Ronald Massaut – Zaanse Schans heeft successen nodig

Het gemeentebestuur van Zaanstad schiet zichzelf in de voet met het plan om commerciële aanbieders van attracties op de Zaanse Schans vermakelijkheidsbelasting op te leggen. De molens, de rondvaartboot, museum en Bike Rent gaan per ’kaartje’ 25 eurocent belasting betalen. En die andere aanbieders dan?

Vooropgezet, het is begrijpelijk, dat de gemeente iets wil doen; een miljoenenattractie, die Zaanstad zelf niets oplevert. Sterker: alleen maar geld kost. Dat gevoelsconflict duurt al meer dan een kwart eeuw. Dat de toeristische gebruikers, ’de vervuilers’ zelf moeten betalen en niet de burger, daar kun je moeilijk tegen zijn. Alleen, hoe doe je dat?

De commerciële attracties noemen het onterecht, dat zij de rekening betalen, omdat de Zaanse Schans openbaar gebied is. Onderhoud van de buitenruimte is een gemeente taak, zeggen zij, verwijzend naar elke andere openbare plek in de Zaanstreek. Alleen, met het gebruik stijgt ook het onderhoud en dus de kosten.

Belasting toetsen bij de rechter

Het voelt voor de kwartjes inners als oneerlijk en onevenredig verdeeld. Want waarom niet de winkels, souvenirs en de kaasboerderij. Of de bezoekers, die met een commerciële touroperator binnenkomen. De bussen betalen 22 euro parkeergeld. Die kosten zitten in de ticketprijs van de toeristen. Waarom niet 0,25 euro per persoon belasting erbij? De vermeende ongelijkheid is een ideale vraag om voor te leggen aan de rechter.

Daar zit deels de pijn. Ondernemers en bewoners leven al jaren in onmin met Schansbestuur en de gemeente. Je vraagt Johan Remkes te bemiddelen, met als uitkomst een eenzijdig gerichte belastingmaatregel. Waarom toets je dit niet samen met de betrokkenen vooraf. Dat is openheid, transparantie. Dat is ook voorkomen, dat meningsverschillen verder escaleren. Alle moeite om partijen weer samen te brengen is dan voor niets gebleken.

De ondernemer en of particulier, die toch al vindt, dat de overheid onbetrouwbaar is, krijgt zo nieuwe troefkaarten aangereikt. De Zaanse Schans heeft successen nodig en zeker geen nieuwe ruzies.

Noordhollands Dagblad, 36 oktober 2019, 14:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191026_55925869/opinie-zaanse-schans-heeft-successen-nodig

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zaanstad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zaanse+Schans
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johan+Remkes