Ronald den Boer – Stadhuis kan veel mooier + Stadhuis op Willemsoord: een historisch jasje + Schaduw + Jan Spoolder – Brief van de week: ‘De politie moet weer terug naar de Helderse binnenstad’

Stadhuis kan veel mooier

Een mooi nieuw stadhuis dat veertig jaar mee kan? En dat voor evenveel geld als renovatie van het oude gemeentehuis dat na vijftien jaar is afgeschreven? Het kan, verzekeren Helderse ondernemers.

Een raadsmeerderheid van oppositie en Stadspartij koos eerder voor renovatie voor het huidige stadhuis. Voorwaarde is dat dit niet meer dan negen miljoen euro kost. Volgens adviesbureau Coare is dat haalbaar. ,,Vooral door een heleboel dingen niet te doen’’, stelt Peter-Paul Solkesz namens het bedrijfsleven. ,,Het blijft een opgekalefaterde verzorgingsflat.’’ Kees Jan Tuin, een van de grootste aannemers in Den Helder, fronst ook zijn wenkbrauwen als hij ontwerp en financiële berekeningen ziet van Coare. De ervaren bouwer zegt zijn handen niet te willen branden aan zo’n klus.

Maandagavond is er vanaf half acht een informatieavond in de schouwburg. Ondernemers hopen dan publiek en politici met cijfers en tekeningen ervan te overtuigen dat er twee aantrekkelijker en vooral betaalbare alternatieven zijn: een stadhuis in historische gebouwen op Willemsoord of nieuwbouw in de binnenstad op de oude plek van de schouwburg. De jaarlasten van het stadhuis na renovatie bedragen 1,016 miljoen, een stadhuis op Willemsoord 1,033 miljoen en in de binnenstad 1,197 miljoen. ,,Dat is 18 euro per jaar per inwoner voor renovatie of een stadhuis op Willemsoord, in de stad is dat 21 euro.’’

Noordhollands Dagblad, 1 juli 2017, 10:49

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
De Helderse Courant draait weer op volle toeren met het aanzwengelen van de stadhuisdiscussie en het ondermijnen van een democratisch besluit. Brede sfeerimpressies, toe maar. Moet er niet een Noordkoreaanse peiling onder het volk komen, A, A of A? Opnieuw gestimuleerd door de Junta-oppositie in de Raad, VVD, D66 en CDA en de Stadspartij? Terwijl toch echt bij Jinek 1 miljoen kijkers van wethouder Kuipers bevestigd kregen dat het huidige stadhuis gerenoveerd wordt. Hoezo democratisch besluit, daar hebben we niks mee te maken.
West8 van Zeestad is er ook bij betrokken, Zeestad dat elke publieke verantwoording van gelden samen met het college blokkeert (zie tekorten Schouwburg, blinde lening van 1.7 miljoen), weg met Zeestad dus.
En blijkbaar woont de Burgemeester in een opgekalefaterd bejaardenhuis, voor een prikkie. En is hij ondanks landelijke publiciteit nog nooit in het Rob Scholtemuseum geweest, dat juist hij moet opkalefateren. En een prijs noemen, die door de ondernemers zo perfect genoemd kan worden hierboven.
Ach, de waarheid is gewoon dat de oude klup het niet kan verteren dat ze de slag om het nieuwe stadhuis verloren hebben. We zullen toch onze zin hebben. Vragen ze zich wel eens af hoe dit uitwerkt op het imago van de stad? En op jongeren, die de stad verlaten?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/stadhuis-kan-veel-mooier

Stadhuis op Willemsoord: een historisch jasje

Een nieuw stadhuis in de binnenstad, op de braakliggende grond van de oude schouwburg? Of een nieuw stadhuis op Willemsoord? Die keuze is aan de gemeenteraad. Zolang diezelfde gemeenteraad maar terugkomt op de beslissing om het huidige gemeentehuis aan de Drs. F. Bijlweg, feitelijk een ruim veertig jaar oud bejaardentehuis, te renoveren.

Vergissing

„Want dat is een historische vergissing”, zegt Peter-Paul Solkesz namens het Helderse bedrijfsleven. „Je betaalt negen miljoen euro voor een opgekalefaterd gebouw. Die investering wordt in vijftien jaar afgeschreven. Dan moet je dus weer iets anders. Aangezien zoiets jaren voorbereiding kost, betekent het feitelijk dat over tien jaar weer de hele stadhuisdiscussie opnieuw begint. Terwijl je voor praktisch dezelfde kosten per jaar een prachtig nieuw stadhuis kunt krijgen. Waar je wél veertig jaar mee doet.”

Stedenbouwkundig bureau West8 en Attika Architekten maakten schetsontwerpen voor respectievelijk een nieuw stadhuis op Willemsoord en in de binnenstad. Als uitgangspunt werden dezelfde criteria en gegevens gehanteerd die voor verbouwing van het huidige stadhuis gelden.

In het geval van Willemsoord wordt gebouw 66 – de voormalige masten loods, nu vaak in gebruik voor evenementen – het visitekaartje van de gemeente. Hier komen publieksbalies, een lounge café waar wachtende bezoekers een kop koffie kunnen drinken, de gemeenteraadszaal en fractie- en vergaderkamers. Het gebouw behoudt volledig zijn historische uiterlijk, al tekenden de ontwerpers er wel een smalle toren als herkenningspunt bij, naar het model van de toneeltoren.
Spanten

Van binnen blijft, net als bij de schouwburg, het karakter van het gebouw met zijn houten spanten bestaan. Zo krijgt de raadszaal glazen wanden. Het stadhuis wordt zowel aan de waterzijde als aan de landzijde (hoofdingang) toegankelijk. De naastliggende Medemblikker houtloods kan blijven bestaan. Er komt een bredere voetgangersbrug, die doet denken aan de vroegere Ankerparkbrug.

In het tegenoverliggende gebouw 72, vroeger de zeilmakerij, worden de ambtenaren gehuisvest. Ook dit gebouw verandert qua uiterlijk niet heel sterk. Van binnen moet er wel het nodige gebeuren om er goede werkplekken te maken met een optimale klimaatbeheersing, maar technisch hoeft dat geen probleem te zijn, weet aannemer Kees Jan Tuin. Op het dak zijn zonnepanelen bedacht.

Binnenstad

Het ontwerp van Attika Architekten voor een stadhuis in de binnenstad (’Halter Bellevue’), op de plek van de oude schouwburg, krijgt een maritieme uitstraling. Het gebouw oogt transparant door het gebruik van veel glas en lichtkoepels, die een soort onderwatereffect creëren. Daarnaast wordt materiaal toegepast dat lijkt op meerpalen. Beneden komen publieksbalies en een ontmoetingsruimte met restaurant. Op de eerste verdieping de gemeenteraadszaal en andere vergaderlokalen, op de tweede verdieping werkplekken voor ambtenaren. Op het dak komt een trouwzaal met uitzicht over Den Helder.

Parkeergarage

Het lastige aan een stadhuis in de binnenstad: de grondkosten en de kosten van de noodzakelijke parkeergarage. „Toch blijft ook dit plan ruim binnen de jaarlasten van maximaal 1,6 miljoen die de gemeenteraad ooit vaststelde’’, weet Solkesz. De jaarlasten van dit plan zijn geraamd op minder dan 1,2 miljoen euro. Van Willemsoord op 1,033 miljoen. Een verschil van 15.000 euro per jaar met de jaarkosten van renovatie: 1,016 miljoen per jaar. Dat heeft alles te maken met de langere afschrijf termijnen die mogelijk worden.

Noordhollands Dagblad, 1 juli 2017,10:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/stadhuis-op-willemsoord-een-historischjasje

Schaduw

Helderse Courant, 1 juli 2017

Helderse Courant, 1 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Brief van de week: ‘De politie moet weer terug naar de Helderse binnenstad’

Helderse Courant, 1 juli 2017

Helderse Courant, 1 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo