Ronald den Boer – ‘Rob Scholte Museum blijft in Den Helder’

9-12-2014, 19:23 (Update 10-12-2014, 9:21)

DEN HELDER – Het Rob Scholte Museum blijft in Den Helder. Dat hebben de kunstenaar en de gemeente Den Helder dinsdagavond laten weten in een gezamenlijke verklaring. De opzegging van overeenkomsten met Scholte wordt door de gemeente ingetrokken. Ook de dwangsommen zijn van de baan. Dat betekent dat hij in het postkantoor kan blijven werken en wonen.

De gemeente zegt dat de overeenkomsten met Rob Scholte ‘onverkort’ in acht worden genomen en het museum gelegenheid krijgt uit te breiden met de begane grond en de kelder, zulks in overleg met de huidige gebruikers.

De verklaring volgt op overleg tussen wethouder Pieter Kos en Rob Scholte. Eerder vonden nog gesprekken plaats tussen de kunstenaar en wethouder Jacqueline van Dongen, maar die verliepen moeizaam en leidden aan beide zijden tot ergernis.

Beide partijen zeggen dat door bevestiging van de afspraken er ruimte is voor vervolggesprekken. In januari wordt ook overlegd met de gemeenteraad. In de verklaring zeggen Scholte en de gemeente ‘blij te zijn dat het museum in Den Helder blijft en we door kunnen gaan. Scholte en Kos verheugen zich op hun samenwerking.’

Met de overeenstemming blijft de geplande ‘ open brief’ aan burgemeester en wethouders van zo’n honderd kunstenaars, museumdirecteuren uit binnen- en buitenland, schrijvers, journalisten en anderen ‘gesloten’, zo laat Scholte op zijn Facebookpagina weten. De kunstenaar weet zich gesteund door mensen als televisiepresentator Jort Kelder, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tommy Wieringa, Bart Chabot, Remco Campert, Jan Cremer, Paul Witteman, oud-minister Hedy d’Ancona en oud-Top Pop presentator Ad Visser.

Een dag eerder had uitgever Theo Knippenberg, die onlangs in de Helderse Courant al een pleidooi voor het Rob Scholte Museum hield, de petitie aangekondigd als laatste ‘Grebbelinie’ (verwijzend naar een belangrijke Nederlandse linie in de meidagen van 1940) tegen wat hij zag als een aanval op een uniek, internationaal gewaardeerd museum. Knippenberg repte bovendien van een opmerkelijke clausule in de overeenkomst tussen de gemeente en Scholte, dat de hele collectie van de kunstenaar aan de gemeente Den Helder zou toekomen als hij niet voor 1 januari het pand had verlaten.

Ook die dreiging is dus met het akkoord voorbij.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27253914.ece

8 Reacties:

HenkvanKuijk
Mooi, na een echt gesprek, en zonder advocatengedoe. Want van een deadline ga je alleen maar dood, nu komt er leven.

moshe
Prima,daar gaat het om,de kunstenaar blijft in Den Helder,meneer Scholte veel succes met uw museum,en gaat u prettige feestdagen te gemoed,tot in het nieuwe jaar.

Jaap Bakker
”In de verklaring zeggen Scholte en de gemeente ‘blij te zijn”. Wie die Scholte is weet ik wel maar wie is/zijn ‘de gemeente’.
De inmiddels op sterven na dood zijnde stadspartij duwt ons (de inwoners)met hun eigen ‘nitwits’wethouder nog net even voor het reces die Scholte door ons strot.
Wat zal het stinken rond dit postkantoor b.d. in het jaar 2015 en daarna….

Urbanis Jaap Bakker
He Japie, is het pandje van Pieter al opgeknapt?

Jaap Bakker Urbanis
??

Urbanis Jaap Bakker
!!

Fred Jaap Bakker
Nu wordt het plannetje van Pia en Jaap wel erg cru verstoord niet waar Jaap? De achterdeur is dichtgeslagen. Dus geen sloop en geen nieuw stadhuis op die plek. Droom maar lekker verder Jaap met Pia op je nachtkastje.

moshe Jaap Bakker
Als u niet weet waar u over spreekt,houd dan uw snavel.