Ronald den Boer – VVV-kantoren Kop van Noord-Holland verdwijnen

SCHAGEN – De VVV zoals we die kennen verdwijnt. De kantoren in Schagen, Callantsoog en Den Oever sluiten per 1 januari. Vooralsnog verliezen zeven mensen hun baan. De toekomst van het VVV-kantoor op Willemsoord in Den Helder is nog onduidelijk, mogelijk blijft die in afgeslankte vorm bestaan.

Personeel ontslagen, ondernemers moeten informatietaak overnemen
Sluiting is een direct gevolg van de teruglopende subsidies van gemeenten (de gemeente Schagen heeft voor 2017 58.000 euro gereserveerd, de helft van wat het nu is), alsmede de omschakeling van VVV Top van Holland naar de zogeheten destinatiemarketingorganisatie Holland boven Amsterdam.

Samen met de VVV’s Enkhuizen en Hart van Noord-Holland (regio Alkmaar) wordt gewerkt aan een gezamenlijke promotie van noordelijk Noord-Holland. Die is nu te versnipperd.

Etalage

Daarbij blijven de individuele sterke punten van de Kop van Noord-Holland in de etalage gezet worden. ,,Het strand, de rust en ruimte, maar ook de Westfriese Markt, als onderdeel van bijvoorbeeld de campagne Hollandse Historie’’, aldus VVV-directeur Marlies Groot. ,,Ook blijven we de accommodatiegids, de Regiokaart, enzovoorts uitbrengen. En natuurlijk staan we op beurzen.’’

De nieuwe marketingorganisatie wordt gesubsidieerd door de gemeenten en de provincie. Die gemeenten snoeiden de laatste jaren flink in hun bijdrage aan de VVV.

Onmogelijk

Het is daardoor onmogelijk gebleken de VVV-kantoren in hun huidige vorm open te houden. ,,Ze voorzien duidelijk in een behoefte. Maar die mensen willen gratis informatie en leveren verder weinig inkomsten op.’’

Vorig jaar trok het VVV-kantoor Schagen tussen januari en oktober 8697 mensen, dit jaar tot september 7666 toeristen. Callantsoog kreeg vorig jaar bijna zestienduizend mensen binnen, dit jaar bijna elfduizend. De kantoren Den Helder en Julianadorp hadden dit jaar tot aan september samen ruim 23.000 bezoekers (2014: bijna 17.000).

Overigens werd al langer overwogen het VVV-kantoor Den Oever te sluiten. Dat gaat nu definitief door.

Ondernemers

Nu de VVV de informatiekantoren financieel niet meer open kan houden, is het aan de ondernemers om in dat gat te springen, aldus Groot. ,,Er zijn al voorbeelden waarbij dat goed werkt. In Julianadorp is de VVV-functie overgenomen door de baliemedewerksters van het Landal-park Ooghduijne.’’

NHD, 21-11-2015, 6:00 (Update 21-11-2015, 9:16)

Reacties:

Fred Kwast
De eerste huurder op Willemsoord staat al op wankelen.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Dat een gebied met 1.8 miljoen overnachtingen per jaar (Den Helder tot Callantsoog) geen toeristisch informatiepunt zou hebben, is een aanfluiting. Met ook wat stage-plekken (zeer geliefd) kan het best. Nu staat er een gebouw leeg in Julianadorp, en is het Landal-punt teveel verborgen. Maar wel geld voor zes wethouders….. en handhaven projectmedewerkers plan nieuw stadhuis….. kost tonnen.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/schagen/article27577949.ece/VVV-kantoren-Kop-van-Noord-Holland-verdwijnen_?lref=SR_2