Ruben Koops – ‘Het leek echt amateur werk’

De geliquideerde publicist Martin Kok ontsnapte eerder aan de dood, toen beroepsmilitair Alexander per toeval een bom aantrof onder Koks auto aan de Amsteldijk. Hij redde zo vele levens. ‘Die knipperende lampjes, het was absurd.

Militair Alexander (niet zijn echte naam): ‘Die daders moeten zich kapot schamen.’

Amsterdam – Beroepsmilitair Alexander heeft nog zeker een week onder zijn eigen auto gekeken, nadat hij de bom had ontdekt onder de auto van Martin Kok. Want wie Kok met een zware bom onder zijn auto uit de weg wil ruimen, die is tot meer in staat. “Stel, dat ze mij achtervolgd hadden?

Het was eigenlijk puur toeval, dat hij zaterdag 2 juli vorig jaar de bom ontdekte.

Samen met zijn vriendin loopt hij die avond nog een stukje. Bij de Amsteldijk aangekomen wil zij terug, maar Alexander dringt aan om het rondje nog even af te maken via restaurant Klein Kalfje. Samen lopen ze verder. Na 200 meter slaan ze rechtsaf, terug naar Buitenveldert. Op de parkeerstrook staan twee auto’s, waaronder de Opel Corsa in gebruik door Kok. Met daaronder de bom. Bij het zien van de kubus denkt hij even, dat het een soort ‘track en trace‘ systeem is, maar daarvoor is het object te opvallend. ‘Een bom? Hier?‘ schiet direct door hem heen.

Schoenendoos

Er knipperen rode lampjes, de bom ziet er cartoonesk uit. Het doet Alexander heel even aan Bassie en Adriaan denken. De militair in hem neemt het over. Eerst weglopen. Wie zichzelf niet in veiligheid brengt, kan anderen niet helpen, zo leert iedere hulpverlener. Samen met zijn vriendin, bij wie het nog niet helemaal door lijkt te dringen, loopt hij bijna 500 meter van de auto vandaan, zoals hij tijdens de explosieven training heeft geleerd. Zijn telefoon gebruiken om 112 te bellen, durft hij pas daar. Het zou niet de eerste bom zijn, die via een GSM puls tot ontploffing wordt gebracht.

Eenmaal op veilige afstand, stuurt hij een bericht naar een bevriende agent van politie. Kan dit waar zijn? Toch adviseert hij Alexander direct de meldkamer te bellen. Angstig en nieuwsgierig tegelijk, besluit hij terug te lopen. Bij de auto, eigendom van de vader van Kok, kijkt hij nog eens goed. Het pakketje ter grootte van een schoenendoos zit klemvast half onder de wagen. Alsof de bom niet diep genoeg onder de auto is geduwd toen de magneet zich aan het staal van het onderstel klemde.

Ondertussen vraagt Alexander zich af wat hij moet doen. De auto staat een krappe tien meter bij het terras vandaan. Zal hij naar binnen gaan om mensen te waarschuwen? Maar voor hetzelfde geld zitten de criminelen in de bosjes te wachten op de terugkeer van Kok om de bom te laten ontploffen. Hij besluit vanaf een afstandje te wachten, maar voelt zich schuldig.

Bommetje, magneetje, lampje

Even later arriveert de politie. Die zet direct de Kalfjeslaan af. De agenten lopen Klein Kalfje in, alsof ze weten, dat Kok binnen zit. Van een afstandje ziet Alexander, dat een agent met Kok het restaurant uitloopt, naar de auto toe. Ze duiken zelfs half onder de auto.

Bommetje, magneetje, lampje dat brandde, ze zagen meteen dat het een bom was,” zou Kok later die avond lacherig tegen AT5 vertellen. De Explosieven Opruimingsdienst laat een robot komen, die het pakketje onderzoekt en onschadelijk maakt.

Deze week bleek, dat de bom de kracht had van veertig handgranaten, meer dan genoeg om de gasten van Klein Kalfje dodelijk te verwonden. Dinsdag is na tien maanden recherchewerk een 26 jarige verdachte uit Utrecht aangehouden.

Alexander kan er inmiddels om lachen. Als kind was hij in Enschede toen daar de vuurwerkfabriek ontplofte. Hij voelde de grond trillen. Later in het buitenland kreeg hij eens bijna een raket op zijn kop. Hij heeft een engeltje bij zich, wil hij maar zeggen.

Die knipperende lampjes, het was absurd. Het zag er zo amateuristisch uit en het was ook amateuristisch. Ben je gestoord in je kop, dat je zo’n zwaar explosief onder een auto hangt? Al die mensen hadden er aan kunnen zijn. Die daders moeten zich kapot schamen.”

LIQUIDATIEPOGINGEN OP KOK

Crimineel Martin Kok (Edam, 1967) slaat in 1989 met anderen een rivaal dood in een café in Volendam. Nadat hij zijn vijfjarige celstraf heeft uitgezeten, schiet hij de nieuwe vriend van zijn ex dood. Hij krijgt daarvoor veertien jaar cel. Na zijn detentie probeert hij een nieuw leven op te bouwen als misdaadjournalist, met zijn blog: http://www.vlinderscrime.nl.

Hij heeft vaak nieuws, maar maakt in het criminele milieu ook woede los met niet geverifieerde beschuldigingen.

In november 2015 worden zijn auto en woning in Nieuw West beschoten. In juli 2016 zit de bom onder zijn auto bij restaurant Klein Kalfje. Op 8 december probeert een onbekende hem dood te schieten voor hotel Citizen M in Zuid. Het wapen weigert, de schutter rent weg; Kok had niets door. Die nacht schiet dezelfde man hem alsnog dood voor seksclub Boccaccio in Laren.

GERUCHTMAKENDE (POGINGEN TOT) BOMAANSLAGEN

– De bekendste aanslag met een bom onder een auto in Amsterdam is die op kunstenaar Rob Scholte en voormalig model Micky Hoogendijk, in 1994 in de Laurierstraat. Door de handgranaat, die onder hun BMW ontploft, verliest Scholte beide benen. Hoogendijk krijgt een miskraam. De achtergronden van de aanslag zijn altijd schimmig gebleven. Een van de theorieën is, dat de aanslag bedoeld was voor advocaat Oscar Hammerstein, die in een vergelijkbaar soort auto reed.

– In 1993 wordt hasjhandelaar Jaap van der Heiden getroffen door een bom in een tasje aan de voordeur van zijn huis in Alkmaar. Hij was op proefverlof uit de gevangenis. Het Openbaar Ministerie gaat er nog altijd van uit, dat Amsterdamse criminelen de daders waren. De enige bekende Amsterdamse crimineel, die voor de aanslag is vervolgd, Mink Kok, werd vrijgesproken.

– In 2001 ontploft een handgranaat onder de Mercedes van crimineel Ron Nyqvist. Nyqvist en zijn vriendin hadden het geluk, dat de portieren nog openstonden, waardoor de drukgolf weg kon. Nyqvist breekt vier tenen. Hij raakt volledig paranoïde, mede door overvloedig cocaïnegebruik en vermoordt weken later twee broers, die hij van de aanslag verdenkt. Hij bekent de moorden. Net uit de gevangenis schiet hij zichzelf in 2015 dood in een parkeergarage in Osdorp.

– Eind 2014 rijdt de in Amsterdam actieve crimineel Chahid Yakhlaf met een vriend naar Almere na een nacht uitgaan. Onder hun huurauto ontploft een bom, die de auto tot stilstand brengt. Vanuit een BMW wordt Yakhlaf onder vuur genomen. Hij kan wegrennen en overleeft met veel geluk. Op oudejaarsdag 2015 wordt hij alsnog geliquideerd bij de camping in Kerkdriel, waar hij ondergedoken zat.

– Recent zijn bij meerdere groepen criminelen, die aan liquidaties werden gelinkt, zware explosieven of handgranaten gevonden. De recherche denkt liquidaties te hebben voorkomen.

Het Parool, 3 juni 2017

http://www.parool.nl/amsterdam/bom-onder-auto-martin-kok-lijkt-werk-amateurs~a4498743/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+Kok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kalfje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Explosieven+Opruimingsdienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vuurwerkramp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+van+der+Heiden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mink+Kok