Ronald Boutkan – Welles-nietes tussen gemeente en Rob Scholte gaat verder (update)

Den Helder – De deadline van 1 juni nadert, maar vooralsnog lijkt er nog geen oplossing voor het conflict tussen de gemeente en Rob Scholte. Het businessplan gaat er naar alle waarschijnlijkheid niet op tijd komen. “Niet omdat ik niet wil, maar omdat de gemeente blijft weigeren mij de benodigde informatie te verschaffen”, zegt de kunstenaar. “Voor zover ik weet hebben we hem alles gestuurd waar hij om heeft gevraagd”, zegt wethouder Geurt Visser (onder meer financiën en vastgoed).

De gemeente wil naar eigen zeggen meewerken aan een toekomst voor het Rob Scholte Museum in Den Helder. Hij moet alleen wel, zo heeft de gemeenteraad besloten, voor 1 juni een goed financieel onderbouwd businessplan overleggen. Logisch, vindt bijna iedereen, onmogelijk, zegt Scholte. Hij vraagt al maanden om inzage in de energiekosten van het pand, maar heeft dat nog altijd niet gekregen. Ondanks dat meerdere wethouders hebben beloofd dat hij “alle informatie kan krijgen die hij hebben wil”. En Scholte wil weten hoe het zit met het achterstallig onderhoud voor het gebouw, zodat hij een goede schatting kan maken hoeveel geld hiervoor nodig is. Ook die info mist nog altijd.

En er is nog meer informatie die volgens Scholte ontbreekt. “Wat wordt de bestemming van het pand, ofwel: wat zijn de kaders die bepalen wat ik er straks wel of niet mag doen. Voor het businessplan maakt het bijvoorbeeld nogal uit of ik er wel of geen horeca mag realiseren. En ik weet ook nog niet hoe de gemeente denkt over mijn voorstel om het gebouw 25 jaar ‘om niet’ in bruikleen te geven, waarbij ik in ruil zorg voor het noodzakelijke onderhoud. Als ze dat niet willen, kan ik het dan huren of kopen en zo ja, wat is dan de huurprijs of de koopsom? Allemaal informatie die ik niet heb gehad en die van cruciaal belang is voor een businessplan.”

Wethouder Geurt Visser meldde woensdagochtend dat volgens hem alle gevraagde informatie is overhandigd. Scholte zelf zegt van niet. “Sinds 29 januari is er geen contact meer geweest met de gemeente, ik heb alleen een afschrift gehad van een door de raad aangenomen motie. Dat businessplan wil ik graag opstellen en insturen, maar dat kan niet als de gemeente blijft weigeren noodzakelijke info te overleggen.”

1 juni
De deadline van 1 juni nadert ondertussen in rap tempo. Nog iets meer dan twee weken en dan is de datum daar. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als de gemeente op die dag nog geen businessplan heeft ontvangen? “Dan denk ik dat we als college zo spoedig mogelijk bijeenkomen om te kijken hoe nu verder, maar formeel is het dan aan de gemeenteraad.” De raad moet dan beslissen of Scholte nog een kans krijgt, of niet.

Reacties:

Dick Berts
13 mei 2015 at 13:36
Normaal gesproken is het maken van een businessplan natuurlijk geen taak van de overheid. Maar tegelijkertijd is het ook niet normaal, om een kunstenaar met zijn museum als een gewoon bedrijf te zien. Als beide partijen oprecht zijn in hun bedoelingen, waarom kan er dan niet -bij hoge uitzondering- samen aan een businessplan worden gewerkt?? Of zou ruzie maken de core business zijn van Rob Scholte en de gemeente Den Helder?

Kobus
13 mei 2015 at 14:05
En wat voor moeite is het voor de Gemeente om even het energieverbruik te overhandigen? Is er niets in orde met dit verbruik of is het veel te veel. Het gebouw lijkt mij niet optimaal geisoleerd. V.w.b. achterstallig onderhoud ( als het al achterstallig is) kan Scholten toch een deskundige vragen en een rapport op laten stellen? Kan je misschien lekker de Gemeente mee om de oren slaan. Overigens is het noodzakelijk dat de Gemeente een goed plan van Scholten eist want er is geld van ons burgers mee gemoeid.

George
14 mei 2015 at 23:00
En wat voor moeite is het om zelf de meterstanden te noteren vanaf de intrek in het gebouw.
Kan je je eigen “reële”plan trekken wat er verbruikt is/wordt .

Kobus
16 mei 2015 at 14:42
De Gemeente krijgt de rekening voor de energie en beheert dus ook “de kast”en vermoedelijk kan Scholten hier niet in komen.

Erik
13 mei 2015 at 16:43
@ Dick Berts…
Volgens mij staat er in het artikel ook dat dhr. Scholte een businessplan moet opstellen (-;
Wel een makkelijke manier om dhr. Scholte er uit te werken zeg… gewoon NIETde gevraagde en benodigde informatie verstrekken en vervolgens als de deadline is behaald de beste man eruit werken?
Chapeau Wethouder Geurt Visser… iets meer inspanning om zaken netjes te behandelen zou op zijn plaats zijn!
En weer een voorbeeld van een laakbaar beleid door de rotte appels van Gemeente Den Helder.
Tot vieze appelmoes persen en afserveren deze kliek!

Monique_K
13 mei 2015 at 17:22
Een museum is toch gewoon een bedrijf Dick, het zou toch gek zijn als het ineens geen bedrijf meer is alleen maar omdat het gerund wordt door een kunstenaar?
En wat het energieverbruik aangaat, in hoeverre zijn de gegevens die de gemeente daarover zou kunnen verstrekken relevant? Is er überhaupt al een compleet ‘verbruiksjaar’, met alle zalen verlicht en klimaatregeling enzovoorts?

Nico de Vos
13 mei 2015 at 18:14
Het is altijd makkelijk de kant van de “zwakste” te kiezen en de gemeente als grote boze wolf neer te zetten. Begrijp wel dat de gemeente er n.m.m. alles aan doet om dit pijndossier tot een goed einde te brengen. Het is Rob Scholte gelukt om nu al de 3e wethouder tegenover hem te krijgen. Het wordt tijd dat dit welles nietes spelletje een keer afgelopen is. Rob Scholte moet nu eens eerlijk zijn en aangeven wat hij nu echt wil. Een gebouw krijgen en daar gaan “feestvieren” met gemeente geld kan natuurlijk niet.

khs38
13 mei 2015 at 22:03
Hopelijk is de steven nu gewend , en moet nu ” met volle kracht ” van beide partijen naar een goede oplossing worden gezocht .
Gemeente grijp deze kans , ” een goed museum” laat je toch niet liggen. !!!
Of zie ik dat verkeerd.

dekameel
14 mei 2015 at 10:20
Het wordt tijd dat dit gebouw gesloopt gaat worden, nu er miljoenen minder binnenkomt bij de gemeente zal dit project van Dhr Scholte een last blijven voor de belastingbetalers van Den Helder. Je kan ook een busineplan opstellen zonder het energie gebruik, Maar ik denk dat Dhr Scholte de boel expres aan het vertragen is. Ik zeg Slopen dat pand en laat Dhr Scholte maar ergens anders een plekje voor zijn kunst zoeken, maar dan wel een plekje waar hij gewoon de huur en energie rekening gaat betalen zoals iedereen hier in Den Helder moet doen. Dhr Scholte heeft geen uitzondering positie.

dagobert
14 mei 2015 at 10:42
Net als de Koningdwarsstraat, Slopen die oude vervallen achterbuurt.

Monique_K
14 mei 2015 at 10:57
Want dat pand slopen en daar iets nieuws bouwen is helemaal gratis? Of wou je alleen slopen en verder niets, gewoon braak laten liggen of zo? Ik heb overigens begrepen dat Scholte wel degelijk maandelijks zijn voorschotnota betaald, hij wil alleen na dik 1 jaar een eindafrekening hebben. Maar tja, hoe bereken je dat anders dan gokken hoeveel het zijn jaarverbruik ongeveer is? En zelfs dan heb je niets aan dat bedrag als richtlijn voor de toekomst, de situatie is verandert .. dus ja, ik heb ook het vermoeden dat Scholte de boel bewust aan het frustreren is met onmogelijke vragen

dagobert
14 mei 2015 at 18:27
Er bestaan toch meterstanden? En na een jaar, krijg je na het opnemen daarvan toch de afrekening? Hij moet volgens mij gewoon op de hoogte zijn van zijn gebruik. Of staan de meters niet op zijn naam,en betaald hij zijn voorschot aan de gemeente en wil die het verbruik niet toelichten.

Monique_K
15 mei 2015 at 14:33
Ik vermoed dat er geen meter is waar Scholte bij kan, anders is dat hele verhaal over ‘ze willen me niet vertellen hoeveel ik heb verbruikt’ volkomen onzinnig. Maar ja, hij zit daar nu iets van anderhalf jaar, en in die periode is de situatie zelf en ergo zijn verbruik verandert, dat zegt dus helemaal niets over het te verwachten verbruik in de toekomst.

Rupert S
14 mei 2015 at 19:12
‘Gewoon braak laten liggen’ is prachtig. Ten eerste is het een prachtig stilleven dat de greterigheid, de gekte, de kolonisatie- en bouwdrift en het bellenblazen uit de oude tijd (tot 2011) symboliseert. Een braak terrein midden in de stuk is een kunstwerk op zich. Verder kun je het voor honderd euro volzaaien met wilde bloemen voor de bijen. Dat moet namelijk. Bijengroei is wat je wilt. Daarover is iedereen ingelicht. Economische groei is een verzinsel uit een verzonnen wereld, dus niet belangrijk. Hoe gemakkelijk kan het zijn…

Bodelo
15 mei 2015 at 10:16
Prachtig maar niet goedkoop. De mooiste oplossing is vooralsnog om Scholte te laten zitten en hem het pand te laten onderhouden (conform zijn voorstel).

Rebel
15 mei 2015 at 12:06
Juist Bodelo.
Dat is het allerbeste.

dekameel
14 mei 2015 at 10:51
In die achterbuurt wonen veel gezellige mensen Dagobert beetje jaloers aan het worden

dekameel
14 mei 2015 at 11:05
Feit blijft dat de gemeente 2,6 miljoen moet bezuinigen. Dus dan heeft een museum dat alleen maar geld gaat kosten geen plaats meet in deze gemeente. Of komen er zoveel bezoekers dat we er geld mee gaan verdienen. Laten weeen keer ophouden met projecten die alleen maar geld kosten en laten we ons richten op dewerkelijke problemen die deze stad heeft. Er zijn genoeg projecten nodig om van deze stad weer een echte stad te maken. En een betonnen bunker naast het station. Laten we eerst de nieuwe schouwburg afbouwen en het project stadshart afwachten, want ik voel het al aan mijn water dat deze projecten ook een hoop belasting geld gaat kosten

dagobert
14 mei 2015 at 11:22
Op zo’n verpauperd oud zooitje , kan niemand jaloers worden. Ook al wonen er (gezellige) mensen. Gelukkig staat het op de nominatie gesloopt te worden.

Peter
14 mei 2015 at 14:14
Is het museum dan werkelijk van zo’n groot belang voor Den Helder?? Ik kom er vaak langs en zie geen reuring waardoor de leefbaarheid van de binnenstad een push krijgt. Komen voor dit museum ouders met kindertjes op de achterbank speciaal naar Den Helder?? Er wordt maar geroepen dat zo’n groot kunstenaar voor Den Helder behouden moet blijven. Ook als dat gemeenschapsgelden kost?? Wellicht zie ik het verkeerd, misschien dat anderen mij kunnen overtuigen dat het museum een daadwerkelijke aanwinst is voor Den Helder.

maxie
14 mei 2015 at 15:43
Lelijk museum en lelijk kunst…

RB
14 mei 2015 at 15:50
dat het jouw smaak niet is maakt het niet lelijk voor een ieder

HZdwg
15 mei 2015 at 14:04
De te verwachten bezoekers van dat museum kun je verdelen in drie categorieën.
Een: Bewoners van Den Helder.
Twee: Mensen van buiten die tóch al in Den Helder moesten zijn en het museum “meepikken”.
Drie: Mensen die speciaal voor dat museum naar Den Helder komen.
Het lijkt me niet dat je van “een” en van “drie” enorme aantallen kunt verwachten.
Je kunt enige hoop vestigen op twee, en dan denken we natuurlijk vooral aan Texel-toeristen. Maar bedenk dan wel dat die mensen niet typisch het publiek zijn voor een kunstmuseum. Vergelijking met het Reddingsmuseum en het Marinemuseum gaat niet op, die gaan over zaken die de gemiddelde Texel-toerist meer aanspreken, bovendien liggen die musea meer op de route.
Zoals eerder gezegd: een museum mag nog zo mooi en interessant zijn, je moet de realiteit onder ogen zien, met te weinig bezoekers is het geen lang leven beschoren. En dat zou ook voor de heer Scholte een grote teleurstelling zijn.

flipfluitketel
15 mei 2015 at 15:25
De Hr Scholte wil graag 25 jaar blijven zitten voor niets oke hij wil het “noodzakelijke onderhoud” voor zijn rekening nemen. Maar om een pand voor 25 jaar weg te geven gaat toch wel ver. Het kopen lijkt mij geen optie of hij moet een paar miljoen op de bank hebben. Huren lijkt mij dan ook de beste optie omdat de huur kan worden opgezegd en niet eventuele plannen voor het stations plein in de weg staan. De vraag die bij mij opkomt is waarom de Hr Scholte in Den Helder is neer gestreken, is het om Den Helder op de kaart te zetten of omdat hij “goedkoop kan wonen en werken in een gebouw waarvoor hij weinig tot niets hoeft te betalen ? Zoals al eerder vermeld is de kunstenaar niet, of nog niet, in staat om volle zalen te trekken in de beperkte openings tijden. Dus allemaal mooi en aardig maar een plan moet er komen en de Hr Scholte zal duidelijk moeten maken wat hij wil.

holadijee
15 mei 2015 at 17:15
Ik zit te wachten op aanbod van Woontij of Woningstichting om een woning te krijgen en de onderhoudskosten voor mijn rekening en geen huur,

Kobus
15 mei 2015 at 17:29
Kan je het gebouw gewoon niet laten staan en er kleine ruimten in maken voor ondernemers die geen mogelijkheid hebben ( of weinig ruimte) om in een grotere kantoorruimte of dergelijke te investeren? Gemeente kan dan een huurprijs van iedere ondernemer ontvangen. Verder verreken je de energiekosten met iedere huurder afzonderlijk. Ben je meteen van alle gezeur met Wethouders en Scholten af. Voordeel is dat het Gemeente eigendom blijft en op den duur een andere bestemming kan krijgen of over een aantal jaren toch slopen.

torren 4 ever
15 mei 2015 at 20:50
Geheel met je eens Kobus , dit is de beste en meest makkelijke oplossing voor beide ruzieende partijen en zou een heleboel jonge creatieve ondernemers met een smalle portomonee hun voordeel mee kunnen doen en erg blij mee zin ipv van een hebberige egoist als scholte …

Gertjan
16 mei 2015 at 07:31
Ik vermoed dat de gemeente als er na verkiezingen eventueel een nieuwe raad zit, de “oude garde”, het pand alsnog plat gaat voor hun nieuwe droom paleis. Deze “oude garde” is nu nog rustig maar volgens mij zijn ze nog steeds bezig met hun megalomane plan.

Rebel
16 mei 2015 at 12:09
Deze oude garde, onder aanvoering van de burgemeester, heeft geen tijd tot aan de volgende verkiezingen. Het postkantoor en nieuwbouw stadhuis was de inzet voor de verkiezingen. De uitslag was duidelijk. Om de één of andere reden kan de oude garde zich niet neerleggen bij deze uitslag. Met een herbenoeming van de burgemeester, die zich nu gesterkt voelt met alvast 1 wethouder van de stadspartij naast zich, komt zijn droompaleis met rasse schreden dichterbij. Het afgeschoten bestemmingsplan ligt al klaar om opnieuw te worden opgediend, nu wel met directe uitvoering daarvan. En de wethouder die naast hem staat en hem adoreert is degene die daar over gaat.

Kobus
16 mei 2015 at 14:45
Past precies bij het landelijke verhaal, ze doen gewoon zelf wat ze willen en gaan voorbij aan de wil van de burgers. Egotrippers dus.

dagobert
16 mei 2015 at 15:50
Toch, aan de uitslag van de stelling van het NHD ontkomt hij niet. 58% van de stemmers op deze stelling zegt , Nee geen nieuw ambtstermijn voor deze man!. Dat Wethouder v Dongen deze man adoreert zoals jij zegt , daar hadden we in de vorige wethouder aan palenramster Pia het zelfde probleem. Die likte ook zijn voeten.

flipfluitketel
17 mei 2015 at 07:49
Wat een raar verhaal of de burgemeester de dienst uit maakt. Of is het het slappe vertoon van de huidige coalitie ? Deze coalitie (wethouders) heeft het dossier Scholte museum en weet niet wat ze willen. Dan is het heel goedkoop om maar weer eens te wijzen naar Burgemeester en oude coalitie. Deze coalitie is niet instaat of wil geen knopen doorhakken. En dat geld ook voor het stadhuis. Het kan toch niet heel moeilijk zijn om te zeggen we blijven in dit stadhuis zitten en dit kost het of hebben ze niet alle gegevens waardoor er geen kostenplaatje kan worden gemaakt.

Rebel
17 mei 2015 at 09:43
U vindt het een raar verhaal dat de burgemeester de dienst uitmaakt. Voor velen is het al een feit.
Tijd voor nieuw elan in de vorm van een kersverse burgemeester. Eentje die geen Noord Koreaanse praktijken erop nahoudt
Er is wel degelijk goede wil om het Scholte museum te realiseren. Er is er maar 1 die tegenwerkt.

flipfluitketel
17 mei 2015 at 10:04
Alweer tijd voor nieuw elan dat hoorde ik ook al tijdens de verkiezingen. Als de coalitie niet in staat is om de lijnen uit te zetten en de burgemeester als dictator te laten regeren (zo als u zegt) is er wat mis met de coalitie. Ik denk dat u een zonde bok zoekt om het zwakke op treden van deze coalitie te verbloemen.

Rebel
17 mei 2015 at 11:30
Volgens mij heb ik een wethouder uit het vorige college kortgeleden horen vragen “of de burgemeester zich nog steeds overal mee bemoeit’.
Ik geeft toe Flip, het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds zou er wat steviger richting gegeven mogen worden maar anderzijds zou het ook niet verkeerd zijn als we een burgemeester hebben die boven de partijen kan blijven staan.

Reageren is niet meer mogelijk.

 

http://denhelderactueel.nl/2015/05/welles-nietes-tussen-gemeente-en-rob-scholte-gaat-verder/

1 Comment

  1. heleen van der leest 14 mei 2015 op 14:32

    Kan de gemeente de gegevens die ze zegt opgestuurd te hebben niet opnieuw overhandigen? Kan er van de ontbrekende informatie niet een schatting gemaakt worden? Kan er geen contact opgenomen worden met stichting De Nollen om samen te werken ten einde tot een resultaat te komen?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.