Ronald den Boer – ’Den Helder procedeert er echt niet zo maar op los’ + Gemeente Den Helder – Verzoek om inlichtingen juridische kosten door ChristenUnie aan B&W + Reactie Koen Schuiling

’Den Helder procedeert er echt niet zo maar op los’

De gemeente Den Helder procedeert er niet zo maar op los. De kosten, die ze maakt voor advocaten zijn, ofwel wettelijk niet vermijdbaar, ofwel nodig omdat het een bijzondere zaak is.

Dat zei burgemeester Koen Schuiling maandagavond in reactie op een motie van de voltallige oppositie. Daarin hekelen de initiatiefnemers de in hun ogen extreme bedragen, die gemoeid zijn met rechtszaken en andere procedures. Dit zou door Helderse burgers niet begrepen worden. In de motie wordt gevraagd om strakke regels voor het voeren van juridische procedures.

Volgens Schuiling is er verschil tussen beeldvorming en realiteit. Die realiteit is in de ogen van het college, dat Den Helder niet veel meer procedures voert, dan andere gemeenten in het land doen. “We nemen honderden besluiten. Jaarlijks worden daartegen 250 bezwaren ingediend. Daarnaast zijn er zo’n zestig rechtszaken.” Dat lijkt veel en kostbaar, maar Schuiling wees er op dat honderd procent van de bezwaar zaken en vijfennegentig procent van de rechtszaken door eigen ambtenaren worden afgehandeld. Wanneer de gemeente door derden voor de rechter gedaagd wordt, moet zij zich wettelijk laten bijstaan door een advocaat. “Maar we proberen de kosten zoveel mogelijk te drukken door mediation of door de advocaat een goed dossier te geven. Er is geen sprake van, dat de gemeente er maar op los procedeert en de zakken van advocaten vult.”

Hij kon de oppositie niet overtuigen. Volgens Carla van Driesten (Vrije Socialisten) bestaat er veel maatschappelijk onbegrip over de juridische kosten, te meer daar veel mensen zelf geen geld hebben om naar de rechter te stappen. De motie werd niettemin met 19 stemmen tegen 11 verworpen

Noordhollands Dagblad, 11 december 2017, 21:19

Reacties:

Roy ML
“De watertoren is voor de gemeente een flinke kostenpost. Na de oplevering en een ruzie met de aannemer moest ze 300.000 aan meerwerk betalen. Vervolgens ontstond een conflict met Koks. Tot twee jaar geleden had ze al 80.000 euro aan advocaat- en proceskosten betaald. De gemeente betaalt nu nog eens 972.000 euro.”
“Postkantoor 185.000 euro proceskosten en ook nog de asbestsanering willen vergoeden a 450.000 euro”

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
O nee burgemeester? Wij bewoners vroegen simpel om openbaarheid van zaken wat betreft de tekorten schouwburg. Die kregen we niet van u. Daarna gingen we naar de Commissie van Beroep, via een WOB-procedure. We kregen weer niks, alleen het antwoord van u: “We hebben geen gegevens, en Zeestad is de baas daarover en wil ze ons niet geven.” Allemaal spelletjes van u. Nu komen we u, want u bent de voorzitter van het college, tegen bij de rechter in januari. Het kost ons veel geld. Nog steeds is er geen openbaarheid, die normaal zou moeten zijn. U manipuleert te vaak, dat levert rechtzaken op.
En bezoekt u ook even voor één keer het Rob Scholte Museum, informatie gaat vooraf aan procederen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/den-helder-procedeert-er-echt-niet-zomaar-op-los

Verzoek om inlichtingen juridische kosten door Tjitske Biersteker ChristenUnie aan B&W

Gemeente Den Helder, 11 december 2017

https://gemeenteraad.denhelder.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2017/11-december/19:30/Vragenkwartier

Reactie Koen Schuiling op motie juridische kosten van oppositie

Gemeente Den Helder, 11 december 2017

https://gemeenteraad.denhelder.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2017/11-december/19:30/Voorstel-met-betrekking-tot-de-tweede-tussenrapportage-2017

1 Comment

  1. Oh, mediation inzetten? In mijn zaak hebben ze mediation afgewezen ” omdat ze mij kwijt wilden” en ik moet maar naar de rechter. Dus hoezo kosten besparen?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.