Ronald den Boer – Prijsverschil stadhuizen Den Helder steeds kleiner

Den Helder – Het prijsverschil tussen een nieuw stadhuis en verbouw van het huidige gemeentehuis in Den Helder wordt kleiner.

Dat blijkt uit rapporten die dinsdagmiddag openbaar zijn gemaakt. Gemiddeld is exploitatie van een nieuw stadhuis per jaar zevenduizend euro goedkoper dan van een verbouwd stadhuis.

Het voorstel van burgemeester en wethouders voor een nieuw stadhuis op Willemsoord kreeg eerder veel kritiek. Daarop legde het bureau ICS Adviseurs dit nieuwbouwplan naast een voorstel van de Stadspartij tot een (sobere) verbouwing van het stadhuis.

Het idee om het stadhuis deels in bestaande gebouwen van de Oude Rijkswerf onder te brengen, waarvoor fitnesscentrum Rik Niks moest wijken, is losgelaten. Het stadhuis zou in z’n geheel nieuw gebouwd worden. Dat kost 21 miljoen euro. Woningstichting betaalt 2,5 miljoen voor het oude stadhuis. Nieuwbouw kost dan netto 18,5 miljoen.

Verbouwing van het huidige stadhuis volgens de ideeën van de Stadspartij kost volgens ICS bijna 15,5 miljoen euro. Maar de onderzoekers waarschuwen dat er een aanzienlijk financieel risico is. De Stadspartij heeft een aantal zaken niet meegerekend, zoals vervanging buitengevels en tijdelijke huisvesting voor ambtenaren. ICS heeft daar twijfels over en schat in dat verbouw alsnog vier miljoen euro duurder wordt. De Stadspartij is het daar niet mee eens. Zij houdt vast aan verbouw.

Klik hier voor rapport 1 en rapport 2 met berekeningen in de PDF’s:
Variantenstudie stadhuis Den Helder
Variantenstudie stadhuis Den Helder VERTROUWELIJKE BIJLAGEN

NHD, 7-6-2016, 17:07 (Update 7-6-2016, 17:24)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Ach, je kon de klok erop gelijkzetten dat het college en het “onderzoeksbureau” zouden komen met de volgende stadhuismanipulatie van de burger. De burger die met de verkiezingen zei: handhaven huidige stadhuis, zonder grote kosten, gewoon bijhouden. Tja, hoe omzeilen we dat? Wel lastig. Nou, dacht de stadspartij, dan pleasen we onze makkers in de Junta door wel in het huidige pand te blijven, maar de kosten flink op te schroeven naar welgeteld 15.5 miljoen euro. Dat is de heren en dame van het college nog niet genoeg, en het bureau ook niet, die geven al een ingefluisterde “waarschuwing”. En dan 2.5 miljoen voor Woningstichting, voor een bouwval waar de burgemeester zelf woont? Maar gezien de 21 miljoen zijn we in de stad weer een ruine rijker, waar de ambtenaren ziek worden van de tocht en de gaten in het dak. Dit is nummer 51 in de serie manipulaties door diverse colleges, samen te vatten in één zin: hoe belazer ik de burger. Onder aanvoering van een burgemeester die zou bruggenbouwen naar de burger, maar die kan hem geen barst schelen. Hij voert ordinaire drampolitiek van de VVD (en de anderen in de coalitie) uit, want hij moet en zal zijn zin hebben. De pennen voor de bezwaarschriften liggen klaar.

Fred Kwast
De Burgemeester en de Wethouder , krijgen er dikke enkels van. Zij blijven maar stampvoetend om een nieuw stadhuis janken. Ja , JANKEN. Een ander woord kan ik er niet meer voor vinden.Het lijken wel kleine kinderen die hun zin niet krijgen. Ook nu weer proberen zij met rekentrucjes hun wil door te drijven. Dit hele circus, want dat is het zolangzamerhand geworden , is een Gemeentebestuur onwaardig. Enig respect is voor deze soapserie is niet meer optebrengen. En dan te bedenken, dat wij , uit het zooitje dat zich nu Gemeentebestuur noemt, een nieuw bestuur moeten kiezen., En zich dan maar af vragen waarom er iedere keer lagere opkomst cijfers zijn bij de verkiezingen. Vertrouwen, is het woord. En dat is er in deze circustent niet meer.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28167831.ece/Prijsverschil-stadhuizen-Den-Helder-steeds-kleiner?lref=SR_1