Ronald den Boer – Wethouder wil alle openheid over verbouw stadhuis Den Helder, oppositie wil dat niet

DEN HELDER – Opmerkelijk: waar wethouder Lolke Kuipers in alle openheid en transparantie over de komende verbouwing van het stadhuis wil praten, willen oppositie en coalitiepartij Stadspartij dat juist niet. De commissie die op initiatief van de oppositiepartijen de verbouw gaat begeleiden zal in beginsel achter gesloten deuren vergaderen.

’Niks te verbergen, cijfers staan toch al op internet’

Dat blijkt uit het voorstel dat maandagmiddag in de gemeenteraad aan de orde komt. De oppositie dwong vorige maand met steun van Stadspartij en PvdA’er Andries Pruiksma via een motie af, dat er geen nieuwbouw komt van een stadhuis. In plaats daarvan wordt het huidige gemeentehuis aan de Drs. F. Bijlweg verbouwd. Dat moet gebeuren voor negen miljoen euro en geen cent meer. Volgens de voorstanders kan dat ook.

Een speciale begeleidingscommissie van raadsleden adviseert burgemeester en wethouders straks over de renovatie en bewaakt de voortgang. Tot dusver hebben alleen Tjitske Biersteker (ChristenUnie), Carlo Assorgia (Beter voor Den helder), Dolf Salverda (Stadspartij) en Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur) zich voor die commissie aangemeld. Van de coalitiepartijen VVD, CDA en D66, die juist warm voorstander zijn van nieuwbouw, zijn nog geen kandidaten bekend.

Cijfers

Zijn commissievergaderingen doorgaans openbaar ’tenzij anders wordt beslist’, bij de begeleidingscommissie voor de renovatie van het stadhuis is het juist omgekeerd: de vergaderingen zijn besloten, tenzij… Volgens de initiatiefnemers is dat nodig omdat er cijfers over tafel komen die bij openbaarheid de financiële belangen van de gemeente kunnen schaden.

Wethouder Lolke Kuipers is juist voorstander van volledige openheid in deze kwestie, zegt hij desgevraagd. ,,Ik heb ook alle bestaande rapporten met daarin de gedetailleerde cijfers over nieuw- en verbouwkosten van een stadhuis op internet laten zetten. Van mij mag die commissie dus openbaar en helemaal transparant vergaderen. Wat valt er te verbergen? Iedereen mag weten hoe de besluitvorming over renovatie en eventuele kostenoverschrijdingen verloopt.’’

Veilig

Het college vreest voor die kostenoverschrijdingen.

Renovatie zou voor negen miljoen euro onmogelijk op een voor ambtenaren veilige manier en volgens alle gestelde eisen kunnen gebeuren.

NHD, 8-7-2016, 11:53 (Update 8-7-2016, 15:30)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Die zogenaamde transparantie van Dhr Kuipers dient maar één doel: laten zien dat het niet kan voor negen miljoen (zie “eventuele kostenoverschrijdingen”). Met andere woorden: B en W hebben nog steeds helemaal geen zin om netjes uit te voeren wat de Raad in ruime meerderheid besliste. Zoals een echte Junta betaamt.
Daarentegen is er naar Rob Scholte helemaal geen transparantie: Vraag 1, wat is de vraagprijs? Vraag 2, wie brengt het gebouw in verkoopbare staat en voor hoeveel? Vraag 3, wat is een acceptabele schadevergoeding voor Scholte? Transparantie dus alleen als het goed uitkomt, in het dwarsbomen van meerderheden.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
je hebt volkomen gelijk henk

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28268101.ece/Wethouder-wil-alle-openheid-over-verbouw-stadhuis-Den-Helder-oppositie-wil-dat-niet?lref=SL_3