RTV NH – Vergrijzing slaat hard toe in Bergen: “Misschien is het hier straks een groot kerkhof”

Bergen – Over vijftien jaar telt Bergen vijf procent minder inwoners dan nu. Van de Noord-Hollandse gemeenten is in 2030 alleen de bevolking van Den Helder nog verder geslonken (-7,4%).

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het CBS. Andere Noord-Hollandse gemeenten waar de bevolking slinkt zijn Wijdemeren (-4,2%), Texel (-3,5%), Laren (-2,4%), Bloemendaal (-1,6%), Schagen (-0,9%), Huizen (-0,8%), Stede Broec (-0,5%), Hollands Kroon (0,5%), Purmerend (-0,4%) en Langedijk (-0,3%).

Omdat steeds meer mensen in de stad gaan wonen, zullen dorpen juist krimpen en vergrijzen. Doordat veel jongeren naar steden trekken, wacht voor een gemeente als Bergen een uittocht van jongeren.

‘Vijftig leerlingen’

Bij de Lucebert School, een van de zeven basisscholen in het dorp, merken ze dat nu al. “In 2017 zijn er maar vijftig kinderen die naar de basisscholen komen. Als je die moet verdelen, worden dat er maar weinig per school. Daar maken we ons wel zorgen over”, aldus directeur Pim van Leeuwen.

De bevolking van de vier grote steden zal de komende decennia naar verwachting sterk blijven groeien blijkt uit het onderzoek. Ook voor de meeste middelgrote gemeenten wordt een stijging van het inwonertal voorzien, terwijl veel kleinere, vooral perifeer gelegen, gemeenten verder zullen krimpen.

‘Weinig doorstroom’

Het aandeel 65-plussers ligt in de grote steden beduidend lager dan in de kleinere gemeenten, een verschil dat de komende jaren alleen maar groter wordt.

“Veel ouderen blijven langer in Bergen wonen, er is daardoor weinig doorstroom”, vertelt wethouder Peter van Huissteden. “We willen wel graag betaalbare woningen bouwen voor jongeren maar er is weinig ruimte en we mogen ook niet zomaar overal bouwen.”

Vakantiehuisje

Hoewel veel jongeren graag in Bergen willen wonen, voelen ze zich genoodzaakt uit te wijken naar naburige gemeentes als Alkmaar, Heerhugowaard of Schagen.

“Het is hier niet te betalen. Ik woon nu nog in een vakantiehuisje maar als ik me echt wil vestigen moet ik helaas het dorp verlaten’’, aldus een van de jongeren. “Misschien trek ik wel weer terug als ik genoeg bij elkaar heb gesprokkeld. Misschien is het dan wel een kerkhof hier, zo groot als Bergen.”

RTV NH, 12 september 2016

http://www.rtvnh.nl/nieuws/191610/Vergrijzing%20slaat%20hard%20toe%20in%20Bergen:%20%22Misschien%20is%20het%20hier%20straks%20een%20groot%20kerkhof%22?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image