Ronald Boutkan – Zelfs wethouder gelooft niet meer in nieuw stadhuis

Den Helder – Werd het plan afgelopen week nog met enthousiasme gepresenteerd, amper een paar dagen later gelooft zelfs wethouder Lolke Kuipers niet meer in een nieuw stadhuis op korte termijn. “Dat gaat er niet komen in Den Helder, daar moeten minimaal twee raadsperiodes overheen. Dan zijn er nieuwe mensen, is de ophef over het plan voor een stadhuis op het stationsplein ook vergeten en dan heeft het misschien een kans.”

Hij had ophef verwacht, maar college en coalitie hebben zich wellicht een beetje verkeken op de mate van tegenstand. En dat is deels te danken aan de coalitiepartijen, die het niet is gelukt de rijen gesloten en intern de rust te houden. Het leek vooraf zo goed geregeld. De gemeente had zelfs de KeyKeg-zaal van De Kampanje afgehuurd om de stadhuisplannen, voordat ze openbaar gemaakt zouden worden, aan de coalitie te presenteren. Er is de partijen toen voorgehouden dat het een gevoelig onderwerp is en dat er dus commotie zou komen. “Blijf bij je verhaal, hou elkaar vast, steun elkaar”, werd de partijen gemeld.

Direct nadat de plannen aan de pers werden gepresenteerd, brak het verwachte rumoer los. De ondernemers, een dag eerder ingelicht door Willemsoord-directeur Hans Broekmeulen, bleken helemaal niet zo vrijwillig als gedacht weg te willen uit gebouw 29. De oppositie liet meteen weten het helemaal niet zo’n best plan te vinden, maar zolang de coalitie haar eigen college zou steunen, was er niets aan de hand. Vrijdagavond kwam het persbericht vanuit de coalitie waarin stond dat ze het college zouden oproepen het plan voorlopig in te trekken. Daarmee lijkt een nieuw stadhuis een verloren zaak.

Vertrouwelijke stukken
Volgens Kuipers heeft slechts tien procent van de ongeveer negentig raads- en commissieleden die Den Helder telt, de moeite genomen om de vertrouwelijke stukken in te kijken. Hij verbaast zich dan ook over de vele negatieve reacties, ook vanuit de eigen coalitiepartijen. Zelfs zijn eigen partij, D66, ondertekende het coalitieverzoek om het voorstel voorlopig terug te trekken. D66-fractievoorzitter Hans Baanstra was zaterdag in het radioprogramma “De Week op Zaterdag” kritisch over de onderbouwing van de plannen. Dit tot verwondering van Kuipers. “Dan had Baanstra de stukken in moeten kijken, want ook hij heeft dat niet gedaan.”

Den Helder Actueel, 15 februari 2016 – 07:24

Reacties:

’t Kraaiennest
15 februari 2016 at 08:50
Zo, nu kan alle aandacht weer uitgaan naar Rob Scholte en de Watertoren!

jonathan
15 februari 2016 at 09:24
Ik geloof het pas als het raadsvoorstel van de agenda gehaald is ..gezien de bekende betrouwbaarheid..

sjaakoosterwaal
15 februari 2016 at 09:56
Een wethouder vertegenwoordigt het volk en ik denk dat het deze meneer Lolke Kuipers een andere agenda heeft. Kan daar geen onderzoek naar gedaan worden?

jonathan
15 februari 2016 at 10:13
Een week geleden zei VVD wethouder Bob Haitsma dat er een groot ‘probleem’ zou ontstaan als de Stadspartij een nieuw stadhuis niet zou steunen. We zullen zien of hij zijn woorden waarmaakt.

Hans Boskeljon
15 februari 2016 at 12:34
Wel netjes dat de wethouder aan de hand van politieke en maatschappelijke weerstand voldoende realiteitszin toont en niet gewoon door blijft drammen met een omstreden plan. Credits daarvoor zijn ook op zijn plaats.

Kees Jan
15 februari 2016 at 12:38
Eindelijk een wethouder die zegt dat er de eerste 10 jaar meer gesproken hoeft te worden over een nieuw te bouwen stadhuis. Chapeau!
.
De Burgemeester kan meteen opzoek naar een andere baan. De eerste 10 jaar komt er geen nieuwbouw van een stadhuis op welke plek dan ook. En een 3e termijn als burgemeester van onze stad zal hij echt niet krijgen.
.
Wethouders van Dongen en Kos (stadspartij) hebben zich onmogelijk gemaakt door binnen het college in te stemmen met nieuwbouw van een stadhuis, terwijl leden dit niet wilden. Dit geldt ook voor draaikont Reenders, die vorige week nog nieuwbouw wilde op Willemsoord, en moest worden teruggefloten door zijn partijleden.
.
Wethouder Haitsma kan door zijn uitspraken ook niet meer functioneren. er zou een probleem ontstaan als de stadspartij niet mee ging met nieuwbouw op Willemsoord. Dat probleem is er nu dus. Benieuwd of hij zich dan ook per direct terugtrekt als wethouder.
.
Ook Wethouders van der Paard, Krijns en Kuipers hebben de steun verloren van hun eigen partijen. Hun partijgenoten de afgelopen week de wethouders laten zwemmen en op geen enkele manier verdedigd in de media. Als er wederzijds vertrouwen was geweest dan hadden ze elkaar wel gesteund.
.
Conclusie
Burgemeester en Wethouders, geef vanavond jullie portefeuille terug aan de stad. Dit is de mogelijkheid om er uit te stappen zonder enig (politiek) schandaal. De media zal het aftreden melden als onoverbrugbare meningen tussen college en coalitiepartijen.
.
Misschien dat met een geheel nieuw college van Burgemeester en Wethouders de stad weer leefbaar word. Zoals ’t kraaienest al zei dat het eindelijk geregeld wordt met het Rob Scholte Museum en de Watertoren. Maar ook dat de kaalslag in de stad stopt. Zodat er na sloop van panden in de binnenstad, meteen weer gebouwd zal worden. Of nog beter dat de panden die op nominatie van sloop staan een nieuwe invulling krijgen.

Danny
15 februari 2016 at 17:10
Kees Jan en Bodelo zijn altijd zo goed op de hoogte van alles wat speelt. Ik stel voor een onderonsje en goed gesprek als schrijvers op DHA onder het genot van een borrel…

Fred
15 februari 2016 at 13:27
Alles zal wel afgedaan worden met , het is nog een jonge en onervaren ploeg.

LOU
15 februari 2016 at 13:37
word vervolgd

John
15 februari 2016 at 13:55
Ook rekening houden met de mensen die in de zomer naar Texel gaan. Deze staan soms al bij de Kooy in de file. Als je dan naar het gemeentehuis zou willen kun je daar in de rij gaan staan.

Jan Modaal
15 februari 2016 at 14:18

Tja, meneer Kuipers, je hoeft geen haan te zijn om een kip te herkennen.
Het lezen van de stukken is niet nodig als je een beetje door hebt wat er in de Helderse samenleving speelt.
Dit soort plannen wordt niet serieus genomen dat had u kunnen weten,tenzij u en uw collegegenoten ons niet serieus neemt.
Oproepen tot blokvorming tegen mogelijke weerstand is ook niet bepaald een schoolvoorbeeld van realiteitszin.
Waar u en de uwen de bevolking wel een dienst mee kan bewijzen is het doorzetten van plannen om de Texelse verkeersterreur aan te pakken.
U was dit als college blijkbaar al van plan dus hou de gang er in want stilstand is… u snapt het wel.
Reply
tanta sidonia
15 februari 2016 at 17:01
dus ook geen plan B…….hoop dat wij voorlopig een beetje met rust gelaten worden als bevolking……first things first….dank U

Simon H
15 februari 2016 at 17:20
dinsdag praat het college de zaak met elkaar wel goed en komt het alsnog in een raadvergadering
een vos verliest zijn haren maar nooit zijn streken

Ab Komen
16 februari 2016 at 10:42
Is met het opzouten van de plannen, meteen ook het voorbereidings crediet van de baan?

De Echoput
16 februari 2016 at 17:37
Logisch dat gegoochel met de bedragen voor een nieuw stadhuis , als je een wethouder van financien hebt met geen enkele financiele achtergrond.
Een wethouder die volgens de berichten, in het verleden ook al sterk was in het rommelen met cijfertjes.
Erg onbetrouwbaar allemaal.
De politiek heeft toch altijd de mond vol over INTEGRITEIT !!!, dat is nu ver te zoeken.

http://denhelderactueel.nl/2016/02/zelfs-wethouder-gelooft-niet-meer-in-nieuw-stadhuis/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image