Ronald den Boer – Beeld zeeleeuwen verhuist van station naar Lands End + Marischka de Jager – Zeeleeuwen op nieuwe stek bij Lands End [video]

Beeld zeeleeuwen verhuist van station naar Lands End

Het bekende beeld van de zeeleeuwen verhuist dinsdag van het NS-station naar de dijk bij Lands End.

Het bijna zestig jaar oude beeld, destijds geplaatst bij de ingang van het toen nagelnieuwe NS-station, moet wijken vanwege de herinrichting van het Stationsplein. Er zijn diverse alternatieven bekeken, maar uiteindelijk is gekozen voor een plaats in de bocht van de dijk, tussen restaurant Lands End en het Wierhoofd. ,,Hier komen veel mensen langs, het ligt vlak aan het water en naast de veerhaven. Wie met de boot in Den Helder aankomt wordt als het ware begroet door de zeeleeuwen’’, legt directeur Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad de keuze uit. De erven van de kunstenaar hebben volgens hem enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie van het beeld.

Dinsdagmorgen wordt begonnen met de verhuizing, als alles mee zit moet die in de loop van de middag voltooid zijn. Om de zeeleeuwen een plek te kunnen geven wordt een deel van de basalt bekleding van de dijk verwijderd.

NHD, 8 mei 2017, 11:46

Reacties:

Raymond Knol · Hoofdconcierge bij Mavo aan Zee
Zeehonden geen zeeleeuwen

Greet Wezelman · Den Helder
Goeie plek . :)

Petje Visser · Post sorteren bij Ik werk nog niet
Een mooie plek

Fred Kwast
Waar een wil is , is een weg. Prima uitgezochte plek.

Nel van Deursen · Koningin wilhelmina mavo
Als ze maar een plekje krijgen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/beeld-zeeleeuwen-verhuist-van-station-naar-lands-end

Zeeleeuwen op nieuwe stek bij Lands End

,,Een mooi plekje hoor, voor de zeeleeuwen. Er is hier altijd wat te zien.’’

Enkele omstanders volgden dinsdagochtend de plaatsing van het zeeleeuwenkunstwerk bij Lands End. ’s Ochtends rond tien uur was het zo’n zeven ton wegende beeld weggehaald bij het station en nog geen twee uur later lag het op de nieuwe stek, uit te kijken richting het wad. ,,Ik zat een kopje koffie te drinken bij Lands End en las in de krant dat het kunstwerk vanochtend verplaatst zou worden. Toen ben ik gelijk even gaan kijken’’, zegt Wim Iserief uit Den Helder. ,,Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd wat er met het standbeeld De Jutter gaat gebeuren.’’ Ook dit kunstwerk moest wijken voor de herinrichting van het stationsgebied.

Het verplaatsen van de twee zeeleeuwen, oorspronkelijk met water spuitende bekjes en een bassin, had nog best wat voeten in de aarde. Zo moest er worden overlegd met de NS en de kunstenaar, moest onderzocht worden of het kunstwerk überhaupt wel verplaatst kon worden en moest het hoogheemraadschap om toestemming worden gevraagd voor plaatsing op de dijk.

NHD, 9 mei 2017, 12:35

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
De beelden van de oude Schouwburg werden verplaatst. Woningstichting en Gemeente bepaalden waar naartoe. De zeeleeuwen werden verplaatst. Wie bepaalden dat? Gemeente, familie en Zeestad. Op de stationslocatie verschenen beelden. Wie bepaalden dat? Gemeente, Zeestad en Woningstichting. De kijk van de burger op kunst en plek is nergens te bekennen. De burger mag toekijken, en “ooohhhh” roepen over zoveel daadkracht.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/zeeleeuwen-op-nieuwe-stek-bij-lands-end-video

1 Comment

  1. Honden veranderen zomaar in leeuwen, mogen de mensen wel oppassen als ze te dichtbij komen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.