Ronald den Boer – Den Helder pakt leegstand stadshart aan

DEN HELDER – De gemeente Den Helder gaat niet zitten wachten tot het probleem van de groeiende leegstand in de binnenstad zichzelf oplost. Burgemeester en wethouders komen met een pakket maatregelen, die het vastgoedeigenaren onder meer gemakkelijker moet maken een nieuwe bestemming aan hun pand te geven. Ook worden de vestigingsmogelijkheden voor (maritieme) winkels op het aanpalende Willemsoord drastisch teruggebracht.

In de binnenstad staan inmiddels zo’n tachtig panden leeg, weet wethouder Lolke Kuipers. In overleg met de Detailhandelsfederatie en de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad is nu een actieplan opgezet met vijf maatregelen. Een nieuw aan te stellen vastgoedmanager voor het winkelgebied moet daarmee aan de slag gaan.

Zo zullen de regels in de binnenstad voor het gebruik van panden soepeler worden. De nieuwe vestiging Robuust in de Keizerstraat is daar een voorbeeld van. Dit is een horecazaak die ook licht alcoholische dranken schenkt, maar tegelijkertijd is het een winkel waar artikelen worden verkocht. Normaal mag die combinatie niet, nu wel. Mede daardoor onderscheidt Robuust zich weer van andere broodjeszaken.
Wijn

,,Maar je kunt ook denken aan een boekwinkel die bij een presentatie een wijntje wil schenken, of een modezaak waar de klant bij aankopen een wijntje krijgt aangeboden.”, aldus Kuipers. ,,Nu staan regels zoiets in de weg, maar we willen daar gemakkelijker mee omgaan zodat zo’n zaak aantrekkelijker wordt voor bezoekers.”

Ook moet het eenvoudiger worden om op korte termijn kleinschalige evenementen in de stad te organiseren. ,,Stel dat je weet dat het morgen of overmorgen een zonnige dag is en je wilt spontaan iets doen met muziek in de straat. Dan moet dat kunnen zonder al te veel gedoe.”
Bestemming

Burgemeester en wethouders gaan voorts een wijziging van de bestemming van panden in met name het achterste deel van de Spoorstraat vergemakkelijken. Daardoor kunnen lege winkels bijvoorbeeld ook woning, atelier met woning of kantoor worden. ,,Op die manier kunnen we het winkelgebied in de binnenstad compacter maken.”

Van vastgoedeigenaren wordt wel wat terug verwacht. Zo komt er een leegstandsverordening die vereist dat zij binnen een bepaalde termijn leegstand melden én met voorstellen komen voor hergebruik van hun pand. Als die voorstellen uitblijven en de gemeente heeft zelf een plan, dan kan ze die met ‘lichte dwang’ op het bordje van de eigenaar leggen. Daarnaast wordt strenger opgetreden tegen verwaarlozing van leegstaande winkels.
Overleg

Er komt er een ‘leegstandsoverleg’ tussen gemeente, Woningstichting, Zeestad, winkeliersverenigingen in de binnenstad, Horeca Nederland en de pandeigenaren, verenigd in de Vecob.
Willemsoord

Ondernemers in de binnenstad hebben Willemsoord altijd als een bedreiging gezien, omdat daar drieduizend vierkante meter winkelruimte is toegestaan. Het college gaat nu een groot deel van die ruimte, zo’n 2500 vierkante meter afsnoepen.

,,Er is tot dusver toch weinig vraag naar geweest en we willen nu vooral stimuleren dat ondernemers voor de bestaande winkelstraten kiezen.” Ook is het college uiterst terughoudend met verruiming van de detailhandelsregels voor het Ravelijncenter. Juist omdat de vestiging van BCC en Action daar, een fikse aderlating voor de binnenstad is gebleken. ,,We weten dat het Ravelijncenter die verruiming graag wil en we hebben overlegd, maar geen toezeggingen gedaan”, aldus Kuipers.

Tenslotte wordt gekeken naar mogelijkheden de zogeheten aanlooproutes naar de winkelstraten aantrekkelijker te maken. En Den Helder heeft zich aangemeld voor een project van het ministerie van economische zaken (‘retaildeal’). Het departement helpt met kennis, adviezen – en naar gehoopt wordt subsidies – om de leegstand in het centrum tegen te gaan.
Parkeren

,,We kunnen niet zelf winkelpanden vullen, maar we kunnen het gebruik van die panden wel aantrekkelijker maken”, aldus Kuipers over de reeks maatregelen. Invoering van gratis parkeren is voor het college niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar toch wordt wel gekeken naar oplossingen die een bezoek aan de stad aantrekkelijker kunnen maken. ,,Gratis bestaat niet. Je moet controleren en er zijn kosten. Je kunt alleen kijken of het publiek dat parkeren betaalt of de ondernemers. Of je kunt meer parkeertijd voor hetzelfde bedrag bieden”, noemen Kuipers en wethouder van financiën Bob Haitsma als voorbeelden.

NHD, 2-3-2016, 13:18 (Update 2-3-2016, 16:03)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Natuurlijk is gratis parkeren wél een voordehandliggende stimuleringsmaatregel (zoals bij de Riepel in Julianadorp blijkt). Natuurlijk tellen mensen de parkeerkosten op bij hun inkopen. Hoeveel parkeerkosten heb je met online kopen?? Dit college droomt nog…. in veel steden willen winkeliers gratis parkeren. En de Stadspartij had het beloofd, maar komt haar belofte niet na.
2 maart 2016 13:41

Joost van den Vondel
Toch blijft het lastig. Gratis parkeren kan aantrekkelijk zijn voor de consument, maar de inkomstenbron voor de gemeente die daardoor wegvalt zal ergens gecompenseerd moeten worden. Dat betekent dat ondernemers en burgers elders een lastenverzwaring moeten accepteren. De vraag is of men daar wel blij mee is.
2 maart 2016 14:03

Fred Kwast
Laten we eerlijk zijn, hoelang vertoef je nu werkelijk in de binnenstad om boodschappen te doen of te winkelen ? De blauwezone;s die rond het centrum liggen , geven al drie uur gratis parkeren met de parkeerschijf. In die drie uur , winkel je heel wat af en heb je waarschijnlijk ook nog tijd voor een “bakkie”.
2 maart 2016 17:15

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Joost van den Vondel Als B en W nu eens niet 60.000 uitgaven aan onzinnige stadhuisonderzoeken, zonder toestemming van de Raad? Dat compenseert heel aardig….
2 maart 2016 17:34

Petra Bosch
Ik vind het een fantastisch plan. Met z’n allen er tegen aan, inwoners gaan kopen in eigen stad en stoppen met negatieve uitlatingen over Den Helder.
2 maart 2016 13:45

Ronald Kroon
Wat een onzin!!! Geen haar op mijn hoofd die er ook maar een seconde aan denkt om artikelen in de stad te kopen! 90% van de goederen en kleding koop ik online, om de eenvoudige reden dat het enorm scheelt. In de meeste gevallen betaal je online 75% minder voor exact hetzelfde. Een 152 cm smart TV (Samsung) koop je niet voor € 999,00 in de stad. Kleding en schoenen bestel je online, en ook deze koop je niet in de prijsklasse € 10,00 tot € 30,00 in de stad, ja een veelvoud. En om nu voor een overbetaalde cola in de stad te gaan zitten… Ik blijf van mening anno 2016 shop je online, betaalbaar en meer voor weinig. Of je moet een dief van eigen portemonnee willen zijn.
2 maart 2016 19:20

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
Ronald Kroon En het heeft een voordeel online kopen een borreltje er bij een kopje koffie tegen inkoopsprijzen.
2 maart 2016 19:24

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
gratis bestaat wel en niet waren het niet dat elke auomobilist al wegen belasting betaalt,Daar boven op komt het betaalt parkeren En is gebleken dat het er wel toe doet of je de knip moet trekken voor een uurtje of twee binnen stad.Voor elke liter benzine gaat bij een euro naar de staat wegenbelasting bpm+ BTW belasting aanschaf auto.Dan denkt u dan kan de parkeerbelasting er ook nog wel bij.Maar eens houd het op.,
2 maart 2016 13:47

Fred Kwast
Naar Schagen rijden om te winkelen, met de auto ,omdat het daar gratis parkeren is. De kosten van de auto, zijn vele malen hoger dan een parkeerkaartje.
2 maart 2016 17:35

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
Fred Kwast Maar je bent er wel lekker even uit,
2 maart 2016 17:39

Fred Kwast
Reyer Rensmaag Dat is waar. Maar dat ben ik op de dijk ook. Bakkie bij Landsend met het mooiste uitzicht aan je voeten. Moet je bekend voor komen.
2 maart 2016 18:31

Johan Jong
Fred Kwast maar wel vele malen gezelliger
2 maart 2016 18:59

Sjoerd Hansum · Johannes College Den Helder
Het is ongelooflijk. Den Helder wordt na vele tientallen jaren steeds meer wakker. Inderdaad, gratis bestaat niet. Maar een minimum tarief aan parkeren voor de eerste, bijvoorbeeld, twee uur is een begin. Een binnenstad moet iets extra’s hebben boven andere winkelgebieden zoals De Riepel. Met leuke en gezellige terrassen. Dat wat mensen trekt er te willen komen en er langer te willen zijn. Dan kan een beetje parkeergeld normaliter geen probleem zijn. Dan we fantsoenlijke parkeerplekken. Daar ontbreekt het nog aan. Denk aan de Breewaterstraat. Je wilt je hond er niet voor even achterlaten.
Het vergelijk met De Riepel gaat eniszins mank. De Riepel is een leuk opgezet overdekt centrum met een aardig aanbod en gratis parkeren, maar meer ook niet. Dat geldt voor de ‘woonboulevard Ravelijncentrum’ ook. Maar haal dat ‘wooncentrum’ bord maar weg sinds oa. de Action daar gevestigd is.
2 maart 2016 13:54

Mosche Benyair
Weer iemand aan een baantje geholpen?
2 maart 2016 15:04

Johan Jong
vriendje van ?
2 maart 2016 19:01

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27865286.ece/Den-Helder-pakt-leegstand-stadshart-aan?lref=SR_4

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image