Ronald Boutkan – Werk aan stationslocatie begonnen, tegen de zin van de architect

Den Helder – De werkzaamheden voor de herinrichting van de stationslocatie zijn maandag van start gegaan. Tegen de zin van omwonenden én tegen de zin van de architect van het gebied, Joost van der Grinten. Inmiddels is een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente.

Omwonenden hadden eind vorig jaar de gemeente al gevraagd te wachten met de werkzaamheden, maar daar is dus geen gehoor aan gegeven. Een rechtszaak was aangekondigd en inmiddels in gang gezet bij de rechtbank in Haarlem. Aan het dossier is inmiddels ook een bericht van architect Van der Grinten toegevoegd. Die stelt de strijd van de Werkgroep Stationslocatie te steunen en zegt niet gekend te zijn “in aanpassingen op het ontwerp van het stationsgebouw, zoals dat indertijd is gemaakt”.

Volgens de werkgroep heeft de architect “persoonlijkheidsrechten, auteursrechten en daarnaast bestaat de mogelijkheid van exploitatierecht over zijn ontwerp van het stationsgebouw. De bijbehorende V-vormige muur aan noordzijde van het gebouw en het verhoogde terras aan de oostzijde van het gebouw zijn onlosmakelijk verbonden aan zijn ontwerp.” De werkgroep meldt verder dat de projectleider van Ooms constructie, “welke het werk uitvoert in opdracht van Zeestad BV/CV, ons te kennen heeft gegeven dat de muur in V-vorm met bijbehorende trap, vroeg in de ochtend wordt gesloopt”.

Onomkeerbaar

“Het slopen van deze muur is onomkeerbaar, mede door het natuursteen dat aan de bovenzijde van de muur is gebruikt. Deze muur is een belangrijk onderdeel van de voorlopige voorziening met spoedeisend belang die door onze werkgroep bij de rechtbank is aangevraagd.”

De groep heeft de rechtbank verzocht de sloop van de muur tegen te houden en de gemeente te wijzen op haar verantwoordelijkheid om de door gemeente genoemde monumentaal waardige panden in ere te houden.

Den Helder Actueel, 9 januari 2017 – 23:02

Reacties:

strandloper
9 januari 2017 at 23:37
Het college is totaal incapabel. Zij lopen naar de rechter of worden ervoor gesleept. Wanneer gaat de raad ons van deze onbetrouwbare bestuurders verlossen?

Loes Vermeer-lagerveld
9 januari 2017 at 23:47
Wat een bewondering heb ik voor Rob Scholte die als niet oorspronkelijk Helderse opkomt voor de architectuur uit de na-oorlogse wederopbouw periode en daar daadwerkelijk ook iets aan doet door morgenochtend vroeg uit naam van de architect Joos van der Gringen voor het station te gaan zitten en wel voor het behoud van deze bijzondere architectuur, te weten het enige gave kopstation van na-oorlogse architectuur in Nederland. Een en ander staat uitvoerig beschreven in het rapport van Drs.Anita van Breugel, nota bene geschreven in opdracht van de gemeente Den Helder. Waar haalt men de enorme minachting voor het recht van burgers vandaan om ondanks het komende Kort Geding voor de rechtbank in Haarlem door te gaan en niet de beschaafdheid te kunnen opbrengen om deze uitspraak af te wachten. Hoe kan men van burgers waarden en normen eisen wanneer degenen die een voorbeeldfunctie hebben, deze volkomen niet toepassen.!!! Gemeenteraad, kom in actie in het belang van de burgers van Den Helder….

strandloper
10 januari 2017 at 00:30
O, dat is zeker bewonderenswaardig van Rob Scholte! Als ik daartoe morgen in staat was, zou ik ook in het grijpmechanisme van de sloopmachine gaan liggen. En met mevrouw Vermeer zeg ik: raadsleden sta vroeg op en voorkom sloop. De maat is vol en stuur het college onmiddellijk weg.

Wim Ruiten
10 januari 2017 at 02:08
Volgens mij mevrouwtje Vermeer-Lagerveld is de burger van Den Helder op een paar azijnzeikers na juist erg blij dat de station locatie eindelijk aangepakt word, weg met die naoorlogse troep en als meneertje Scholte morgen op de stoep gaat zitten dan hoop ik dat de shovel goed zijn werk doet.

Ferenz
10 januari 2017 at 14:47
Inderdaad!

Judge X
10 januari 2017 at 00:39
Ik voorspelde mijn zus afgelopen zaterdag,dat Koen Schuiling binnen 6 maanden zou opstappen dan wel op non-actief zou staan.
Nu hij begonnen is met de tactiek van de verschroeide aarde,stijgt die kans aanzienlijk en ben ik benieuwd hoe de Stadspartij nu gaat bewegen.
Vergeet uw haar niet te kammen,want de kans is groot dat de landelijke media een bezoekje af komt leggen.
Staan we straks toch weer op de kaart ! 🙂

Fred
10 januari 2017 at 11:20
Je Zuster ? Judge Judy ????

Judge X
10 januari 2017 at 11:26
Zo is dat Fred,family business ! 🙂

Saskia van Kuik
10 januari 2017 at 07:23
Alle wetten zijn met voeten getreden in deze procedure – hoop dat niet alleen de gemeenteraadsleden daar gaan staan om de sloop te stoppen, maar ook heel veel burgers – of je nu voor de stationslocatie bent of niet, wanneer met zoveel minachting voor rechten de zin van de overheid wordt doorgedramd leef je in een rechteloze stad, vandaag het station, morgen iets anders – ronduit schandalig.

Dick Berts
10 januari 2017 at 07:28
Hier wordt de rechtstaat compleet gesloopt door EEN rancuneuze man waarvoor iedereen doodsbang is….

George
10 januari 2017 at 08:36
Scholte, Koks en als straks die TV tuinier er ook nog bij komt zitten is het Azijn Zeik Trio compleet.
Deze keer goed bezig gemeente, ga door.

qrap88
10 januari 2017 at 09:57
… Dat de gemeente alle regels aan zijn laars lapt is me nu wel duidelijk, maar waarom moeten wij als fietsers belachelijk grote afstanden omrijden… kon deze hele nutteloze reconstructie niet in een aantal fases worden uitgevoerd !!!

Richard
10 januari 2017 at 11:12
Vraagje aan de bezwaarmakers : Hadden jullie ook zo gereageerd als PRORIAL het STATION zouden slopen.
Het gebouw is ook niet meer van deze tijd . Prorail zet wel overal nieuwe stations, maar zeggen dat het gebouw nog aan alle eisen voldoet. Terwijl in rapporten staat dat er beton rot is en dat het gebouw vervangen dient te worden.

George
10 januari 2017 at 11:18
Het station wordt (helaas) niet gesloopt.

Skriks
10 januari 2017 at 11:56
Het lijkt wel een gewone stad met voor en tegenstemmers…
Mooi hoor, Rob Scholte, jij hebt een bijzondere kijk op alledaagse dingen, prachtig dat je je voor erfgoed van Den Helder in wil zetten en dat doe je vast niet alleen omdat het naast de deur is.
Voor de gemeente ben je toch wel een enfant terrible (daar lijkt overigens niet veel voor nodig..) maar voor omwonenden in nood sta je klaar.
Voor de één ben je een opportunist en voor de ander een geschenk uit de hemel, het zal jou een zorg wezen, jij loopt je eigen pad.
Veel veranderingen kunnen ook plaatsvinden zonder meteen weer te moeten afbreken, tenminste wanneer daar wil toe is.
Vooral in een nog weinig authentieke stad mis ik dat bewustzijn toch wel wat.

Wilhelmina Kloosterhuis
10 januari 2017 at 20:24
als wij nu eens alleen aan de bewoners denken…ook die van Texel…….garandeer dan een wachtkamer, slecht weer bestendig….. verder kan ik niet gaan

VonDutch
10 januari 2017 at 12:04
Protesteren tegen vooruitgang erg “handig” hoor ….. laten we eerlijk zijn, het station en het gehele plein is het meest lelijke van NL daar heeft het naoorlogse bestuur wel voor gezorgd.
Dus wel of niet het enige jaren 50-60 station van NL, het ziet er niet uit en dus jammer dat ze het niet gelijk met de vloer gelijk maken. Nu wil men er wat van maken, om het lelijke station heen, en dan krijg je dit weer. Ze hadden sowieso een nieuw station en gemeentehuis op die locatie moeten bouwen, maar nee Den Helder mag er niet te mooi uitzien….stel je voor zeg en met dat enige jaren 50-60 station zet je DH niet op de kaart hoor.
Kom eens uit je grijze wollen sokken gedachte …

Judge X
10 januari 2017 at 12:30
12.30 u en het NHD heeft blijkbaar weinig belangstelling voor de zaak.

http://denhelderactueel.nl/2017/01/werk-aan-stationslocatie-begonnen-zin-architect/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image