bezitters of houders van kunstwerken wel het recht om de kunstwerken ten toon te stellen, bijvoorbeeld in een museum. Dit is alleen anders als de auteursrechthebbenden voorafgaand aan de verkoop van het kunstwerk, of het in bruikleen geven ervan, hebben bedongen dat voor het tentoonstellen voorafgaande toestemming vereist is.

Uit de berichtgeving blijkt dat Van Krimpen wel aan de Stichting gemeld heeft dat hij de tentoonstelling in de Kunsthal Citroën organiseert, maar daar geen toestemming voor gevraagd heeft. Kennelijk was deze toestemming nodig in dit geval.

De advocaat van Van Krimpen zou vandaag met de Escher Foundation aan tafel gaan in een poging om de tentoonstelling alsnog doorgang te laten vinden. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst.

Aug 31, 2015

Ruby Nefkens, gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrecht.

Experienced lawyer | Legal advice, IP & ICT, international contracts | competition law | design protection

http://www.vandersteenhoven.nl/nl/actueel/de-week-van/7707-m-c-escher.htm

Nefkens@vandersteenhoven.nl

+31 (0)6 43 36 80 63

Twitter @rubynefkens

https://www.linkedin.com/pulse/mc-escher-ruby-nefkens?trk=hb_ntf_MEGAPHONE_ARTICLE_POST

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image