Ronald den Boer – Stadspartij houdt weinig vrienden over in gemeenteraad

Den Helder – Heeft Den Helder na maandagavond nog een college van burgemeester en wethouders? De Stadspartij zet coalitiegenoten VVD, D66, CDA en PvdA het mes op de keel. Een veel betere keuze dan de motie van oppositie en Stadspartij accepteren hebben deze vier echter niet.

Coalitie over stadhuis mes op de keel gezet

Die motie behelst verbouwing van het stadhuis voor de laagst mogelijke prijs: niet meer dan negen miljoen euro. De Stadspartij kan weinig anders dan deze mede ondertekenen. Het gaat over haar belangrijkste verkiezingsbelofte. Volgens de andere collegepartijen kan verbouw niet voor dit geld en zijn overschrijdingen onvermijdelijk. Hun wethouders willen daar niet verantwoordelijk voor zijn. Alleen Pieter Kos en Odd Wagner, wethouders namens de Stadspartij, conformeren zich aan de keuze van hun fractie.

Wantrouwen

Wetende van die verdeeldheid binnen het college eisen oppositie en Stadspartij daarom ook dat het college maandagavond al aangeeft of het de motie uitvoert. Anders volgt een motie van wantrouwen.

Maken VVD, D66, CDA en PvdA er een prestigezaak van en stappen zij uit de coalitie? Daar schiet Den Helder niets mee op. De stad wordt voor de zoveelste keer het bestuurlijke lachertje van Nederland. Dat speelt de vele lokale partijen die zich al warmlopen voor de verkiezingen van 2018 in de kaart. Daarbij: welke coalitie moet er dan komen?

Winkel

Een minderheidscollege van de eerdergenoemde vier kan alleen nog op de winkel passen en krijgt niets meer gedaan. Een minderheidscollege van oppositiepartijen evenmin. Als de Stadspartij een nieuwe coalitie aangaat met dezelfde oppositiepartijen die zij vorig jaar nog op grove wijze aan de kant zette, maakt ze zichzelf – en de oppositie – volkomen ongeloofwaardig.

De minst slechte optie voor deze coalitie is de motie accepteren en zorgen dat het lukt voor negen miljoen euro. Zeker is wel dat na maandagavond de Stadspartij weinig vrienden meer over heeft in de gemeenteraad.

NHD, 17 december 2016 13:53 , Laatste update : 17 december 2016 13:53

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof · None
Laten we nou eerlijk zijn de stadspartij probeert nog hun ondergang te redden maar dat zal niet lukken na de verkiezingen zijn we er mooi vanaf .

Evert van Bunnik
Dat zal dan maart 2018 zijn: Raadsverkiezingen. Maart 2017 is TK.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
“voor de laagst mogelijke prijs” ? Is niet zo: de 9 miljoen is politiek wisselgeld voor geen nieuw stadhuis, het speeltje van VVD,CDA,D66 en PvdA (minus Pruiksma). Gewoon het stadhuis bijhouden kost veel minder. En, waarom moet opeens het gebouw van de Sociale Dienst weg? Hoeveel bespaart dat wel niet? Is nergens te vinden.

Tjitske Biersteker · Hogeschool ijsselland
Er is zolang niets aan gedaan dat je er meer aan moet doen dan bijhouden. Dat wordt door niemand ontkend, want het voldoet niet meer aan vastgestelde normen. We hebben veel minder ambtenaren en kunnen dus met minder gebouwen en ruimte toe. Zelfs als de ambtenaren van de Sociale dienst in het stadhuis worden gehuisvest, houden we nog ruimte over. Naast de (ver)bouwkosten van max. €9 miljoen moet je ook altijd kijken wat dit doet voor de jaarlijkse (exploitatie) lasten. Doordat het gebouw o.a. geisoleerd wordt en andere aanpassingen krijgt, worden in elk geval de energielasten een heel stuk lager. Oude(re) gebouwen kunnen niet energieneutraal gemaakt worden, maar dat is ook bij nieuwe gebouwen bijna niet mogelijk. Verbouwen is dus niet alleen goedkoper in geld, maar ook in lasten en bovendien het meest duurzaam.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Tjitske Biersteker Vreemd dat we veel minder ambtenaren nodig hebben, terwijl net het Rijk veel sociale zaken heeft uitbesteed aan de Gemeenten. Dan wordt er wel heel efficiënt gewerkt. Hoewel: waar is het bestemmingsplan stationsgebied, omgevingsvergunning, bezwaarprocedure? En wordt er weer doorgedramd? Het stadhuis is verder nog steeds een goed kantoor, de vleugel ernaast loopt eerder achter. Niemand kan uitleggen waarom er stevig moet worden verbouwd, behalve dat het sociale domein erbij moet. Zeker, ecologisch kan het beter.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28869255.ece/Stadspartij-houdt-weinig-vrienden-over-in-gemeenteraad_?lref=SR_1

1 Comment

  1. De hele Helderse politiek houdt weinig vrienden over…. Behalve dan Ronald den Boer, die is altijd bevriend met de macht die hij zou moeten controleren.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.