RT Dutch – Damstratie + Natascha van Weezel – Dakloze Dichter dicht weer voor Slaap Plek + Hilmano van Velzen – Bij de Boot + Thuis + Uprising Group

Hilmano van Velzen, de Dakloze Dichter (foto LinkedIn)

Damstratie

Facebook, 13 december 2020

https://fb.watch/blXuFBB9Yt/

De Dakloze Dichter dicht weer voor een Slaap Plek

Ik loop over de Prinsengracht en zie vanuit mijn Ooghoeken een Man op me afkomen.

Hij houdt me Staande en vraagt of ik een Minuutje heb. “Shit,” denk ik meteen. “Die Zwerver wil vast Geld.” Ik rommel in mijn Zakken, op zoek naar een euro Munt. Hij vraagt, of ik van Poëzie hou. Zonder mijn Antwoord af te wachten begint hij te Dichten.

Neem mij niet kwalijk dat ik
een Stad anders zie dan de
Meesten.
36 jaar lang heb ik Gedwaald,
Gerend.
Op de Vlucht voor een Leugen.
Ik keek toen naar Mensen,
Stadsmensen.
Ik keek en zag hen Vluchtig, te
Vlug.

De Man stelt zich voor als de Dakloze Dichter. In zijn Hand houdt hij een Verfromfraaid Boekje, waarin hij Email Adressen verzamelt. Hij ziet, dat ik er naar kijk en glimlacht. “Je denkt toch niet, dat ik zo maar mijn Hand ophoud? Ik verkoop mijn Poëzie in PDF Formaat. Zo kan ik elke Nacht een Slaap Plek betalen.” Ik schaam me, dat ik deze Dichter in eerste Instantie wilde afwimpelen met een euro, Puur om mijn eigen Geweten te sussen.

Hilmano van Velzen, zoals de Dakloze Dichter heet, leeft al 36 jaar Af en Aan op Straat. Hij had een Tijdje een Woning in de Jordaan, maar door Ruzie met de Buren is hij die Kwijt Geraakt.

Hij werd Geboren in het Surinaamse Oerwoud en was daar Zielsgelukkig. Na de Onafhankelijkheid kwam hij met zijn Familie naar Nederland. Hij sprak Alleen de Creoolse Taal, Saramaccaans, en zijn Juf dacht, dat hij Te Dom was om Nederlands te Leren. Daarom kreeg hij Thuis Klappen met de Riem. Hilmano nam zich voor om Beter Nederlands te Leren Dan Wie Dan Ook en ging Stiekem naar de Bibliotheek om Griekse Mythen en Sagen te lezen. Dat was zijn Veilige Haven, want op School werd hij Gepest vanwege zijn Donkere Huidskleur.

Op zijn 13de ging het Fout. Hij werd van Diefstal Beschuldigd en van School Gestuurd. Kort daarna ontmoette hij wat Zware Jongens, die hem betrokken bij Bank Overvallen. Dat deed hij Niet Eens voor het Snelle Geld, maar omdat hij eindelijk een Soort Vrienden Groep had. Niet veel later raakte hij Verslaafd aan Crack. Dat gebruikt hij nu nog steeds. “Om de Pijn te verdoven, weet je wel.”

Hilmano is Gewend Geraakt aan zijn Leven als Nomade. Dat geldt lang niet voor Alle Daklozen. Door de Corona Virus Crisis en de alsmaar Stijgende Huizen Prijzen leiden steeds Meer Mensen een Zwervend Bestaan; ‘Economische’ of ‘Zelf RedzameDaklozen worden zij genoemd. Vijf jaar geleden waren er nog 3.000 Amsterdammers zonder Huis. Inmiddels is dat Aantal Verdubbeld.

Misschien zou Hilmano Geen Crack moeten Roken, denk ik. Alleen Wie Ben Ik? Om daarover te Oordelen? Het Leven is soms net een Loterij. Als je de Ene Afslag neemt word je Succesvol, maar met een Beetje Pech beland je zo maar op Straat.

De Dakloze Dichter neemt Afscheid met een Buiging. Terwijl hij weg loopt, begint hij opnieuw te Dichten.

Natascha van Weezel (1986) is Journalist. Elke maandag schrijft ze een Column voor Het Parool.

Reageren?
natascha@parool.nl

Het Parool, 26 april 2021

https://www.parool.nl/columns-opinie/de-dakloze-dichter-dicht-weer-voor-een-slaapplek~b230a1ef

Bij de Boot

 

Facebook, 10 september 2020

https://www.facebook.com/hilmano.vanvelzen.5/posts/487623036368559

Thuis

 

Facebook, 8 juni 2021

https://www.facebook.com/100053625990215/videos/152651779865688/

Uprising Group

DE DAKLOZE DICHTER | HILMANO VAN VELZEN
POËZIE IS EEN HART VOL LIEFDE  ♥️
XXX
C U NEXT SUNDAY DEC 20, 13 – 15 PM, XMAS CAROLS!

#freeDAM #DAMstratie

Facebook, 14 december 2021

https://fb.gg/v/blXlh2IYme/

Meer Informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hilmano+van+Velzen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dakloze+Dichter
https://robscholtemuseum.nl/?s=RT+Dutch
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ansgar+John+Brenninkmeijer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Natascha+van+Weezel

1 Comment

 1. Jacques van Velzen 23 februari 2022 op 20:04

  Beste Hilmano,

  Mocht je ooit per ongeluk in Den Helder belanden, kan je bij mij ten alle tijden onderdak krijgen. Ik heb zelf jaren op straat doorgebracht. Dus altijd handig om opties te hebben, bij extreme weersomstandigheden of kou what ever.
  Je maakt mooie gedichten!

  Mocht je ooit van mij aanbod gebruik willen maken, kan je aan Rob mijn contactgegevens vragen.

  Heel veel succes.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.